Обяви

Тук ще откриете информация за храмове и манастири в Софийска епархия, които предлагат работа за църковни четци и певци, за учители по Религия-Православие, за клисари и пазачи, или се нуждаят от подкрепа с доброволен труд и дарения, както и актуални конкурси с духовна насоченост.

За да публикуваме Ваша обява, моля свържете се с нас на тел. 0876 711 331 или на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Напредват дейностите по изграждането на храм „Всички български светии“ в двора на столичното Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, кв. Слатина.

Процесът по изработка на храма при производителя в Гърция е към своя край, както е видно от приложените снимки. До края на месец март се очаква изпълнението да е завършено, след което е необходимо да бъде доплатена пълната сума за транспортиране и монтаж на храма в двора на висшето училище в София. В тази връзка църковното настоятелство на храм „Св. Троица“ в кв. „Гео Милев“ отправя призив за събиране на необходимите средства за завършването на храма – на място или в посочената по-долу банкова сметка.

РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ,

Вековната традиция на единение между Църква и Училище обединява учители, родители, общественост и институции за изографисването на нашия Православен духовен център, носещ името на свети Патриарх Евтимий Търновски – параклиса на 41 -во ОУ, район “Триадица”, ул. “Цар Самуил” № 24.

Идеята събира в едно Божията Премъдрост и запазилите се до днес християнски ценности и добродетели на българина. Начинанието е свързано с предстоящото честване на 135 години от създаването на 41 -во ОУ  и 15 години от изграждането на училищния параклис.

Да се обединим в стремежа за духовно възраждане на християнските ценности! Да дадем своя принос в утвърждаване на нашата национална идентичност! Да се покажем достойни наследници на родолюбивите си предци!

Набирателна банкова сметка:

Общинска банка АД,  IBAN: BG74SOMB91303324907601

С благодарност:

Ръководството и екипът на 41-во ОУ „Свети Патриарх Евтимий“

На 11 декември 2008 г. бе създадено Сдружението "Вяра, Надежда и Любов за Долна баня" с председател енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. На учредителното събрание бе избран 5-членен Управителен съвет и бе приет Устав на Сдружението. Издадена бе и красива диплянка и започна кампанията по събирането на парични дарения за осъществяването на благородната идея за поставянето на 12 метров християнски кръст на хълма "Църквище" - при "Кръстатото дърво" на "Голямото Градище". Събрани били доста пари от дарения на благочестиви християни, но във времето идеята по различни причини не била осъществена.
 
През месец октомври 2020 г. идеята за издигането на Христовия Кръст бе съживена от млади и родолюбиви долнобанци. Посетено бе мястото и възобновена дарителската кампания по събиране на парични средства за реализирането ѝ, като в различни търговски обекти бяха поставени около 20 кутии, в които всеки може да даде своята лепта за осъществяването на благородната идея. А желанието е тук до Божия кръст да се построи и параклис, носещ името на "Свети Иван Рилски".

Eнорията на столичния храм „Св. пр. Илия“ отправя молба към всички християни да се помолят на Бога, св. Богородица и светиите за здраве на 13 – годишния Калоян, който страда от тежко заболяване.

Споделяме преживяното от една мирянка от общата молитва за момчето в столичния храм „Св. Георги“.

В столичния храм „Св. Георги“ се състои маслосвет. Поводът е един от най-тежките: болно дете. Калоян е на 13 години, с диагноза рак на костите. Във всички държави му е отказана оперативна помощ, поради напредване на болестта. В чинът на маслосвета се споменава името на чествания светия. Без да е избирана датата на маслосвета нарочно, се оказва, че това е денят на св. Паисий Светогорец, за когото знаем, че е страдал от рак. Майката на детето е войник, в буквалния и в духовния смисъл на думата. Калоян – също, той понася теготите безропотно. Старае се да утеши майка си, за неуспеха с опитите й да се направи следваща операция. Казва, че когато му оперират кост, само първите дни боли. С голям интерес изслушва научното обяснение за това явление. Та той е прекарал толкова много от детството си в болницата, където лекарите са обяснявали как и защо ще извадят поредната му кост. Калоян сочи с пръст белезите от операциите. Удивително е колко смирено приема всичко, което му се е случило до този момент. Няма и следа от обвинение или негодувание. Въпреки потресаващата му история, след него остава оптимизъм и светлина. Той е мъдър, станал по-добър отколкото е бил и прави това със всички, които среща. Подготвя се и се изповядва след маслосвета, като преди това разпитва с интерес за тайнството, въпреки малкото време, което има докато е поседнал на пейката пред „Св. Георги“, защото бързо се уморява и скоро трябва да се прибира с майка си в Белене.

Православният храм "Свети Димитър" е построен преди почти 100 години, през далечната 1923 г. в крайния тогава квартал на гр. София, България.

На 30 март 1944 г. по време на бомбандировките над града е сринат до основи и въздигнат от руините благодарение на християнски дарения и на усърдния труд на жителите на квартала. В последствие старият храм остава като допълнителна постройка, а до него е изграден нов и по-голям храм. Днес храмът е утеха за повече от 30 000 души.

Днес в старата сграда на храм "Св. Димитър" се намира неделното училище и се използва също за важни църковни мероприятия. За голямо наше съжаление сградата е пред срутване. Отчаяно се нуждаем от средства, за да я ремонтираме. Средствата са ни необходими спешно, защото има риск за живота на влизащите вътре християни. Спрели сме и заниманията с децата в неделното училище.

На края на северния склон на Витоша над столетие стои един храм, свидетел на Третата българска държава. Място, където жителите на тогавашното село (сега квартал на столицата Княжево и гостите на курортното селище) намирали утеха и духовна опора и в най-тежки години на изпитания. Този храм - „Св. прор. Илия“- и до днес носи спомените и белезите на историческите превратности от преди Освобождението и войните до днес. Времената не винаги са били благоприятни и са оставили своите следи и храмът се нуждае от ремонт.

Църковното настоятелство апелира за помощ за възстановяване основата на храма, която е с амортизирана товароносимост заради високите подпочвени води. Инициативата е започната от Църковното настоятелство през 2018 и благодарение на Столична община вече е изградена половината част от съоръжението.

Към Храм “Св. Вмчк. Георги Победоносец” действа кухня за бедни и нуждаещи се.  Целогодишно, всяка седмица в понеделник, четвъртък и събота от 12.00 часа над 160 социално слаби и бездомни получават топла храна. Никой бива връщан с празни ръце.

Тази дейност е започната от тогавашния предстоятел на храма отец Димитър Вукадинов (†2012) и продължава и до сега. Доброволци извършват събирането, пазаруването, приготвянето и раздаването на топла храна три пъти седмично.

Към момента социалната кухня се нуждае от дарения на продукти от първа необходимост, подходящи за готвене, както и на парични средства, с които да се пазарува и продължи приготвянето на храна за всеки, протегнал ръка за нея.

За повече информация моля обадете се на тел. 0897 879 511 (Жеко Жеков) или на тел. 0897 255 251 (Виолета Иванова).

Фейсбук страница на инициативата: https://www.facebook.com/kuhnqzabednihora/

В столичния параклис „Св. Мъченик Георги Софийски Най-нови“ при УМБАЛ „Александровска“ са необходими доброволци във връзка с посещения и общуване с боледуващи хора. Предварителен опит не се изисква, доброволците няма да полагат медицински грижи и ще преминат през предварително обучение.

Дейността се извършва с благословението и подкрепата на Негово Преосвещенство епископ Тихон Тивериополски.

За допълнителна информация и записване като доброволец:
Всеки делничен ден от 11:00 до 15:30 в Параклиса „Св. Мъченик Георги Софийски Най-нови“ при УМБАЛ „Александровска“ ЕАД (в двора до физкултурния салон), София.

Енорията на храм „Св. Петка“ в софийския кв. „Кремиковци“ е подела кампания за снабдяване на иконостаса в храма с икони.

Към настоящия момент част от иконите представляват поставени в рамка цветни хартиени изображения. Целите на кампанията включват изписването на иконите от Царския ред, Апостолския ред, иконата „Тайната вечеря“, Царските двери и извършването на ремонтни дейности по дървената конструкция на иконостаса. Общата необходима сума възлиза на 10 500 лв.

Храм „Св. Петка“ е с важно значение за поддържането на духовния живот в отдалечения софийски квартал, а прекрасните стенописи в наоса са културен паметник от местно значение.

На територията на община Слатина в столицата се намира уникален паметник на културата - действащият до неотдавна храм "Свети Мина". В миналото на мястото на храма е имало манастир от 265 г., известен и до днес като най-стария в България.

В народното и църковно предание е известен и до днес като най-стария манастир в България, където е идвал Св. Атанасий Велики Патриарх Александрийски, във връзка със Сердикийския църковен събор през 343 г. Заседанията на събора се състояли от месец ноември 343 г. до месец февруари 344 г.в присъствието на 341 делегати, сред които и Протоген Сардикиски.

След разрушаването му по времето на турското робство, няколко съселяни, чиито имена и до днес стоят вдълбани на каменна плоча, построяват храма "Свети Мина". Скоро след това църквата става убежище за апостола на свободата Васил Левски и неговите революционни комитети, а след време и Цар Борис ІІІ подпомага храма, което е удостоено с паметни плочи.