На 14 ноември 2019 г. в гр. Прага почина след дълго боледуване обслужващият българската православна общност в чешката столица духовник протойерей Пламен Василев Тодоров.

Пламен Василев Тодоров е роден на 18 януари 1952 г. в гр. Дупница.

След като завършва средно образование в родния си град, той следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр. София, по време на ректорството на епископ Йоан Драговитийски.

След завършването и на богословското си висше образование, Пламен Тодоров е ръкоположен за свещеник в гр. Дупница.

През 1990 г. той заминава за Чехия. Седем години по-късно, с благословението на блаженопочившия Български патриарх Максим, преминава под омофора на Чешкия митрополит и служи в храм "Успение Богородично", а в последствие бива назначен за свещеник-председател на българската църковна общност в гр. Прага със седалище храм "Св. Николай" в район "Прага 6".

През 2012 г. в чешкото село Микулчице свещеник Пламен Тодоров е офикиран за "протойерей" от Пражкия митрополит Христофор - по време на юбилейните чествания, свързани с Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий.

Протойерей Пламен Василев години наред служи достойно като пастир на православните българи, руснаци и украинци в чешката столица.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!