Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 юни 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Във връзка с интронизацията на Българския патриарх в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ свеждаме до знанието на православните християни, които заявиха своето желание да съучастват молитвено в духовното тържество на Българската православна църква – Българска патриаршия, че могат да получат своите входни карти в Канцеларията на Св. Синод – София, ул. „Оборище“, № 4 („Архива“ служител: дякон Ангел Воденичаров и Филип Цветанов), в деня – 28 юни, петък.  Часове за взимане на входните карти: От 8:30 до 9:30 часа и от 13:00 до 15:00 ч.

1FAB923D30031353007A12D5D6B6DE24

***

Представители на 11 Поместни православни Църкви ще пристигнат в София за интронизацията на новия Български патриарх. Специална комисия организира тяхното посрещане и настаняване у нас. Гостите ще започнат да пристигат на 29 юни. Антиохийската църква, Полската църква и тази на Чешките земи и Словакия не изпращат свои представители.

От Вселенската патриаршия

Негово Светейшество Вартоломей, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх

Халкидонски митрополит Емануил,

Дéрконски митрополит Апостол,

Писидийски митрополит Йов (Геча),

Силиврийски митрополит Максим,

Адрианополски митрополит Амфилохий,

Архимандрит Аетий, велик еклисиарх, началник на Патриаршеската канцелария,

Втори патриаршески дякон Калиник,

Архимандрит Харалампий (Ничев),

Николаос-Георгиос Папахристу, директор на отдела за печат и комуникации,

Темистоклис Караниколас, патриаршески служител.

Александрийска патриаршия

Диосполски митрополит Емануил.

Антиохийска патриаршия не изпраща представител.

Йерусалимска патриаршия

Бостренски митрополит Тимотей, екзарх на Светия гроб в Кипър,

Архимандрит Рафаил, екзарх на Светия гроб в Гърция.

Московска патриаршия

Корсунски и Западноевропейски митрополит Нестор, (по непотвърдена информация)

Протойерей Владимир Тишчук, представител на РПЦ в София.

Грузинска патриаршия

Митрополит на Гóра Андрей.

Сръбска патриаршия

Тимочки митрополит Иларион,

Нишки митрополит Арсений.

Румънска патриаршия

Търговищенски митрополит Нифон, патртиаршески екзарх,

Йеродякон Николае Ифтимиу.

Кипърска архиепископия

Карпасийски епископ Христофор,

Архимандрит Стилиан.

Атинска архиепископиа

Монемвасийски и Спартански митрополит Евстатий,

Янински митрополит Максим.

Православна църква на Полша – не изпраща представител.

Православна църква на Албания

Корчански митрополит Йоан.

Амантийски митрополит Натанаил.

Православна църква на Чешките земи и на Словакия – не изпраща представител.

Православна църква на Северна Македония

Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей,

Брегалнишки митрополит Иларион.

***

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей ще пристигне на 29 юни в късните часове в София, за да вземе участие в интронизацията на новия Български патриарх. Това се случва за първи път в най-новата история на БПЦ. Интронизациите на патриарсите Кирил, Максим и Неофит са преминали без присъствието от страна на Вселенски патриарх. Десетчленна делегация от Вселенска патриаршия ще придружава патриарх Вартоломей в София. В нея са включени гéрондите митрополити Халкидонски Емануил и Дéрконски Апостол, Писидийски митрополит Йов (Геча), Силиврийски митрополит Максим, Адрианополски митрополит Амфилохий, архимандрит Аетий, велик еклисиáрх и началник на Патриаршеската канцелария, вторият патриаршески дякон Калиник, архимандрит Харалампий (Ничев), Николаос-Георгиос Папахристу, директор на Отдела за печат и комуникации, Темистоклис Караниколас – патриаршески служител. Патриархът тези дни е на посещение в епархии на Гръцката църква. Това посещение в Гърция беше планирано отдавна, а сега се наложи патриархът да го съкрати заради идването в София. При това патриарх Вартоломей ще бъде единственият предстоятел на Поместна православна Църква, който ще присъства на нашето тържество.

***

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква да излезе новото издание на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България“. Това е деветото издание от поредицата и е посветено на преподобния Гавриил Ургебадзе, изповедник и юродив заради Христа, един от най-великите светци на нашето време. Изданието e украсено от прекрасните икони и илюстрации на талантливата кипърска художничка Марина Папагеоргиу и бяха любезно преотстъпени на издателството на Епархията от „Trisagion films“. Обичан по целия свят и прославян заради многобройните чудеса на изцеления, свети Гавриил е един от най-почитаните светци и в България. На него са посветени част от най-хубавите православни издания в страната ни, сред които „Венецът на стареца“, „Последен сред първите“ и „Св. Гавриил: чудеса и поучения“. Уверени сме, че настоящето издание ще послужи за радост и вдъхновение на много детски сърца, за възхвала и любов към нашия Господ Иисус Христос, така че и от устата на децата на България ще слушаме: „Преподобни отче Гаврииле, моли Бога за нас!“.

***

На 27 юни, в сградата на Сливенска св. митрополия Негово Високопреосвещенство  Сливенският митрополит Арсений се срещна с духовенството на гр. Сливен и духовната околия. В дух на братолюбие протече срещата на свещениците, които споделиха енорийски проблеми и обсъдиха важни църковно-просветни въпроси със своя архипастир. Владиката изрази готовност за съдействие по поставените проблеми и въпроси пред институции, и с общи усилия да извършват все така с усърдие и постоянство пастирската си служба в енориите.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Почина светогорският подвижник и старец-отшелник Симеон „Сърбина“ Карулски, прекарал повече от 40 години в подвизи и уединение в атонския скит Каруля. Старецът Симеон беше на повече от 80 години, сърбин по народност, ученик на известния сръбски светец преподобни Юстин (Попович). С негово благословение през 1970 г. заминава за Света гора – Атон, където първо се подвизава в сръбския манастир „Хилендар“, а след това през 1978 г. приема подвига на подвижничеството и се заселва на Каруля – най-суровото място на Света гора, разположено на стръмна скала, където се стремят най-отдадените монаси-отшелници и където можете да се движите по ръба на скалата над бездната, само като се държите здраво за веригите, заковани в скалата, а в отделни килии на скалите може да се достави храна на монаси отшелници само по въжета. В Каруля, през 70-те години на миналия век, той е постриган във велика схима от стареца йеромонах Серафим Карулски, бивш населник на Милковския манастир в Сърбия. Старецът Серафим е от „Зеления клин“ в Далечния изток и има украински корени. След окупацията на „Зеления клин“ от болшевиките емигрира в Китай, а през 1930 г. се премества в Сърбия, където става монах в Милковския манастир. Но след като комунистите идват на власт и в Сърбия през 40-те години на миналия век, той отива в Света гора, където се установява като отшелник в пещерата на стареца Партений Карулски, а по-късно става известен като старец-исихаст, получил даровете на непрестанната Иисусова молитва. Отец Симеон „Сърбина“ става наследник на стареца Серафим Карулски и ученик на стареца-исихаст Никодим (Мушкарин) Карулски, който от 1919 г. е духовен ученик на стареца-исихаст Теодосий Карулски. С благословението на карулските старци отец Симеон (той все още често е наричан Симеон „Сърбина“) прекарва дълги години в уединено пещерно убежище, където придобива исихасткия опит на непрестанна сърдечна молитва.  Да упокои Господ безсмъртната душа на стареца Симеон! Вечна му памет и Царство му Небесно!

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 246

Skip to content