Продължете към съдържанието

Педесетница – храмов празник на столичната църква „Св. Троица“, кв. „Гео Милев“

IMG 5007

В неделния ден на 23 юни, Православната църква тържествено отбелязва празника Петдесетница. В този ден своя храмов празник отбелязва столичната църква „Св. Троица“, кв. „Гео Милев“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, там бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, предстоятел на храма, протойерей Йоан Попиванов, протойерей Илия Павлов, протойерей Владимир Каральов, протойерей Андон Софиин, протойерей Петър Кудузки, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Филип Стойчев.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от клиросни певци, а на светата Литургия – от смесения хор при храма. Множество християни молитвено съучастваха в празничното богослужение.

Преди светата Евхаристия за четец бе постриган благоговейният мъж Жельо, който ще подпомага свещениците в техните трудове и служение.

След светата Литургия по традиция беше извършено последованието на вечернята, на която бяха прочетени коленопреклонните молитви за прошка на прегрешенията на всички, за придобиване на мирен дух, за окриляне в единомислие и за всички покойници, чрез което моление всички се подготвят с добри мисли и живот за слизането на Светия Дух, Който да изпълни всички със Своята благодат и дари на всеки пламенен дух, единство, мир и постоянство в духовния живот в свидетелството на вярата.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към многолюдното църковно събрание със слово, в което каза:

„Това, което отбелязваме и почитаме днес, е явяването пред света на Светата и Единосъщна Троица, на Отец, Син и Свети Дух. Когато сме в Църквата и когато искаме да преуспяваме духовно, трябва да тупти в нашите взаимоотношения единомислие, както с Бога, така и между нас. Единомислието е залогът на онова, което днес отбелязваме, онова което е много трудно да постигнем във взаимоотношенията си, но не е невъзможно. Възможно е, когато имаме послушание и доверие към Бога. Тогава идва единомислието, когато сме смирени и послушни, а това се проявява в контактите ни с ближните. Това показваме с нашето присъствие в храма, да се извисяваме духовно, и да станем „нова твар“ – твар, обновена в Христа и облагодатена от Светия Дух. Стоейки днес, знаем, че отваряйки сърцето си, Бог ще ни научи на всичко, което е потребно и необходимо за спасение и вечен живот. Молим се днес, на днешния празник, Бог да ни благослови. Нека да обикнем Бог, да прегърнем Сина Иисус Христос и да станем обиталище на Светия Дух“ – сподели още епископ Поликарп.

Той благодари на свещенослужителите за техните неуморни трудове за благолепието на храма, за стремежа им да развиват енорията, благодари на вярващия народ за участието им в празника Петдесетница и затова, че показват своята православна вяра, която е жива, действена и спасителна.

От името на духовенството, църковното настоятелство и цялата енория предстоятелят протойерей Георги Димитров благодари на епископ Поликарп за съвместното богослужение и му отправи благопожелания. За всички дошли да влязат в радостта на енорията, църковното настоятелство бе подготвило празнична почерпка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_4572

Visits: 358

Skip to content