Продължете към съдържанието

Столичният храм „Св. Дух“ тържествено отбеляза храмовия си празник

IMG 5539

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан храмовият празник на столичния храм „Св. Дух“ в кв. „Надежда“.

В църквата, посветена на Третото Лице на Света Троица – Светия Животворящ Дух, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрполия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Коцев, ставрофорен иконом Ангел Янъков, ставрофорен иконом Константин Вълчев, предстоятел на тържествуващия храм, иконом Методий Корчев, протойерей Йоан Маджуров от храмовото духовенство, протойерей Георги Марков, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от храмовия певец Марио Стоименов, подпомогнат от Ангел Младенов, а литургийните – от смесения хор при храма.

В храма за съборна молитва се събраха десетки вярващи от цяла София, които в единомислие възхвалиха Светия Дух и отново, и отново просеха Неговите благодатни дарове. Храмовият празник бе уважен от кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов. 

Тържествуващият храм, изпълнен с въцърковена енория в молитвена тишина участваше в светата богослужба. Мнозина се бяха подготвили и в края на литургията пристъпиха да се причастят със св. Христови Тайни.

В края на богослужбата, с празнично пастирско слово епископ Поликарп се обърна към присъстващите. Той говори за историята и духовния смисъл на днес чествания празник, за апостолите и за предадената чрез тях благодатна приемственост, и за това как да приемем и запазим даровете на Светия Дух.

„Днес ние виждаме Светия Дух във вид на огнени езици, защото всяко Негово явяване и проявление е именно в това Той да обнови, да затопли и да вдъхнови творението. Той показа какво е необходимо на всеки, който иска да бъде проповедник на Евангелието в света, какво трябва да бъде словото му – огнено, живо, пламенно. Слово, което да изгаря греха и врага на човешкото спасение, огън, който показва, че делото Божие е сериозно, и е необходимо с внимание и всеотдайност да се отнасяме към него… Нека се възрадваме като едно голямо православно семейство и се развеселим в Бога! Да Му благодарим за великите благодеяния към всеки един от нас! Да бъдем подражатели на Бога, особено в градивността, за да може талантите, които ни е дал и които са осветени от Светия Дух, да надграждаме, развиваме с трудолюбие и да послужим като бъдем пример за тези до нас и около на“ – каза в словото си владиката и поздрави всички, които днес празнуват своя личен празник, тъй като денят съвпадна с празника Рождество на св. Йоан Предтеча.

С гръмко многолетствие завърши духовното тържество. Владиката благодари на предстоятеля на храма и на всички, които се трудят и молят в него, и преподаде благослова на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

В чест на празника и заради явяването на Светия Дух в образ на гълъб бе изпълнена създадената от няколко години традиция. Епископ Поликарп, архимандрит Евтимий и предстоятелят отец Константин пуснаха в двора на църквата по един бял гълъб. 

Всички дошли да влязат в радостта на енорията бяха нагостени с вкусно ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_0000

Visits: 772

Skip to content