Продължете към съдържанието

Слово на президента Румен Радев към новоизбрания Български патриарх Даниил

6BF70BFE39DC2B45A9B26C8B2D012FD3

Изборът на предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на Отечеството. Да въздига вярата, че Православната ни църква ще остане пазител на живота, крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на българския народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в трудни дни.

Независимата Българска Патриаршия е безценно наследство от нашето многовековно минало, нравствена крепост и исторически подвиг, всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание. Във времена на униние нашите църковни водачи и православният клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима или чуждо потисничество.

Към ярката плеяда вечни духовни закрилници на България се прибави и блаженопочившият патриарх Неофит, който се радваше на дълбока почит и с мъдрост, такт и личен пример ни насочваше по спасителния път на християнските и общочовешки ценности.

Вярвам, че във високоотговорното си служение патриарх Даниил ще бъде воден от любовта си към Бога и хората. В днешния тържествен ден му пожелавам да съхранява единството на православието; да въздига авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви; да отстоява нейната градивна роля в обществото и да укрепва с търпение традиционно добрите отношения между религиозните общности в България; да насърчава ревностно съпричастността, милосърдието и щедростта към нуждаещите се. Нека в сърцето на Негово Светейшество не спира да отеква топлата грижа за духовенството, храмовете, манастирите и миряните.

Бог да пази България!

Visits: 85

Skip to content