Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 08 юли 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

bogosluzhneie

На 12 юли, Светата Православна Църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица“, чудотворно копие на който се съхранява и в Троянската света обител от 1600 година. Във връзка с това на 11 юли 2024 г. (четвъртък) от 20:00 ч. в съборния манастирски храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужено всенощно бдение, след което на 12 юли 2024 г. (петък) от 09:30 ч. ще бъде отслужена св. Литургия в чест на чудотворния Богородичен образ. Приканват се вярващите християни, които имат възможност, да заповядат на бдението, за да можем с едни уста и едно сърце да възхвалим Божията Майка, прославяна в нейния чудотворен образ „Троеручица“.

***

На 7 юли, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай“ в Тутракан. По време на Литургията отец Йордан Тонков бе удостоен с офикията „протойерей“.

***

На 7 юли, в Неделя на Всички български светии, с благословението на Пловдивския митрополит Николай, в град Клисура в храм „Успение Богородично“ в Карловско, бе отслужена архиерейска св. Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, виакрий на русенския митрополит Наум. С епископ Макарий съслужиха свещенослужители, негови съученици от петия випуск на Пловдивската духовна семинария. Повод за срещата на випуска беше изпълването на 25 години от завършването на учебното заведение през 1999 г.

***

На 6 юли, в презентационните зали на Бачковския манастир, игуменът на обителта, Велички епископ Сионий, откри художествена изложба от творби на Анелия Павлова – Анаел. Макар от дълги години да живее в Австралия, Анаел не е загубила връзката си с родината и православната духовност, заложени в изпратеното от нея специално за откриването видеопослание. В изложените повече от 30 платна, тя е успяла да въплъти усещането си за нетленните и незрими светове, обители на Духа Светаго и ангелските сили, до степен правеща осезаеми тези светове за съзерцаващите картините и́ – същинско докосване до съпътстващите ни небесни хранители. Много от картините на Анаел имат своето начало в породени от класическа музика образи, своеобразен синкретизъм на образ и звук. Освен като живописец, Анаел е и поет и откриването бе придружено от своеобразен спектакъл, съчетание на музика, песен и стих в обкръжението на бликащата светлина от образи и колорит. Изложбата ще бъде продължи до 28 юли, достъпът е свободен за всички.

***

На 6 юли, в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се проведе първият прием на ученици и курсисти за учебната 2024-2025 година. Кандидатите за петгодишния редовен курс на обучение се явиха на изпит и проверка  на музикалния слух. В резултат на положените изпити са приети 21 ученици в 8. клас на семинарията. За двугодишния паралелен курс кандидатите полагат и допълнителен богословски изпит. След изпита бяха приети 17 кандидати. Приемът в Софийската духовна семинария се осъществява на два пъти. След проведения в началото на юли първи приемен изпит – предстои да се проведе втори – на 2 септември 2024 г. от 11:00 ч.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, заедно с Негово Блаженство архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипър Георгий III, след Литургията в манастира „Живоприемен източник“ във Валукли, отслужи трисагий на гроба на покойния свой предшественик Светейшия Атинагор, архиепископ на Константинопол Новия Рим и Вселенски патриарх. На този ден се навършва 52 години от неговата кончина.

***

БПЦО (Българска православна църковна община) „Свети Седмочисленици“ в Рим отпразнува празникът на Всички български светии с тържествена Божествена архиерейска света Литургия предстоятелствана от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който беше на Архипастирско посещение в Рим. Негово Високопреосвещенство отслужи светата Литургия в съслужение с иконом проф. д-р Иван Иванов, църковен администратор за Италия и Малта и председател на църковното настоятелство в Рим. За празника се събраха десетки вярващи православни християни от Рим и околностите, присъстваха представителите на настоятелствата от БПЦО в Рим, Анцио, Нетуно, Колеферо и други, дошли специално за празника. Благословение получиха и много гости дошли от България, Гърция, Сърбия, Украйна, Румъния, Италия и Испания. Високопреосвещеният митрополит Антоний отправи своята Архипастирска проповед към православното изпълнение в Рим и цяла Италия, като акцентира на великия пример на отвека просиялите български светии, на тяхното дело и мисия за спасяването както на българския народ, така и на всички православни народи по света, за достойния им свят пример, който трябва да се продължи от съвременните православни християни и всички, които търсят Бога, като следват пътя на спасителните евангелски заповеди на Господ Иисус Христос и като се стараят да подражават на живота на Неговите светии.

***

На Еньовден, 7 юли – по стар стил, патриарх Порфирий отслужи св. архиерейска Литургия в църквата „Свети Сава“ във Врачар.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 125

Skip to content