Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 юни 2024 г.

448625242 122110913354343572 216387824395060181 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Сливенският митрополит Арсений посети областния управител на област Бургас проф. Мария Нейкова. По време на срещата в сградата на областната управа владиката и проф. Нейкова, обсъдиха въпроси, свързани с храмовото строителство в областта и готовността за сътрудничество между двете институции. Проф. Нейкова изрази своето уважение към Българската православна църква и изрази надежда, че взаимоотношенията между двете институции ще останат все така добри. Негово Високопреосвещенство от своя страна благопожела на проф. Нейкова успешна и ползотворна работа като областен управител на област Бургас, и поднесе за молитвен спомен и благословение икона на Света Богородица.

Сливенският митрополит Арсений посети бургаския храм „Св. Атанасий Велики“. Владиката бе посрещнат от председателя на храма ставрофорен иконом Павлин Иванов, свещеник Радостин Петров и енориаши при храма. След посещението в храма, който изцяло е изографисан и обновен, духовниците запознаха владиката с енорийската дейност и храмовия комплекс, които са изцяло дело на председателя на храма „Св. Атанасий Велики“ отец Павлин.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

След възстановяването си от успешната операция на коляното, на която Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II бе подложен, се е завърна в патриаршията в Александрия. Александрийският патриарх бе опериран в Атина, а физиотерапията е прекарал на родното си място на о. Крит.

***

Негово Светейшество Патриархът на Йерусалим и цяла Палестина Теофил III се срещна с Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним II. По време на срещата бе отправен призив за спиране на войната и започване на диалог за мир.

***

На 18 юни, в Патриаршеската и Синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва се проведе среща на Негово Светейшество Московския и цяла Русия патриарх Кирил с предстоятелите и представителите на протестантските църкви – членове на Християнския междурелигиозен консултативен комитет.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 26

Skip to content