Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 25 юни 2024 г.

449075023 1015267377007532 2714410640692565834 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

От 22 до 24 юни се проведоха богослужения в Кюстендилска духовна околия по повод отбелязване празника на „Света Троица“. На 22 юни бе отслужена заупокойна св. Литургия и архиерейска панихида, оглавена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, в храма при архиерейското наместничество на град Кюстендил „Св. Димитър Солунски“. В VIII Неделя след Пасха – Петдесетница, епископ Исаак отслужи тържествена св. архиерейска Литургия и Велика вечерня в храм „Св. Димитър Солунски“. На вечерното богослужение бяха прочетени особените молитви към Пресвета Троица. На 24 юни епископ Исаак отслужи архиерейска св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ в Кюстендил по повод честване празника на Светия Дух.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

И тази година с особена тържественост бе отбелязан празникът на снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод, който съслужи с Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария и храмово духовенство. На причастния канон протойерей Антоний произнесе слово за празника. След светата Литургия бе отслужена и вечерня, като над събралото се множество православни християни, от купола на Катедралата бе спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни. Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие за Св. Синод на БПЦ, както и всички православни християни.

***

На 25 юни, вторник, от 14:00 ч. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бе открита годишната изложба на курсовете по иконопис и дърворезба. В тях се обучават семинаристи под ръководството на утвърдени професионалисти – иконописците Елеонора Караиванска и Галин Паскалев и дърворезбара Николай Иванов. Заниманията с църковно изкуство се провеждат в семинарията от 2016 г. и в тях се включват учениците от 8. клас. Подходът на преподавателите е задълбочен и изисква сериозно отношение и от страна на семинаристите. В началото на годината се провежда входен изпит по рисуване, защото в иконографията е необходим не само интерес към рисуването, но е важно младежите да имат и талант. В тазгодишния курс по иконопис се обучават 15 ученици и затова с тях се занимават двама преподаватели. Целта е да се отдели достатъчно време и внимание за обучението на всеки от младите творци. В навечерието на откриването на изложбата преподавателката Елеонора Караиванска сподели: „Има много талантливи деца. В момента две момчета се подготвят с уроци по рисуване с цел да кандидатстват в Художествената академия, Великотърновския университет или друг ВУЗ, който ще им даде необходимата подготовка, за да продължат да се занимават професионално в сферата на църковните изкуства“. На откриването на експозицията семинаристите получават сертификати за успешно завършен курс по иконопис, съответно по дърворезба. Тази година в изложбата бяха включени произведения и на преподавателите – икони и дърворезби, което ще е допълнително вдъхновение за младите творци.

***

Честването на празника на Монтана „Деня на Свети Дух“ започна с Божествена света Литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим в храм „Свети Дух“ в града. „Пред Монтана има още много възможности и се надявам всички заедно да работим за това нашия град да става все по-приветлив за хората“, заяви кметът Златко Живков в обръщението си към хората на Монтана по повод празника на града. От най-стария храм в града „Св. св. Кирил и Методий“ духовници, представители на светската власт, гости от страната и чужбина се отправиха с литийно шествие към обновения площад „Жеравица“. „Нека пребъде вярата, която ни води към Бог, към добродетелите, към милосърдие, трудолюбие, правда, дълготърпение“, заяви Видинският митрополит Даниил след празничния молебен. „Господ изпрати Светия Дух, за да даде смисъл, съдържание и пълнота на човешкия живот. Само като приемем Бога и неговата спасителната благодат можем да изпитаме радост от живота, да се възродим, да възродим нашите градове и да пребъде България“, каза още митрополит Даниил.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в катедралния храм „Св. Троица“, в престолния град Русе. По време на Литургията отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий бе удостоен с офикията „протойерей“ свещеник Симеон Николов.

На 24 юни, архиерейска св. Литургия бе отслужена за храмовия празник в с. Брестовене оглавена от Преосвещеният епископ Макарий Главиницкий, викарий на Русенския митрополит Наум. Слово във възхвала на Св. Дух произнесе архиереят в края на службата.

***

Архиерейска света Литургия за празника на „Светия Дух“ бе отслужена в катедралния храм на Варна от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Архиерейска света Литургия и храмов празник отбеляза Варненският храм „Св. Прокопий Варненски“. Св. Литургия бе оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

***

На VIII неделя след Пасха светата Православна църква отбелязва своя рожден ден, денят на Света Троица. В едноименния манастир по повод празника Сливенският митрополит Арсений възглави Божествената света Литургия в съслужение с архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска света митрополия, ставрофорен иконом Николай Клюнков – архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия, ставрофорен иконом Николай Димитров – старши епархийски съветник, иконом Йордан Димитров и прот. Тихон Димитров. След светата Литургия бе отслужена и Велика вечерня, по време на която при запяването на Великия прокимен „Кой Бог е велик…“ митрополит Арсений разхвърли из храма орехова шума – символ на Светия Дух, слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, и прочете първата коленопреклонна молитва. Манастирът бе изпълнен с боголюбиви християни, дошли да се помолят на Бог – Троица и да поздравят новия си Архипастир. Празничните песнопения изпълниха свещеник Атанас Чулаков, Иван Млечков – секретар на Сливенската митрополия, и Владо Рогачев. В края на службата митрополит Арсений произнесе празнично слово за празника и връчи нагръден кръст на архиерейския наместник отец Николай Клюнков за достойната му служба, и в знак на признателност за грижите, които полага за манастира. Архиереят възложи нагръден кръст и на игуменката на манастира монахиня Серафима в израз на благодарност за нейния  монашески труд и за възраждането на Светата обител.

В първия ден след Петдесетница, Светата Църква почита третото Лице на Единия Бог в Троица – Бог Дух Свети. По случай празника Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Троица“ в гр. Ямбол. В съслужение с владиката бяха: архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска света митрополия и духовен надзорник на Ямболска духовна околия, ставрофорен иконом Николай Клюнков – архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия, иконом Янко Янков, протойерей Жельо Иванов – председател на храма,  и свещеник Атанас Чулаков. Благочестиви миряни изпълниха храма в този празничен ден и се събраха от целия град, за да поздравят новия митрополит. На богослужбата присъстваха също кметът на Община Ямбол г-н Валентин Ревански, областният управител г-жа Биляна Кавалджиева, кметове на близките общини и села. Владиката се обърна с пастирско слово към богомолците, в което изтъкна огромното значение на Бог Свети Дух в живота ни. Митрополит Арсений отличи с офикия „иконом“ председателя на храма отец Жельо Иванов. „Достоин!“ отекна силно и радостно в храма. След Литургията владиката отслужи молебен за деня на град Ямбол, за благоденствието на общината и нейните жители пред НЧ „Пробуда“ в присъствието на кмета на Община Ямбол г-н Валентин Ревански, областния управител г-жа Биляна Кавалджиева, народни представители и общественици. Владиката бе официален гост на тържествата и се включи в официалната част на празника в сградата на общината, където поздрави градската управа за празника на града.

На 22 юни след продължително боледуване почина свещ. Атанас Каракачанов. Опелото извърши Сливенският митрополит Арсений на 24 юни в катедралния храм „Св. Димитрий“ в Сливен заедно с храмовото духовенство. Покойният отец Атанас Каракачанов е роден на 12 юни 1948 г. в гр. Стралджа. През 1995 г. е ръкоположен за дякон и свещеник от блаженопочиналия Сливенски митрополит Йоаникий и е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. арх. Михаил“ в гр. Стралджа и в храм „Св. Димитър“ в с. Зимница до пенсионирането си. Бог да го прости, вечна и блажена памет!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Патриаршеска божествена св. Литургия беше отслужена в понеделник след Петдесетница за празника на Бог Светия Дух, в манастира в Левкада. Светата Литургия бе оглавена от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей с митрополити от околностите. След края на Литургията около Светата обител бе проведена лития в присъствието на местната власт, народни представители, местната власт и стотици вярващи. Накрая, в памет на посещението в Светата обител, Негово Светейшество засади маслиново дърво.

***

В неделя – Петдесетница, в Йерусалим бе отслужена патриаршеска св. Литургия на Гроба Господен. Литургията бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III. След края на Божествената Литургия започна вечернята за понеделник – Бог Свети Дух, по време на която се прочетоха три коленопреклонни молитви към Пресветата Троица.

***

Св. Синод на Кипърската църква се събра на редовното си заседание на 20 юни, под председателството на Негово Блаженство Кипърския и на Нова Юстиниана архиепископ Георгий III. Сред взетите решения е да се забранят необичайно емоционалните практики за отбелязване на Пасха в редица кипърски храмове, записи от които след това обикалят социалните мрежи и дават повод за подигравателни коментари сред хората. Такива практики са тичането на свещениците в храма, когато се произнесе възгласът „Христос воскресе“, хвърляне на различни предмети към вярващите, тичане с рапѝди, хоругви и други подобни, които действия трябва да изразят голямата радост от Възкресението и обновяването на живота. В същото време миряните, от своя страна, изразяват радостта си с тропане по столовете и разклащане на пейките в храма. По повод на тези практики митрополитите заявяват следното: „Св. Синод разгледа неприемливите неща, които се наблюдават по време на съботната сутрешна служба на Великден в някои църкви, и реши да забрани строго други действия, с изключение на разпръскването на лаврови листа по приличен начин, което извършват свещениците, настоятелите и иподяконите. Неприлични практики са тичането в храма, размахването на знамена и рапѝди, и други подобни. „Да възкръсне Бог…“ (стих, който се пее многократно през пасхалния четиридесетдневен период) не трябва да отменя църковния призив „Да мълчи всяка плът човешка“ (молитвен текст, който се пее вместо Херувимската песен на св. Василиева Литургия на Велика събота), нито да води до осмиване на службата“. На вярващите се препоръчва „да изразяват радостта си чрез леко разклащане на столовете“.

***

Патриарх Порфирий завърши посещението си в Дюселдорфската и Германска епархия на 24 юни. Негово Светейшество Патриарх Порфирий Сръбски беше в епархията на Дюселдорф и Германия от 21 до 24 юни 2024 г. по повод освещаването на храма „Свети Архангел Михаил“ в Хамбург. Негово Светейшество беше придружен до летището в Хамбург от Високопреосвещения Германски митрополит Григорий от Сръбската църква, Преосвещените епископи на Вашингтон-Ню Йорк и Източна Америка – Ириней и Йован Хумски, както и членове на Енорийското църковно настоятелство в Хамбург.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 149

Skip to content