Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 юни 2024 г.

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Празникът „Възнесение Господине“ бе тържествено отбелязан в с. Богослов, общ. Кюстендил. На 13 юни в четвъртък на Шеста седмица след Пасха, Църквата отбелязва празника Възнесение Господине, който е и престолен празник на храма в с. Богослов, общ. Кюстендил. По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. В съслужение епископ Исаак бяха протойерей Петър Кудузки, предстоятел на храма, протойерей Андон Софиин, свещеник Георги Тасков и дякон Даниел Сираков. Песнопенията по време на богослужбата бяха изпълнени от доц. Стоян Малинов от София. Молитвено участие в св. Литургия взеха кметът на с. Богослов г-н Румен Веселинов, монахиня Фотиния, игумения на Граничката св. обител „Св. апостол и евангелист Лука“, както и жители на селото. В края на св. Литургия епископ Исаак се обърна със слово към присъстващите, в което говори за празника Възнесение Господине: „Този празник на Възнесението Господине е завършек на спасителното дело на Господ Иисус Христос, Който се роди от Отца, преди вековете, въплъти се от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек, заради нашето спасение… Господ Иисус Христос бе разпнат на Кръстното дърво, страда и бе погребан заради всички нас… Възкръсна от мъртвите и освободи човека от оковите на тъмнината и смъртта… Възнесе се на небесата и седна отдясно на Бога Отца… Празникът, днес, ни просвещава, утвърждава в това и ни освещава… Нека, възлюбени братя и сестри, да благодарим на Бога за любовта Му към нас. Нека, стоейки мислено на Елеонската планина, да насочим нашите погледи, мисли, чувства и молитви към Възнеслия се Господ, да следваме и изпълняваме Неговия закон… Нека в радостно очакване да се готвим да посрещнем и празника на Слизането на Св. Дух над Св. Апостоли“ – призова епископ Исаак. Архиереят поздрави предстоятеля на храма, църковното настоятелство и всички присъстващи с големия Господски празник от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, от името на духовенството при околията и от свое име, като им благопожела Божие благословение, здраве, мир и успехи в духовните трудове. От името на цялото храмово изпълнение протойерей Петър благодари за архиерейското посещение. Накрая бе изпято многолетствие. Малко по-късно в същия ден бе осветен и раздаден курбан за здраве и благословение на жителите на селото.

***

В  храм „Възнесение Господине“ – с. Блатец, общ. Кюстендил бе отслужен водосвет за здраве и благословение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, водоосвещението извърши Велбъждският епископ Исаак, в съслужение със свещеник Мирослав Костов, секретар на архиерейското наместничество в Кюстендил, и дякон Даниел Сираков. Молитвено участие по време на водосвета взеха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общинския съвет на Кюстендил Димитър Велинов, кметският наместник на селото Борислав Станков, кметът на с. Радловци Цветанка Кьосева, жители и гости. След водосвета бе осветен и раздаден празничен курбан.

***

На 15 и 16 юни (събота и неделя) ще бъде проведена конференция, организирана от фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“. Темата на конференцията, на която ще бъдат изнесени доклади от участниците е „Св. Иван Рилски – покровител и защитник на българския народ“. През 2023 г. фондацията започва кампания за набиране на средства, с които да бъде построен паметник на светеца в родното му село Скрино, Западна България. Селото се намира в района на гр. Бо̀бошево, област Кюстендил, в близост до градовете Рила и Кочериново. В с. Скрино през 1999 г. започна и строежа на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ под егидата на тогавашния игумен йеромонах Поликарп, сега Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Основната цел, с която беше учредена фондацията е да се изработи и постави скулптура на светеца в с. Скрино и да се оформи прилежащото пространство, а впоследствие в тази местност да бъдат организирани различни дейности по програми, свързани с живота на светеца. Една година след началото на кампанията и полагането на паметника, започва първото събитие от този цикъл. На 15 юни (събота), след пристигането на участниците, ще бъдат изчетени докладите, а на следващия ден – 16 юни (неделя) гостите ще посетят Руенския манастир и пещерата, в която св. Йоан Рилски е намирал усамотение, преди да стане монах.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

От 7 юни 2024 г., Частно начално училище „Свети Седмочисленици“ – гр. Ловеч вече е със статут на основно. С благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и с помощта на всички знайни и незнайни дарители и спомоществователи, които милеят за това децата да получат качествено образование, съчетано с християнски ценности и добродетели, се осъществи това богоугодно дело. От учебната 2024/2025 година:
– училището ще се помещава на ул. „Хан Кубрат“ №1 (сградата на бившата Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“)
– училището обявява прием на ученици за 5. клас, както и за ГПО, 1. клас, 2. клас, 3. клас и 4. клас.

***

Четиридесет дни след Възкресение Христово светата Православна Църква чества големия Господски празник Възнесение Господне. На 13 юни, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Високопреосвещеният Сливенски митрополит Арсений възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Възнесение Господне“ в Пловдив. С владиката съслужиха архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска митрополия, и свещеници от града. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Преди началото на богослужбата митрополит Арсений пострига Михаил Деведжиев от Пловдив за четец на Българската православна църква. Верният Божи народ дойде в Дома Господен да благодари на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за спасение на човека. Сред присъстващите  бе и командирът на Съвместното командване на силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев. Всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш“. Някои от миряните пристъпиха към св. Причастие. По време на причастния Високопреосвещеният митрополит Арсений се обърна към народа с архипастирско слово за празника.

***

На 13 юни, жителите на Спасово почетоха храмовия празник и събора на селото, намиращо се в Добричка духовна околия. Сред присъстващите на празничната богослужба беше г-н Стелиян Стоянов. Светата Литургия възглави свещеник Венцислав Георгиев, който преподаде архипастирския поздрав на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. С него съслужиха председателят на 130-годишния каменен храм свещеник Иван Киров, ставрофорен иконом Василий Селемет, свещеник Атанас Тодоров и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров украси песенно празника.

***

На 12 юни, в русенския храм „Възнесение Господне“ бе отслужена празнична архиерейска велика Вечерня с петохлебие по повод храмовия празник. Богослужението бе предстоявано от Преосвещения Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

На 13 юни, по случай храмовият празник на русенския храм „Възнесение Господне“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий. След Литургията беше отслужена панихида по повод изпълването на три месеца от кончината на Светейшия Български патриарх Неофит.

На 13 юни, в гр. Попово бе отслужена архиерейска св. Литургия по повод Господския празник „Възнесение Господне“ в храм „Успение Богородично“. Празничното богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

***

Храмов празник отбеляза църквата „Възнесение Господне“ с. Праужда. По повод празника бяха отслужени архиерейска св. Литургия и водосвет оглавени от Високопреосвещения Видински митрополит Даниил.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Начало на официалната визита на Техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай и Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ). С благословението на Негово Блаженство Антиохийския патриарх Йоан Х и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 15 юни (събота) от 10:00 часа ще бъде отслужена първата света Литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква „Св. Благовещение“ в Джебел Али, Дубай. В Дубай живеят около 3000 българи, които чрез Българското посолство в ОАЕ преди една година и половина изразиха своето желание да се учреди българска църковна община. Заедно с архиереите в официалната делегация са Негово Превъзходителство г-н Иван Йорданов, посланик на Р. България в ОАЕ, архимандрит Максим, иконом Александър Георгиев, протодякон Илиян Александров и псалти от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“.

Митрополит Николай Пловдивски и митрополит Антоний Западно- и Средноевропейски бяха на посещение в катедралния храм „Св. пророк Илия“ в Абу Даби. Радушен братски прием се състоя в чест на българската делегация от страна на духовенството, епархийския съвет и енориашите към Антиохийската древна Патриаршия.

***

В четвъртък, на 13 юни, Йерусалимската патриаршията отпразнува празника Възнесение Господне. Този празник беше отбелязан с Божествена св. Литургия в патриаршеския храм „Св. св. Константин и Елена“, предстоявана от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III. Празникът бе отбелязан тържествено и в хълма на маслините, на мястото, където е станало Възнесението Господне. Същия ден вечерта бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Високопреосвещения архиепископ на Севастия Теодосий. Сутринта на мястото където се намира храмът „Възнесение Господне“ във Витания бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Високопреосвещения митрополит Теодосий. На Литургията молитвено участие взе Негово Светейшество патриарх Теофил.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 183

Skip to content