Продължете към съдържанието

Празнична света Литургия за свети Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски

Sv Luka Simfer 02

На 11 юни Православната ни църква чества паметта на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски.

В този празничен ден, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, в столичния храм „Св. Наум Охридски“, намиращ се край дружбенското езеро, бе отслужена Златоустова св. Литургия. Св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, а с него съслужи иконом Владимир Дойчев от храмовото духовенство.

Множество енориаши почетоха празника в празнуващия храм, като взеха молитвено участие в богослужбата.

За молитвеното настроение на вярващите допринесоха клиросните певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

След отпуста на св. Литургия архимандрит Василий се обърна към вярващите с вдъхновено слово за св. Лука Кримски и приветства присъстващите с празника на светителя хирург. Той поздрави всички, като преподаде архипастирското благословение на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, а благодарност към отец протосингела на Софийска света митрополия изрази ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма.

В края на богослужението архимандрит Василий поздрави храмовото духовенство, църковното настоятелство, певците и всички присъстващи и раздаде нафората на вярващите.

***
Св. Лука Кримски и Симферополски (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки) е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, и въпреки че е именит хирург и учен претърпява жестоки преследвания от страна на съветската власт, като прекарва 11 години в заточение.
Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии. Скоро на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква св. Лука (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

Текст: Андрей Касабов
Снимки: Милена Дойчева

Visits: 237

Skip to content