Предстоящи събития

Извънредни съобщения

ВАЖНО!

         Ръководството на Софийска света митрополия предупреждава, че напоследък са зачестили обажданията по телефона до църкви и манастири от Софийска епархия с цел да бъдат рекламирани в търсачката на Google срещу заплащане.

         Софийска света митрополия от съображение за сигурност препоръчва да не се приема и заплаща тази услуга, в противен случай вероятността да бъдат измамени е голяма.

С благословението на Негово Светейшество

Неофит   

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Софийската Света Митрополия  и Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване до

Софийска Света Гора Югоизток
28.09.2019 - 1 ден.
ЦЕНА: 21 лв.
Водач и лектор: Гл. Ас. Д-р Венцислав Каравълчев


За записване и информация:
офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ,
тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.poklonnik.bg


Поклонническа програма:
8:00 ч. - Тръгване от храм „Св. Александър Невски“.Поклонение на Бистришки манастир „ Св. Петка“.  Бистришкият манастир се намира в местността Калугерови ливади на Витоша, в покрайнините на софийското село Бистрица. Бистрешкият манастир "Св. Петка" е основан през 10в., но както повечето манастири по българските земи, е разрушен при нашествието на турците в края на 14в. След Освобождението манастира е възстановен и е построена малка черква, просъществувала до 1951г. През 1956г. е построена днешната църква.


Отпътуване до манастира „Св. Св. Йоаким и Анна“. Бистришкият манастир се намира се в местността Мали дол във Витоша, на около 2 км югоизточно от с. Бистрица. На мястото на днешния Бистришки манастир "Св. св. Йоаким и Анна", през 9-10в. е съществувал друг манастир "Св. Петър", разрушен през 14в. от турците. Основите му са разкрити през 1925г., а днешната църква е осветена през 1950г. Жилищните сгради са построени в периода 1965-1977г. Понастоящем Бистришки манастир е действащ, но без монаси. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с купол, вътрешен и външен притвор, а жилищни и стопански сгради датират от средата на 20в. ( Ходене пеша.)


Поклонение на Германски манастир. Германския манастир е разположен в Лозенската планина, в непосредствена близост до вилната зона на село Герман. Германският манастир е основан през 10в. и според легендата преди да бъде построен, там за известно време е живял Св. Иван Рилски преди да се оттегли в Рила. По времето на цар Петър манастира се развил като важно духовно средище и се превърнал се в част от Софийската Мала Света Гора. По-късно, при византийското владичество, бил даряван от император Алексий I Комнин. При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382г. Светата обител била разрушена.
Възстановена е век по-късно и през 17в.      


Отпътуване до манастира „Св. Св. Петър и Павел“. Смята се, че светата обител била издигната или през 9-10 в., или по време на Втората българска държава като мъжки манастир. В началото на 20 в. на това място бил построен малък параклис, в който обичал да идва цар Борис III, когато отсядал в близката резиденция Враня. През 1988-1989 г. на мястото била построена малка църква. Строежът на манастирските сгради започнал през 2001 г. Новата църква "Св.Троица" била осветена през 2005 г. от патриарх  Максим. Част от иконите в църквата са подарък от монасите от атонския Зографски манастир и са рисувани от гръцките иконописци братя Папумело. В обновените жилищни сгради, вляво от църквата, има малък параклис, посветен на св.Йоан Кръстител. Църквата не е изписана. В нея се съхраняват мощи на св.Харалампий, св.Теодор Тирон и св.Трифон. Дърворезбованият иконостас е дело на майстори от родопското село Момчиловци.

Около 18:00 ч.- Връщане в София.
 

Цената включва: Цената не включва:
  • автобусен превоз;
  • водач и беседи на български език по целия маршрут;
  • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;
  • лични разходи;
  • входни такси;Настаняването в автобуса става по реда на записване.

Условия за записване:
Необходими документи: валиден задграничен паспорт или лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
Доплащане до 20 дни преди заминаването.
Анулация и неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
от 29 дни до 20 дни - депозитът
от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.
Туроператорът си запазва правото на промяна при необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата; промени на мястото на спане; промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:
Минимален брой участници: 35 записани възрастни поклонници до 10 дни преди пътуването!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване
на допълнителна  застраховка „Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за
туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване
на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване
на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.    

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица № 0703200201900012 / 03.06.2019
Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065

Библиотека