Продължете към съдържанието

Отдание на Пасха в столичния храм „Рождество Христово“

IMG 2246

На 12 юни, в деня Отдание на Пасха, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужена архиерейска света Литургия в столичния храм „Рождество Христово“, кв. „Младост“. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Сергий Измоденов, протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Симеон Змейков, протойерей Петър Кудузки, протойерей Георги Марков, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Филип Стойчев. Църковните песнопения изпълниха храмовите певци, ръководени от Никола Антонов.

На този празник Църквата е установила утринното и литургийното богослужение да бъдат същите като във възкресната нощ.Така тя иска християните да си припомнят възкресната радост и да се простят с „Празника на празниците“. На богослужбата за последен път през настоящата година се изпълняват радостните стихири: „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му“, „Тоя ден Господ е сътворил; да се зарадваме и да се развеселим в него…“, наситени с толкова дълбочина и смисъл.

След светата Литургия, Негово Преосвещенство приветства всички присъстващи и говори за великия празник на празниците – Пасха, като призова вярващите да носят Възкресението в сърцата си, и живеейки с Пасхална радост да разнасят Христовата светлина в света.

„Днес отдаваме празника Възкресение Христово и всеки един от нас се насърчава през всички дни на своя живот да бъде радостен в това събитие. Да бъде одухотворен, да бъде благодарен Богу и да бъде честит, защото с Възкресението на Господа Иисуса Христа се дава възможност на всеки човек да възкръсне. Нека бъдем не само наследници на блаженството и вечния живот, но да бъдем населници на това духовно място. Живоначалната Троица е Онзи Господар, Който чака всеки един от нас в Царството небесно. С покаяние, с търпение, с любов и с постоянство да живеем нашите дни, за да се радваме на вечността, която Спасителят ни показа, отваряйки вратите на рая за всяка една човешка душа. Нека да знаем, че дните на всеки от нас са Пасха, не само празниците, но и всички дни на нашия живот“ – каза в словото си владиката.

Към епископ Поликарп с приветствие се обърна иконом Димитър Генчев, предстоятел на храма. Той благодари на Негово Преосвещенство за посещението и благословението, и му отправи благопожелания с красив букет с цветя. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 304

Skip to content