Продължете към съдържанието

Втори храмов празник отбеляза столичният храм „Св. Наум Охридски“

IMG 4292

На 20 юни православната Църква празнува паметта на преподобния св. Наум Охридски. По повод летния празник на светеца множество миряни се стекоха в столичния храм „Св. Наум Охридски“, кв. „Дружба“, който отбелязва този ден като свой втори храмов празник.

Светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов от храмовото духовенство, протойерей Илия Манолов, свещеник Ромил Георгиев от Сливенска епархията, йеродякон Вартоломей и дякон Филип Стойчев.

За молитвеното настроение на богомолците допринесоха прекрасните изпълнения на двете певници. На дясната бе застанал храмовият хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов, а на лявата жени, които усвоили невмената нотация, изпълниха умилително църковните песнопения.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски.

„Отново Бог ни събра, като едно голямо семейство в този храм да прославим Господа Иисуса Христа и лика на Неговите светии и да споменем в умиление и радост този на когото храмът е посветен – св. Наум Охридски. Два пъти отбелязваме неговата памет в годината, и в тези църковни събрания възхваляме този, който е просиял в святост. Ние трябва не само да му се молим при нужда, но да се опитваме да му подражаваме, да черпим от неговия пример и да се стараем с талантите, които Бог ни е дал, да послужим на ближните и Църквата“ – каза в словото си владиката и подчерта важни моменти от неговия живот.

„Нека св. Наум да ни дава всичко потребно за спасение и вечен живот. Да знаем, че всяко нещо, което Бог ни дава е изпълнение на нашата молитва. Господ ни дава ситуация, с която да изградим и постигнем това, което просим. Църквата винаги ни призовава да бъдем мъдри и бдителни, за да разпознаваме знаците, които ни се дават и времената, които трябва да преживеем“ – каза още епископ Поликарп и пожела на присъстващите, ползвайки се с примера на св. Наум, от неговия живот и благочестие, да възрастваме във вяра, надежда и любов. Викарият благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на тази енория – свещенослужители, настоятелите, певци и богомолен народ, и най-вече на отец Христо Пудин, който като добрия пастир събира Христовото стадо.

Приветствени думи към епископа и народа поднесе предстоятеля на храма. Той благодари на викария за гостуването и за радостта, която е създал на енорията и му поднесе красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любимор Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 379

Skip to content