НОВИНИ

ПОКЛОНЕНИЯ

КАРТА НА ЕПАРХИЯТА

Предстоящо

Извънредни съобщения

На 11 декември 2008 г. бе създадено Сдружението "Вяра, Надежда и Любов за Долна баня" с председател енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. На учредителното събрание бе избран 5-членен Управителен съвет и бе приет Устав на Сдружението. Издадена бе и красива диплянка и започна кампанията по събирането на парични дарения за осъществяването на благородната идея за поставянето на 12 метров християнски кръст на хълма "Църквище" - при "Кръстатото дърво" на "Голямото Градище". Събрани били доста пари от дарения на благочестиви християни, но във времето идеята по различни причини не била осъществена.
 
През месец октомври 2020 г. идеята за издигането на Христовия Кръст бе съживена от млади и родолюбиви долнобанци. Посетено бе мястото и възобновена дарителската кампания по събиране на парични средства за реализирането ѝ, като в различни търговски обекти бяха поставени около 20 кутии, в които всеки може да даде своята лепта за осъществяването на благородната идея. А желанието е тук до Божия кръст да се построи и параклис, носещ името на "Свети Иван Рилски".
 
Преди 12 години членовете на Сдружението решили Божият кръст да е железен, двустранен, с височина 12 метра и 4-метрови рамене.
До него ще може да се достигне по добре маркирани пътеки и ще може да бъде посещаван както и от млади, така и от по-възрастни хора.
И нека не звучат само като призив, а да достигнат до сърцата на всички словата на председателя на Сдружението енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров:
"Потомците на древното селище искат да възродят като феникс от пепелта незабравимата в съзнанието на поколенията ни, но обрасла с трева и бурени българска светиня. Нека с общи усилия издигнем високо знамето на Христовата вяра, неумиращия символ на победата над смъртта. И както чрез Кръста Господ Иисус Христос чрез смърт смъртта победи, тъй и ние да покажем, че споменът е жив! Да издигнем Кръста на победата Христова - 12 метровия монументален Кръст!"
 
Името "Църквище", което знаем днес, не е случайно. В гъстите, трудно проходими гори на Ихтиманска Средна гора са пребивавали множество пустинници и отшелници, отдали живота и мисълта си в молитви към Бога. На това свято място са си дали среща няколко религии. Население по тези земи е имало още от преди повече от 2000 години.
 
След Освобождението от турско робство населението на Долна баня построило върху руините на старата църква "Свети Иван Рилски" дървена молитвена стая, чиито останки са били видими до скоро.
Кръстът е стоял на камбанариите на църквата "Света Петка" в бившето село Венетица, предшественик на днешна Долна баня, крепостната църква на "Градището" - "Свети Иван Рилски" и на манастирската църква "Свето Възнесение Господне" - "Свети Спас", унищожени и изгорени от турците, защото местните жители не пожелали да си сменят Христовата вяра.
 
Днес всички църкви и параклиси в Долнобанското корито се радват на почитта и уважението на миряните.
Именно затова преди години Сдружението "Вяра, Надежда и Любов за Долна баня" е подело тази благородна инициатива за поставянето на 12-метров Кръст - обединител.
Защото Кръстът ще закриля днес и за в бъдеще от високо цялата Долнобанска котловина и хората, които живеят тук. 
 
Текст и снимки: Любомир Кузев