Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 4 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

1000019580

Новизбраният Български патриарх Даниил присъства на пленарното заседание на Народното събрание, на което трябваше да се гласуват, но не бяха гласувани премиер и правителство. На излизане от сградата на парламента Негово Светейшество коментира политическата ситуация с думите: „Нашата молитва е Бог да помогне, за да има разбирателство в истината и в полезните неща. Всички се нуждаем от това: да бъдем смирени. Това е демокрацията – дебати, решения“. Патриарх Даниил беше придружаван в Народното събрание от Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

***

На 3 юли, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений посети курортното село Лозенец, община Царево, където бе посрещнат от кмета на общината г-н Марин Киров, кмета на село Лозенец г-жа Женя Гандиева и свещеник Йордан Петков. Поводът за посещението на владиката бе изграждането на параклис в чест на св. Николай Чудотворец. Кметът на общината и митрополитът  обсъдиха доброто взаимодействие между местната власт и светата митрополия. На мястото, отредено за параклиса, владиката прочете молитва за благословен успех и благослови доброто дело. По-късно митрополит Арсений посети и приморския храм „Св. св. Кирил и Методий“, където служи отец Гавриил Господинов.

***

На 4 юли, по повод паметта на св Андрей, архиеп. Критски, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, в гр. Гоце Делчев.

***

На 4 юли своят 50-годишен юбилей отбелязва Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки“ на 18 декември 2011 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за възможен Варненски и Великопреславски митрополит. Малко по-късно, по възложение на Св. Синод, поради включването му в листата на достоизбираемите епископи за овдовелия Неврокопски престол той пребивава в ставропигиалната Троянска св. обител. На 19 януари 2014 г., в синодалния параклис „Св. цар Борис“ епископ Серафим бе канонически избран за неврокопски митрополит. Той бе тържествено въдворен в богоповерената му епархия на 24 януари 2014 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Послание на Румънския патриарх Даниил по случай интронизацията на Българския патриарх Даниил:

Ваше Светейшество,
Възлюбени братя архиереи,
Членове на Светия Синод на Българската православна църква,
Боголюбиви братя и сестри,

С голяма радост в Господа Христа архиереите, духовенството и вярващите на Румънската православна църква приеха днес, 30 юни 2024 г., вестта за избора на Ваше Светейшество за патриарх на Българската православна църква. Напълно сме уверени, че Ваше Светейшество ще бъде достоен приемник на блаженопочившия патриарх Неофит и на другите високопочитаеми патриарси на Българската православна църква, чието духовно наследство ще продължите с вярност и действеност и със същата грижа за Румънската православна църква и общността в София. Достойнството Предстоятел на Българската православна църква, към което сте призован от нашия Спасител Иисус Христос, „Великия Първосвещеник“, предполага особена пастирска отговорност към Българската православна църква, най-вече в тези трудни времена, белязани от множество морални, социални и икономически кризи и дори от военни конфликти. В контекста на многочислените предизвикателства на днешния свят, нашият Господ Иисус Христос, „Добрият пастир“, призовава всички служители на Неговата Църква да свидетелстват с думи и дела за спасителната истина на Неговото Евангелие. Убедени сме, че като верен и усърден служител в лозето Господне, Ваше Светейшество ще допринесе за съхраняването и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят и за насърчаването на обществената и човеколюбива дейност на Православната църква. В тези тържествени мигове се молим Всемогъщият Бог да Ви дари с мир, радост и изобилно застъпничество да водите Българската православна църква по пътя на спасението, за слава на Пресветата Троица и на цялото Православие. С нашето братско послание, предадено на Ваше Светейшество от Негово Високопреосвещенство митрополит Нифонт, Архиепископ на Търговище и Патриаршески екзарх, имаме удоволствието да участваме в този голям и благословен празник на Българската православна църква, който укрепва общението между нашите Църкви, взаимността между румънския и българския народ. От името на Светия Синод, духовенството и вярващите на Румънската православна църква, поздравяваме Ваше Светейшество по случай това знаменателно събитие, като Ви пожелаваме дълги и плодотворни години в служението Ви на Светата Българска православна църква!

С дълбока почит и братска любов в Христа, нашия Господ,

† Даниил – Патриарх на Румънската православна църква

***

На 3 юли се състоя среща между Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и г-н Руслан Абашидзе, ръководител на правителството в изгнание на автономна република Абхазия. По време на срещата си те имаха възможност да обсъдят актуални въпроси. Негово Светейшество, наред с други неща, се позова на мирните инициативи и действия на Патриаршията, в нейното седалище, но също и в целия свят. На срещата присъстваха митрополит Емануил Халкидонски, г-н Тамар Чхеидзе, генерален консул на Грузия в Едим, г-н Александър Джишкариани и министърът на правосъдието и политическата интеграция на Абхазия г-н Георги Габедава и придружаващи лица.

***

Негово Високопреосвещенство митрополитът на Килкис е на посещение в Уганда – Африка по покана на митрополита на Кампала Йероним. През трите дни на посещението си в Африканската страна митрополит Вартоломей се срещна с местното православно  население в региона Коги, където се създава нова енория. Там бяха извършени кръщенията на десетки млади християни, кръстници на които станаха миряните от Поляно-Кулкушката света митрополия на Вселенската патриаршия. Кръщенията бяха извършени на открито от двамата архиереи и техните свещеници. Негово Високопреосвещенство Вартоломей също кръсти осем деца, като ги почете с имената на своите предшественици, архиереите на митрополия на Поляни и Килкиси от 1924 г. нататък, Фотиос, Кирил, Йоаким, Йоаким, Харитон, Амброс, Апостол и Емануил. Той даде и своето име – Вартоломей – на едно от децата. В края на кръщенията двамата първосвещеници извършиха и водосвет и положиха камък за основаване на нов храм, посветена на Свети евангелист Марк – основател на Църквата на Александрия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Снимка – сайт на БТА

Visits: 642

Skip to content