Radio_small.png

НОВИНИ

ПОКЛОНЕНИЯ

No result...

КАРТА НА ЕПАРХИЯТА

Предстоящо

Извънредни съобщения

Съобщение от Софийската света митрополия

Софийската света митрополия уведомява свещенослужителите и православните християни, че Софийският епархийски съвет в заседанието си на 16.09.2021 г., протокол № 05, реши:

Поради системно неизпълнение на законните разпореждания на църковната власт, неизпълнение на енорийските, пастирските и финансово-отчетни задължения, да наложи църковните наказания СНЕМАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година и АРГОС – пълно запрещаване от свещенослужение на свещеник Михаил /Милозар/ Величков Христов от Годечка духовна околия на Софийска епархия, и дисциплинарното наказание СНЕМАНЕ ОТ ДЛЪЖНОСТ до покаяние, изразено в писмена форма за срок от една година на следните свещенослужители от Трънска духовна околия:

1. архимандрит Евгений Николов Райков

2. свещеник Петър Стоянов Христев

Прочети още...

Окръжно писмо за проекто-бюджетите на финансовата 2022 г.

 

Прочети още...

Eнорията на столичния храм „Св. пр. Илия“ отправя молба към всички християни да се помолят на Бога, св. Богородица и светиите за здраве на 13 – годишния Калоян, който страда от тежко заболяване.

Споделяме преживяното от една мирянка от общата молитва за момчето в столичния храм „Св. Георги“.

В столичния храм „Св. Георги“ се състои маслосвет. Поводът е един от най-тежките: болно дете. Калоян е на 13 години, с диагноза рак на костите. Във всички държави му е отказана оперативна помощ, поради напредване на болестта. В чинът на маслосвета се споменава името на чествания светия. Без да е избирана датата на маслосвета нарочно, се оказва, че това е денят на св. Паисий Светогорец, за когото знаем, че е страдал от рак. Майката на детето е войник, в буквалния и в духовния смисъл на думата. Калоян – също, той понася теготите безропотно. Старае се да утеши майка си, за неуспеха с опитите й да се направи следваща операция. Казва, че когато му оперират кост, само първите дни боли. С голям интерес изслушва научното обяснение за това явление. Та той е прекарал толкова много от детството си в болницата, където лекарите са обяснявали как и защо ще извадят поредната му кост. Калоян сочи с пръст белезите от операциите. Удивително е колко смирено приема всичко, което му се е случило до този момент. Няма и следа от обвинение или негодувание. Въпреки потресаващата му история, след него остава оптимизъм и светлина. Той е мъдър, станал по-добър отколкото е бил и прави това със всички, които среща. Подготвя се и се изповядва след маслосвета, като преди това разпитва с интерес за тайнството, въпреки малкото време, което има докато е поседнал на пейката пред „Св. Георги“, защото бързо се уморява и скоро трябва да се прибира с майка си в Белене.

От пет дни Калоян е в интензивното отделение, затова има организация от милостиви християни за четене на Акатиста на св. Паисий във фейсбук - за молитвена помощ на Калоянчо.

В болницата той е сам, никой не може да влиза при него, но близките му имат гореща молба да се помолим за него. Кой както може, колкото има сили: миряните да го включат в молитвеното си правило, или да се помолят за него, когато имат възможност, духовниците да го споменават с имената на болящите или както те преценят. Който има желание може да се помоли за него с Акатиста на Св. Паисий, който отнема ок. 30 мин за прочитане:

https://svetinikolai.alle.bg/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%86-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B9/