Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 3 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

2160C285B7332A4C5982950D70D5DA50

Великотърновският митрополит Григорий „Български патриарх е демонстрация на Божията любов и на Божията воля и на ласката Божия към българския народ. Това си е Божия правда!“. Така той намекна за силата на молитвите, които вярващите отправиха през изтеклия месец Бог да даде кръста на патриаршеството на най-достойния митрополит, който да го носи за най-голяма полза за Църквата ни и спасение на народа ни: „Това показва единството, силата на Светото православие, а българският народ е православен от много, много векове и това, което е интересно е, че 620 години след смъртта на свети Евтимий Търновски (последният български средновековен патриарх), пак Божият пръст ни показва нещичко, въпреки трудностите, въпреки какви ли не изпитания – каза митрополит Григорий. – Аз даже се чудя на някои, като гледат мощите на свети Евтимий Патриарх Търновски тук, нямат ли историческо угризение, защото навремето насила България е била унищожена като патриаршия. И това го казвам като Търновски митрополит. Баязид, който я унищожава с какви ли не жестокости, не минава много време и още същата 1403 г. загива в много мъки, като разлистите историята ще видите. Бог поругаван не бива! Защо казвам това? Защото България е империя не на кръвопролитията, а империя на просветата. Много от източните народи са просветени именно заради България“. Митрополит Григорий припомня и славното минало на Търновската патриаршия (така е наричана Българската православна църква в периода 1235 -1416 г.), когато през 1235 г., по времето на Иван Асен II, България е в Пентархията, наравно с Йерусалимската патриаршия – Майката църква, Антиохийската, Александрийската и Никейската патриаршия, когато Византия е завладяна от кръстоносците. „Като гледам сега политици, като гледам тълковници и си казвам – тези хора дават ли си сметка за какво става дума, на какво велико наследство е този акт? А пък що се отнася до патриарха ни, новият ни млад патриарх – той точно си идва на мястото. Той е просветен, с прекрасен английски език, активен, работохолик, духовник, богослов и още много и много мога да продължа този списък с неговите способности. Попитайте само за няколко години какво е направил вече във Видин – възкреси я направо тази епархия. Така че, Бог да помага на цяла България, както каза и президентът ни – да пази тази страна, защото тя заслужава да бъде пазена. А пък лично аз съм уверен, че каквото и да се случи, както и сега, то беше чудо за много хора. Малцина предполагахме, че така ще стане, но Божият покров и Божията сила в немощ се познава. Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме, макар и да сме грешни.

***

„Прекалява се с политизирането на църковните хора. Църквата не трябва да се занимава с политика и не се занимава – тя се занимава със спасяване на човешките души. Всеки като духовник се стреми към това“, заяви в ефира на „Добро утро, Европа“ по телевизия Euronews ректорът на Софийската духовна семинария епископ Пахомий по повод репортаж на Би Би Си във връзка с избора на новия предстоятел на Българската православна църква и софийски митрополит – патриарх Даниил. Епископът разказа, че познава новия патриарх от много години. „Трудолюбив човек, няма притеснения и страхове, освен да защити вярата си и християнската си позицията. Спечели избора за видински митрополит преди няколко години, привлече много хора. Неговата сила е да събира млади хора около себе си – направиха се много неделни училища. Тази година се откри часнто неделно училище във Видин“. А относно призива на патриарха за въвеждане на обучение по религия в училищата, ректорът на Софийската духовна семинария припомни, че за това са се борили и предшествениците на патриарх Даниил. „Това го искаха и патриарх Максим, и патриарх Неофит – дано сега да се случи – казвам го и като човек, който се занимава с просветата, но и с възпитанието на деца между 13- и 18-годишна възраст. Това е един от проблемите на днешното образование – изключи се като приоритет именно възпитанието на децата. А те не са просто компютри, в които да наливаме информация“, уточни епископ Пахомий. В предаването се включи и деканът на Богословския факултет на Великотърновския университет проф. Магдалена Легкоступ, която коментира, че „говорим не само за политическа битка, защото ако следваме Европа – там образованието по религия в светските училища, е приоритет“.

***

Изборът на Видинския митрополит Даниил за предстоятел на Българската православна църква и Софийски митрополит е начало, ознаменувано с радост и позитивизъм, с мислене за добро бъдеще, и както всяка една друга дейност на човека започва с желание за добро. Това заяви заместник-деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Иво Янев. За ранните години и пътя на монашество на патриарх Даниил доц. Янев разказва: „Помня дядо Даниил като студент в Богословския факултет, той беше станал монах в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното наставничество на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Общувал съм с него и като игумен на Роженския манастир и викариен епископ на Неврокопската митрополия. Той винаги е бил истински монах, трудолюбив, постник и молитвеник. Докато беше Видински митрополит, дядо Даниил се опитваше да разпространява духовната просвета. Той създаде Център за наркозависими в Бдинския манастир и православно училище на територията на Видин“. Доц. Янев определи новия Български патриарах като „достоен, изключителен монах и вярващ човек“, който ще изненада в добрия смисъл с ръководството си. Според заместник-декана на Богословския факултет на Софийския университет е важно да се постави своеобразна разграничителна линия от всичко, което се е казало в последните дни за него като митрополит и неговите геополитически мнения и изказвания. „Те до известна степен са преекспонирани“, добавя доц. Янев. Той изрази надежда просветителската дейност на патриарх Даниил да продължи още по-засилено и в Софийската епархия, която е по-населена и с по-големи възможности за православно духовно развитие. Грижите за БПЦ и Софийската епархия са поверени на духовния предстоятел на БПЦ, а неговите задължения според заместник-декана на Богословския факултет са „да поведе просветителска дейност, да подкрепи религиозното образование, което да стане задължително избираем предмет, както и да се продължат и увеличат социално-милосърдните проекти на Църквата в полза на всички нуждаещи се“.

***

Проф. Димитър Попмаринов: Патриархът ще поведе българската църква и хората. „Той е сериозен, зрял човек, с опит“. Патриарх Даниил е сериозен, зрял човек с духовен и административен опит, истински монах, живял в манастира, а не само ръкоположен. Това каза бившият декан на Богословския факултет във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Попмаринов в предаването „Твоят ден“. Той допълни, че „според нашите политически пристрастия можем да оцветяваме митрополитите и да си даваме лесни обяснения на сложни въпроси“. Попмаринов каза, че патриархът има ясни виждания за Българската православна църква и ще я поведе в духовен план. „Нашият народ в религиозен план е непросветен“, допълни той и посочи, че патриарх Даниил ще поведе и хората.

***

Отец Димитър от църквата „Св. Дух“ в Пловдив изрази надежда връзката между двете религии да продължи. Католическата общност поздрави новия български патриарх. Отец Димитър от католическата църква „Св. Дух“ в Пловдив пожела Бог да му даде много години служение към българската православна църква. „Този бял пушек носи радост на всички, надяваме се Бог да даде сила на новия партнирах“, каза отец Димитър. Той посочи, че връзката на католиците и православните е връзката, която Христос иска от вярващите.

***

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи присъства на интронизацията на новия български патриарх Даниил в катедрата „Св. Александър Невски“. Водачът на мюсюлманите в България изрази увереност, че новият предстоятел на Българската православна църква ще води мъдро православните християни в страната, както и че ще развива традиционното добрите отношения между религиозните общности в страната, които се основават на диалог и взаимно уважение.

***

Председателят на Централния изрялтянски духовен съвет Максим Делчев поздрави новия български патриарх, и всички български православни християни. По негови думи Българската православна църква е един от основните герой за спасяването на българските евреи през Втората световна война. „Това геройство е дело на управляващите цървката по онова време. Нашите отношения винаги са били на признателност и с мисъл на проблемите за българското общество“, допълни Делчев.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 253

Skip to content