Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

5

Панихида по повод шест месеца от кончината на покойния митрополит Йоаникий бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений на 6 юли в катедралния храм на гр. Сливен “Св. вмчк Димитрий Солунски”. В словото си след мертвеното последование архиереят сподели:
„Живелият по Бога човек със смъртта си „оставя съжаление“ (Прит.Сол. 11:2) сред своите духовни чеда и сподвижници. В очите на бедните по вяра той е само поредният умрял и неговото погребение им изглежда сякаш безвъзвратно унищожение. Но ние сме удостоверени свише, че душата на такъв е в Божията ръка и пребъдва в мир (срв. Прем. Сол. 3:1-3).
А най-чудното е, че както приживе, приснопаметният и обичан дядо Йоаникий ни подтикваше към добро с радостта от общуването с него, така и сега прави същото с тъгата, която ни носи липсата му – „защото, когато е печално лицето, сърцето става по-добро“ (Екл. 7:3). И така половингодишнината от неговия смъртен ден, въвеждащ във вечността, се оказва по-добра от рожден ден (срв. Екл. 7:11), водещ към смъртта.
Бог да го прости!
Вечна и блаженна да бъде паметта му!“

***

Днес, 06.07.2024г. в презентационните зали на манастира, игуменът на обителта, Велички епископ Сионий, откри художествена изложба от творби на Анелия Павлова – Анаел.
Макар от дълги години да живее в Австралия, Анаел не е загубила връзката си с родината и православната духовност, заложени в изпратеното от нея специално за откриването видеопослание. В изложените повече от 30 платна, тя е успяла да въплъти усещането си за нетленните и незрими светове, обители на Духа Светаго и ангелските сили, до степен правеща осезаеми тези светове за съзерцаващите картините и́ – същинско докосване до съпътстващите ни небесни хранители.
Много от картините на Анаел имат своето начало в породени от класическа музика образи, своеобразен синкретизъм на образ и звук. Освен като живописец, Анаел е и поет и откриването бе придружено от своеобразен спектакъл, съчетание на музика, песен и стих в обкръжението на бликащата светлина от образи и колорит.
Изложбата ще бъде продължи до 28 юли, достъпът е свободен за всички.

***

Тази година на 1-ви юли се навършиха 555 години от Възвръщането на честните мощи на преподобния отец Йоан Рилски Чудотворец от Търновград в Рилската света обител. Тържественото събитие беше отбелязано с традиционно всенощно бдение и с празнична света Литургия. Бдението оглави митрополитът на Марония и Комотини Пантелеймон, който неведнъж е посещавал светата обител. В края на Великата вечерня бе извършено петохлебие. В утринните часове на празничния ден беше отслужена света Литургия, която оглави митрополит Пантелеймон. Той беше в съслужение с Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, братството на манастира, както и с клирици от цяла България. Песнопенията се изпълняваха от два хора – единият, ръководен от д-р Андрей Касабов, а другият – Academic Choir Byzantion“, беше на гостите от Яш (Румъния). В своята проповед митрополит Пантелеймон свърза празника в манастира с актуалното историческо събитие за БПЦ – изборът на нов Български патриарх. „Моето присъствие в манастира от вчера съвпадна с едно друго велико събитие за Българската православна църква – изборът на нов Български патриарх Даниил. И така, пред мощите на св. Йоан Рилски заедно се събрахме да принесем светата евхаристийна Жертва, да се помолим за неговото здраве и за успеха на духовното му дело“. Игуменът епископ Евлогий се обърна към богомолния народ с думите: „Днес е първи ден от новата страница на Българската църковна история. Вчера бе избран новият Български патриарх Даниил, който зае мястото на приснопаметните патриарси Кирил, Максим и Неофит. Радваме се, че вече имаме нов Български патриарх, достойно избран от духовенството и миряните, който прие кормилото на Българската православна църква. Вярваме и се надяваме, че той ще води кораба на тази света Църква през изпитанията, които житейското море предлага на всички нас, ще ни насочва по спасителен път и ще ни доведе до тихо и спасително пристанище“. След това българските и румънските псалти изпълниха многолетствие за новоизбрания патриарх. Във вечерните часове на същия ден Негово Светейшество патриарх Даниил посети Рилския манастир, за да се поклони на мощите на преподобния отец Йоан. На тръгване той беше приветстван и от група поклонници, сред които български и украински деца, които поздравиха Негово Светейшество с „Многая лета“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 5 юли, Негово Светейшество Вселенският патриарх посети град Торино. При пристигането в града патриархът бе приет в Кралския дворец и Музея на Светата Плащаница. Малко по-късно патриархът уважи с присъствието си гръцката православна енория в Торино, където игуменът отец Йосиф и енориашите го посрещнаха със съответните почести и песнопения на хора на църквата Рождество на Свети Йоан Кръстител. Вечерта в чест на патриарх Вартоломей се състоя вечеря дадена от Високопреосвещения митрополит на Италия – Поликарп.

***

Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий излезе с послание по случай злонамереното поведение на някои директори на начални и средни училища в Република Сърбия спрямо собствените им ученици и техните родители, които предизвикаха бурни реакции в обществото: „Обръщаме се към обществеността, преди всичко към родителите и учениците, и ги приканваме да упражняват и защитават правото си да посещават часовете по религия, независимо към коя религиозна общност принадлежат. Призоваваме директорите на училища и компетентните органи да защитават и зачитат правата на религиозните хора и техните деца, които са абсолютно мнозинство в нашето общество.“ – се казва в посланието на патриарха.

***

Факултетът по православно богословие в Букурещ предлага магистърска програма за хора, запалени по комуникацията в църковното пространство. Магистърската програма „Църковна комуникация и общение в православното пространство“.

Бъдещите религиозни журналисти ще изучават предмети като:

Религиозно послание и църковна комуникация,
Цифрово радио производство,
Производство на цифрова телевизия,
Онлайн графики,
Жанровете на писмените медии.

Курсовете се поддържат от опитни професори, които преподават във Факултета по журналистика и комуникационни науки на Университета в Букурещ и от професори с богословски произход, с богат опит в религиозната журналистика.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 196

Skip to content