Продължете към съдържанието

Йеромонах Йоан (Пешев) – протосингел на Софийска света митрополия

DSC6375

Йеромонах Йоан (Димитър Христов Пешев) е роден на 26.04.1980 г. в гр. София. Завършва основното си образование в 144 Основно училище „Народни будители“ в столицата.

Получава средно образование в Строителния техникум „Христо Ботев“ в София, специалност „Геодезия Картография и Фотограметрия“. Продължава обучението си в двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2005 г.

Приет е за послушник в Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, с. Скрино, през 2004 г., а на следващата година на 23 април е постриган в монашеска схима от Знеполски епископ Николай, тогава Софийски викариен епископ. Воден е под мантия от йеромонах Поликарп, игумен на манастира.

От 2007 г. е студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и се дипломира като бакалавър през 2011 г.

На 27 януари 2008 г. в столичния храм „Св. Георги Победоносец“, е ръкоположен в йеродяконски чин от Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

На 18 август 2009 г., на празника на светата обител е ръкоположен и за йеромонах от Знеполския епископ Йоан. Същата година е назначен и за игумен на манастира.

През 2022 г. започва обучението си в магистърска програма “Вяра и живот”, в Богословския факултет на Софийския университет, и се дипломира като магистър по богословие през 2023 г.

От 9 юли 2024 г., след решение на Св. Синод при първото му заседание, председателствано от Българския патриарх Даниил, е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

Visits: 697

Skip to content