Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 5 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53835764330 549450062a k

На 4 юли с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Негово Високопреподобие архимандрит Максим – епархийски духовен надзорник, отслужи заупокойна молитва пред паметника на Гюро Михайлов и неговите храбри другари на площад „Централен“ в Пловдив за упокоение във вечността на всички доблестни български воини, загинали в изпълнение на воинския си дълг за вярата и освобождението на Отечеството. Заупокойната молитва се състоя по време на тържествената заря-проверка, с която бе отбелязан бойният празник на Пловдивския гарнизон. В съслужение с архимандрит Максим бяха: йеромонах Дамян, ставрофорен иконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, иконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Честването на бойния празник на Пловдивския гарнизон завърши с поднасяне на венци и тържествена заря-проверка.

***

Излезе от печат книгата „Личност и същество“ на проф. Калин Янакиев, с подзаглавие: „Постигането на понятието за личност в богословските спорове за Светата Троица II – IV век“. Изданието е под редакцията на Мартин Осиковски, а художник на корицата е Анна Янакиева. Авторът проследява и анализира дискусиите и споровете на богословите от II–IV век, свързани с основни понятия в догматическото учение за Светата Троица. Книгата включва богат богословски и исторически изворов материал. „Християнството, за разлика от останалите монотеистични (авраамични) религии изповядва нещо парадоксално: изповядва Три отделни и различни една от друга Личности… Същевременно обаче християнството изповядва (и ето в това е парадоксът), че тези Три различни една от друга Личности – Отецът, Неговият Син и Духът Свети са… Едно и също Същество, че Те – и Трите – са Единият и Единствен Бог, Когото познаваме.

***

Архиерейски водосвет бе отслужен по повод празника на полицейските служители на МВР-Русе на 4 юли 2024 г. Богослужението бе оглавено от Високопреосвещения Русенски митрополит Наум.

***

По повод 145 г. от създаването на МВР, в Сливен Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений отслужи молебен за здравето на служителите на ОДМВР Сливен пред паметника на Хаджи Димитър заедно с духовните надзорници иконом Йоан Петров, протойерей Панайот Сотиров и председателят на катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ ставрофорен иконом Евгени Янакиев. На празника присъстваха кметът на град Сливен г-н Стефан Радев, г-н Димитър Митев – председател на Общинския съвет, областният управител г-н Чавдар Божурски, старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен, полковник Любомир Вачев – началник гарнизон Сливен, полковник Митко Митев – директор на Военна полиция, представители на местната и общинска власт. Митрополит Арсений поздрави всички с празника на МВР като им пожела Божията милост да бъде всякога с тях и припомни за високоотговорния пост, който заемат. Владиката подари икона с образа на Спасителя на старши комисар Димитър Величков в знак на благодарност за грижите и достойната служба.

***

От 15 до 18 юли в София ще се проведе годишната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Домакин на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. В сградата на Ректората в продължение на три дни едновременно ще текат над двайсет научни сесии с различна тематика, в които участват повече от 300 учени от Европа и останалите континенти и около седемдесет студенти, за които се организира специално събитие в сградата на Богословския факултет. Предвидени са и три пленарни доклада на изтъкнати изследователи от Великобритания, Италия и България, както и три извънредни сесии, организирани допълнително от СУ като домакин на събитието.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в четвъртък вечер на летището в град Милано за тридневно посещение в епархията на Ибрея, поканен от епископ Едоардо Алдо Серато, за да присъства на църковно събитие, в чест на Свети мъченик Савинос, епископ и покровител на Ибрея.

***

Вселенският патриарх Вартоломей награди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия – „Кръст на Света Богородица Памакáристос“. Двамата се срещнаха в сградата на парламента.

***

Румънската православна църква организира през лятото стотици детски лагери в рамките на програмата „Детство и вяра“. Програмата предвижда организиране по места на 4-дневни лагери, в които децата ще могат да се забавляват, да се запознаят с православната вяра и да усвоят практични умения. Характерно за инициативата е, че лагерите се организират в населените места на младежите, като приоритет се отдава на селските райони, където децата имат по-малка възможност за летен отдих.

***


На 4 юли Негово Блаженство Архиепископът на Атина и цяла Гърция се срещна с министъра на националната отбрана г-н Никос Дендиас.

***

Епископ Тихон Тивериополски от БПЦ-БП беше два дни гост на Делчевско-Каменишка епархия на Църквата на Република Северна Македония. Той дойде в Делчево ден след избора на новия български патриарх Даниил. Епископ Тихон съслужи с епископ Марко в навечерието на храмовия празник, посветен на „Св. Наум Охридски Чудотворец“ в Делчево, а на следващия ден отслужиха Литургия за празника на св. Наум.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 167

Skip to content