Продължете към съдържанието

Празникът на преподобни Паисий Хилендарски – втори храмов празник на самоковския храм „Св. Николай Мирликийски“

IMG 4151

На 19 юни честваме паметта на преп. Паисий Хилендарски и преп. Паисий Велики. По този повод бе отслужена архиерейска св. Литургия в самоковския храм „Св. Николай Мирликийски“, където се намира предпологаемия гроб на преподобния български книжовник.

Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св.Трапеза застанаха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от София и Самоков. Църковните песнопения на певницата изпълниха певци от София, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Празникът бе уважен от д-р инж. Ангел Джоргов, кмет на община Самоков, общински и кметски служители, сестрите от Самоковската света обител – игумения Максима и монахиня Ирина, както и от местни християни. В края на богослужението бе осветено благоукрасено коливо и питка, приготвени в чест на бележития учител, проповедник и книжовник.

„Почитайки днес паметта на свети Паисий Хилендарски, ние си припомняме неговото скромно, но велико житие. Имаме малко сведения за неговия живот и малко запазени исторически бележки. Но макар и малко, те казват достатъчно, за да разберем какъв великан на духа е бил свети Паисий, какъв стожер на свободата, какъв подстрекател към духовен живот, и какъв приносител към всяка християнска душа, за да разцъфти като роза, в красота и благоухание в име Господне…Той беше канонизиран и причислен към лика на светиите от нашата родна църква преди 62 години за своето благоугодно дело. За това, че се бореше срещу угнетения османски народ, разобличаваше ги, като показваше светостта на онези, които бяха мъчени и избивани, и показваше вяра, която всеки от нас трябва да има в сърцето си. Нека Бог да ни дава сили да вървим достойно пътя, изпълнявайки заветите на свети Паисий, и да бъдем горди, че сме синове и дъщери на такива велики, знатни и достойни духовни люде. Та и утре, чрез нас, идните поколения да се радват, че техните предци са устояли на изпитанията на времето, изпълнявайки заветите на тези преди тях“ – каза в словото си владиката в края на богослужбата. Той разказа известните данни за живота на българския светител като подчерта, че най-голямото му дело е написването на „История Славянобългарска“, която достига до цялата поробена българска земя.

Викарият благослови духовенството, певците и изпълнението на храма. Той поздрави самоковските жители с празника на св. Паисий, изрази желание да продължи създалата се традиция да се чества този празник в Самоков, като място където се е упокоил преподобни Паисий, и благопожела здраве, дългоденствие на града, а на християните винаги да помнят светеца, който закриля техния град и българския род.

След благолепната служба в храма, с литийно шествие богомолният народ, начело с епископ Поликарп, се отправи към гробното място на св. Паисий Хилендарски, където беше прочетена молитва за здраве, благословение и духовно въздигане на българския народ. Кметът инж. Ангел Джоргов поднесе цветя в знак на почит и признателност пред личността и подвига на светеца. След това на гроба на св. Доситей – последният Самоковски митрополит, бе прочетена заупокойна молитва.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК 

Visits: 186

Skip to content