Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 юни 2024 г.

449103294 1016634060204197 7549452941428356069 n

НОВИНИ ОТ ЕПАРХИЯТА

Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак посети Обединения осигурителен архив на Националния осигурителен институт (НОИ), с. Невестино. С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод на БПЦ-БП и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, на 24 юни, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия посети Обединения осигурителен архив на Националния осигурителен институт в с. Невестино, общ. Невестино, където отслужи водосвет за здраве и благословение на трудещите се в архивохранилището. Епископ Исаак бе придружен от дякон Даниел Сираков. Водосветът се извършва в институцията за четвърта поредна година, на празника Рождение на Св. Йоан Кръстител. Тази година същият съвпадна с празника на Св. Дух. След като извърши водоосвещението епископ Исаак се обърна със слово към присъстващите. Той поздрави г-жа Камелия Христова, началник отдел на ООА на НОИ и всички служители от името на Врачанския митрополит Григорий, от името на духовенството при Кюстендилска духовна околия и от свое име, като им благопожела крепко здраве, Божие благословение, мир, единство и духовни сили в отговорните дела, за социалното благо на българските граждани, преминаващи в пенсионна възраст. След това бяха поръсени и всички отделения на хранилището, в което се намира архивът на петте български области – София, София – град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Всички присъстващи получиха благословение малка иконка на Въведение Богородично.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Празничното вечерно богослужение на 22 юни бе отслужено в Етрополския манастир „Св. Троица“. Вечерното богослужение бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. С архиерея съслужиха неговия викарий Константийски епископ Михаил, игумена на светата обител. На Петдесетница св. Литургия в църквата „Св. Троица“ в престолния град Ловеч бе възглавена от митрополит Гавриил. Митрополит Гавриил честити празника и пожела Св. Дух да ни очисти, освети и според нашите възможности и ние да изпитаме тази Божествена радост, която носи Св. Дух и Той да ни даде мъдрост и сила да наследим вечния живот. След св. Литургия по време на вечернята бяха прочетени специалните коленопреклонни молитви, като празничното богослужение завърши с многолетствие.

По традиция в храм „Св. Троица“ – гр. Ябланица в понеделника след Петдесетница – празникът на Светия Дух, беше отслужена св. Божествена Литургия, възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. С архиерея съслужиха ставрофорен иконом Любомир Казашки, председателят на църковното настоятелство на храма, иконом Павлин Петров и дякон Андроник Попов. Този ден също така и е празник на гр. Ябланица, като в храма молитвено присъства и кметът на Община Ябланица инж. Найден Найденов и други официални лица. Митрополит Гавриил честити празника и произнесе проповед.

***

Църквата „Света Троица“ в силистренското село Айдемир отбеляза вчера храмовия си празник и 190 години от освещаването си. Отслужен бе водосвет за здраве на православните християни. Църквата е най-старата в областта и е сред малкото храмове в страната. Свещеникът в храма протойерей Георги Попов разказа, че църквата е издигната веднага след Руско-турската война от 1828 г.-1829 г. Предполага се, че църквата е построена около 1832-1833 г. Осветена е година по-късно. За това разказва и запазена греда в църквата, на която е изписана 1834 година. Смята се, че е осветена на 11 юни от митрополит Григорий в деня, когато се чества празникът на „Света Троица“, откъдето носи и името си до днес. Издигната от плетени пръти и кал, днес църквата е реставрирана, като изцяло е запазен автентичният ѝ вид, включително и дървената камбанария, която наскоро е била ремонтирана и възстановена. Църквата е имала и женско отделение, което е характерно за руските храмове. То вече е съборено, тъй като не е подлежало на реставрация, но останалата част от църквата, включително и носещите греди, са запазени.

***

На 24 юни – първият ден след Петдесетница, Светата Църква почита третото Лице на Светата Троица – Светият и Животворящ Дух Господен, и същевременно чества Рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден). По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в старинния храм „Св. Йоан Предтеча“ в Асеновград. На светата богослужба присъстваха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев, подп. Валери Витанов – командир на противотанковия батальон при 4-ти артилерийски полк, председателят на Общинския съвет на Асеновград г-н Иван Иванов, г-н Радомир Чолаков, г-н Вакрил Запрянов – ктитор на храмове, офицери от военното формирование и много благочестиви християни от града и епархията, дошли с вяра и любов да изпросят молитвеното застъпничество пред Бога на св. Йоан Кръстител, Предтеча Господен. В края на богослужението Пловдивският митрополит Николай се обърна към всички с архипастирско слово за празника. От името на църковното настоятелство и на енориашите протойерей Никола Янев поднесе в дар на Владиката комплект архиерейски кръст и енголпие в знак на признателност и синовна обич. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

***

Работна среща се проведе на кметове и директори със Сливенския митрополит Арсений. По покана на кмета на Община Тунджа г-н Станчо Ставрев в сградата на общината се проведе работна среща между кметове, кметски наместници на населени места в общината, директори на общински детски градини и училища със Сливенския митрополит Арсений. Поводът за работната среща бе опазването и  възстановяването на храмове и довършването на новопостроените на територията на Община Тунджа. Както и належащите ремонтни дейности в храмовете в с. Болярско и с. Златари. Друга тема на разговорите бе сформирането на  групи по предмет религия в училищата. На работната среща присъстваха кметът на Община Тунджа, г-н Станчо Ставрев, зам.-кметът г-н Стоян Петков, архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска св. Митрополия, протойерей Панайот Сотиров – духовен надзорник, и г-н Иван Млечков, секретар на митрополията. Срещата бе ползотворна и за двете страни, митрополитът изрази готовност за съдействие и подкрепа по необходимост за довършването на строежа на няколкото храма, както и за въвеждането на предмет по религия в няколко населени места по желание на директорите, които изразиха готовност да се сформират групи за новата учебна година.

Сливенският митрополит Арсений посети централните енории в Ямбол. Владиката посети архиерейското наместничество в Ямбол и централния храм, посветен на св. Николай Чудотворец. Председател на храма и архиерейски наместник е Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, протосингел на Сливенска св. Митрополия. След което митрополит Арсений и съпровождащите го лица, посетиха и най-стария храм на Ямбол, посветен на св. Георги Победоносец, в храма се намира и чудотворната икона на св. Георги. Председател на храма е иконом Стоян, който възстановява храма и облагородява цялото около храмово пространство, където има и малък зоокът, езеро с риби и място за отдих и игри за малки и големи.

***

Канцеларията на Русенската св. митрополия с прискърбие известява, че на 25 юни 2024 г. се представи в Господа свещеник Никола Тодоров Костадинов, роден на 19 ноември 1933 г. в с. Сваленик, общ. Иваново. През 1947 г. завършва основно образование. Ръкоположен е за дякон на 22 юни 1986 г., а на 23 юни с. г. и за свещеник от Доростоло-Червенския митрополит Софроний. Назначен е за енорийски свещеник в храм „Св. Архангел Михаил“ – с. Нисово, където преминава цялото му клирическо служение. Опелото на отец Никола ще бъде отслужено на 26 юни 2024 г. от 15:00 часа в храм „Св. Архангел Михаил“ – с. Нисово. Бог да го прости, вечна и блажена памет!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Денят на Петдесетница се смята за рождения ден на Църквата Христова. На този ден апостолите, изпълнени с даровете на Светия Дух, започнали да прославят Бога на различни езици, за да може тяхната проповед за Възкръсналия Христос да бъде разбрана от всички народи. В празничния ден в Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано беше отслужена св. Литургия от о. Васил Василев. След службата св. Кръщение приеха две дечица, които започнаха своя живот в Христа Спасителя. БПЦО в Милано избра именно празника Петдесетница, за да представи своя официален уебсайт (https://www.chiesa-bulgara.it/). Създаден с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, сайтът има за цел да приобщава българите, живеещи в Италия, към Православната църква, да създава условия за тяхното духовно развитите чрез участие в богосужението и тайнствата на Църквата и чрез възпитание в християнските добродетели и ценности. Сайтът съдържа актуална и полезна информация за богослуженията и инициативите в храма, за църковните и културни събития не само в Милано и околността, но и в цялата Западно- и Средноевропейска епархия, както и за българите в България и по света. Използваните източници са вътрешни, от официални институции и от авторитетни медии. Специален раздел е посветен на полезни православни ресурси и материали, които са особено ценни както за тези, които правят своите първи стъпки в православната вяра, така и за утвърдени християни. Съдържанието на сайта се обновява непрекъснато, част от него е и на италиански език.

***

Празниците Петдесетница и Свети Дух отбеляза Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим с мисии в Анцио, Нетуно и Колеферо. Богослужението бе извършено в съответствие с последованията, предвидени за Петдесетница и предшестващата Черешова задушница, която събра наши сънародници в храма и в събота. „Много православни християни, начело с настоятелите от Рим и Нетуно, участваха в богослужението, изповядаха се и се причастиха, а малките Матиас и Ивон получиха своята лична Петдесетница със светото тайнство Кръщение“, споделиха от храма в социалните мрежи.

***

Света Литургия на български език ще отслужи на Петровден предстоятелят на Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ в Люксембург – протойерей Стоян Бербатов. С богослужението, което ще се състои на 29 юни, църквата ще отбележи и края на тази учебна година. „Със Света Литургия ще прославим празника на светите първоапостоли Петър и Павел и ще завършим църковната учебна 2023-2024 година. В този ден ще празнуваме и първата Неделя след Петдесетница, която е посветена на Всички светии“, споделиха от общината. Утринното богослужение ще започва в 09:00 часа местно време, а началният час на Светата Литургия е 10:15. Изповед ще е възможна от 09:30 часа, става ясно още от публикацията. „Мястото на срещата ни и този път е в храма към Духовната семинария „Jean XXIII“, посочиха от Българската православна църковната община. Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ в град Люксембург е учредена официално на 3 октомври 2015 година. На този ден се състои и изборът на Църковно настоятелство. Църковната община към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква – Българска патриаршия е учредена след отслужване на архиерейска света Литургия в храма „Св. Алфонс“, предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний в съслужение със свещеник Станко Дидов.

***

Празникът „Бог Свети Дух“ беше тържествено отбелязан в понеделник на 24 юни, във храм „Света Троица“ при Руската мисия в Йерусалим. Божествената Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

На Петдесетница въоръжени лица са извършили нападения срещу две православни църкви, синагога и пост на пътната полиция в двата руски града Дербент и Махачкала (Република Дагестан). В резултат от нападенията, по предварителни данни, е убит свещеник на Руската православна църква в Дербент и охранител на храма в Махачкала. Общо двадесет човека са убитите, седемнадесет от които – служители на полицията. Десетки са ранени. „Според информацията в църквата в Дербент е бил убит о. Николай Котелников, като гърлото му е било прерязано. Той е бил на шестдесет и шест години, много болен“ – заяви ръководителят на Комисията за обществен надзор на Дагестан Шамил Хадулаев. О. Николай е бил един от символите на междурелигиозния мир в Дагестан. В центъра на Дербент има паметник, символизиращ мира между трите религии – християнство, юдаизъм и ислям, като всяка от фигурите има свой прототип. Християнският свещеник в композицията е именно убитият вчера о. Николай. Официалната информация за нападението е оскъдна, но в социалните мрежи се съобщава, че в катедралния храм на Махачкала са потърсили убежище четиридесет души, докато отвън се е водела престрелка. На територията на храма също се е стреляло. В социалните мрежи бяха публикувани видеозаписи на мащабен пожар в синагогата в Дербент, а на вратите ѝ са били написани стихове от Корана. В близост до горящата сграда е намерен труп на мъж с простреляна глава. Друг мъж е хоспитализиран с изгаряния. Изгоряла е и църквата в Дербент. Убити са и шестима от нападателите, двама от които са деца на областен управител в Дагестан, Махомед Омаров, бивш полицейски служител. Руските медии коментират, че младежта в Дагестан „се откъсва културно от Руската федерация“ и „се вълнува много повече от случващото се в Палестина, отколкото в Донбас“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 128

Skip to content