С благословението на Негово Светейшество

Неофит   

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Софийската Света Митрополия  и Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване до

Темски манастир Сърбия

31.08.2019
1 ден.
ЦЕНА:
39 - 49 лв.
( първата цена е с голям автобус, втората е с малък автобус, при липса на 35 души за голям автобус ще се пътува с малък)
Водач и лектор:
Духовник:

За записване и информация:

офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоян“ № 9 „В“,

тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.poklonnik.bg

 

Поклонническа програма:
6:30- Тръгване от храм „св. Александър Невски“. Преминаване на границата.

Посещение на Темски манастир. Съществуващата днес манастирска църква вероятно е строена през XVI век. Притворът на църквата е създаден и изографисан през 1654 година, при игумена Симеон. От XVII-XIX век в манастира са запазени множество надписи. Един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 година, по време на Чипровското въстание. Вероятно малко по-късно, пак по време на Австро-турската война (1683-1699) и манастирът е бил опустошен от унгарци.
От 1871 до 1878 година манастирът е под ведомството на Българската екзархия.

Отпътуване до църквата „Св. Богородица“, с. Долна Каменица. Построена е като храм във феодалното имение на изпиисания в нея Михаил Шишман или негов близък неуточнен по име български болярин от Видинската област на Царството в края на ХIII началото на ХIV в., видно фигурите, изобразени на стенописите в църквата. Църквата е обявена за паметник на културата от изключително значение в 1982 г.    
 
Обедна почивка.
Поклонение в църквата „Св. Никола“, с. Станичене. Църквата Света Петка, понастоящем, а в средновековието Свети Никола, в селото е една от най-старите църкви в Понишавието. Тя е неголяма еднокорабна сграда от края на 13 век, която е изписана в 1331 – 1332 година. Храмът и стенописите му са изследвани през 70-те години на 20 век от Радивое Любинкович и е реставриран и консервиран в 1979 г. Под възрожденския е разкрит пласт с фрески от 14 век. Открити са златовезани царски церемониални одежди, сребърни накити, български сребърни и бронзови монети от ХIV в.

Свободно време в Пирот. Първото споменаване на Пирот е от ІІ век, когато на мястото на днешния град е изградена римската станция Turres или Mutatio Turres. През ІХ век районът е включен в състава на българската държава и споделя нейната съдба до падането ѝ под византийско и османско владичество. През 1862 година в града е основана първата българска земеделска взаимоспомагателна каса. По време на Възраждането градът е сред центровете на българската църковно-просветна борба. При основаването на Българската екзархия градът е център на Нишавската епархия, която включва казите Пирот и Трън.

Връщане в София вечерта.

Настаняването в автобуса става по реда на записване.

 

Цената включва: Цената не включва:
 • автобусен превоз;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 5 000 лв.;
 • лични разходи;
 • входни такси;

 

Условия за записване:

Необходими документи: валиден задграничен паспортили лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg

 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.

Анулацияи неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:

 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.

Туроператорът си запазва правото на промяна при необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;промени на мястото на спане;промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Минимален брой участници:35 записани възрастни поклонницидо 10дни преди пътуването!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ  (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.      

Туроператор ПОКЛОННИК.БГЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД ДаллБогг: Живот и Здравеˮ АДсъс застрахователна полица 0800003937/ 03.06.2018

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065