Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня преди деня на църковния избор на Български патриарх бе отслужена в старинния храм “Св. София”

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП празничното вечерно богослужение преди утрешния Патриаршески избирателен църковен събор бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

На вечернята молитвено участие взеха представители на Поместните православни църкви, техните делегации, както и делегатите на ПИЦС и гости. Митрополит Серафим съслужи с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска св. митрополия, храмовото свещенство, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. 

В края на богослужението митрополит Серафим се обърна с кратко слово, в което каза: “В тези дни Господ ни удостоява да съпреживяваме съвкупност от много неща. На първо място, разбира се, това са празниците, които празнуваме по реда на църковния типик. Така както той се комбинира през тази година. Днес отдаваме празника Петдесетница или слизането на Светия Дух, отпразнувахме паметта и първовърховните апостоли Петър и Павел и веднага преминаваме към Събора на всички светии на светата ни Църквата, както и Събора на светите дванадесет Христови апостоли. В тази неделя, в която влязохме с вечернята, празнуваме началото на живота на Църквата, поставено от светите апостоли след слизането на Светия Дух и това начало на Църквата носи ясната характеристика за съборността на Църквата. Празниците, които празнуваме тази неделя, също са един израз на това, което Църквата преживява през своя исторически път вече две хилядолетия и на този живот на Църквата сме, по Божий промисъл, съпричастни и ние… Събрани на Патриаршески избирателен събор – това са съдбоносни моменти за всяка една Поместна православна църква, на която й предстои избирането на предстоятел. Затова се радваме, че заедно с нас са представителите на другите Поместни православни църкви, с които – заедно всички, съставяме Тялото на Христовата, съборна и апостолска църква”, каза митрополит Серафим. 

По програма в утрешния ден в Синодния параклис “Св. цар Борис-Михаил” ще бъде отслужена утреня и Божествена св. литургия с особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор. На богослуженията в параклиса на Синодалната палата ще се черкуват Наместник-председателят на Св. Синод, епархийските митрополити – членове на Св. Синод, архиереите на БПЦ – БП, определени от Св. Синод, делегатите – членове на ПИЦС. 

Празничното богослужение бе излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. 

Текст: Ангел Карадаков

Снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 162

Skip to content