Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
925
Брой прегледи на статиите
841679

Новини от Софийска епархия

Денят, в който светата православна Църква почита преподобната Параскева Петка Търновска град Брезник отбелязва своя духовен празник.
Местните имат св. Петка за своя небесна закрилница, а в посветения на светицата храм се покои частица от честните й мощи, донесена през 2011 г. от Чипровския манастир. Традицията за празника е положена през 2010 г. с решение на местния общински съвет.

С празнична света Литургия в храм "Св. Петка" в квартал „Баринци“ на град Трън на Петковден започнаха тържествата за Деня на града.
Богослужението оглави предстоятелят на храма свещеник Михаил Станкович. Храмът е от началото на 18-ти век, а в този вид е от 1853 г. В миналото на това място е и имало параклис "Св. Тарапонтий", датиран към средата на XVI в. За Св. Тарапонтий споменава Паисий Хилендарски в своята история, според него светецът е бил свещеник в Трън. Преди две години с проект, финансиран от програмата за развитие на селските райони беше потегнат покрива на храма и облагородено дворното пространство.

На 15 октомври Негово Светейшество, Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит, навършва 73 години.

По този благодатен повод, ръководството на Софийска света митрополия, клира, монашеството и благочестивия народ, поздравяват своя Архипастир и Му пожелават дълголетие, сили и мир в Христа Бога, за да ръководи както и досега Софийска епархия и Българската православна църква мъдро, разумно и благодатно.

На Многая и благая лета, Светейши владико!

Десетки миряни от Долна баня и околните селища се стекоха в неделния ден на 14 октомври в подножието на хълма Градището край рилския град, когато Православната ни църква почита Светицата Преподобна Параскева - Петка Търновска, там където благочестивите християни отново възстановиха и съградиха след миналогодишния пожар старият параклис и преди 14-сет години пък построиха новата църква "Света Петка".

Един от най- древните храмове  в София  днес тържествено отбелязва своя храмов празник. Православната църква на 14 октомври отбелязва паметта на  една от покровителките на българския народ св. Петка Епиватска, наричана още Българска.
Старинният храм „Св. Петка“  и тази година отвори широко врати, за да посрещне хилядите вярващи, които с прииждаха с надежда и упование към храма в сърцето на София, водени от голямата си почит и любов към  св. Петка.

На 13 октомври, в навечерието на храмовия празник на една от най- древните църкви в столицата – „ Св. Петка“- стара тържествено бе дарена  дрехата на св. Петка Епиватска. Светинята е дар от Румънския патриарх Даниил на Българския патриарх Неофит.

В късните следобедни часове тя бе донесена в митрополитския храм „ Св.Марина“от Белоградчишки еп. Поликарп, откъдето с тържествено литийно шествие, поставена на специална ракла бе пренесена в храм „ Св. Петка“.

В съботния ден на 13 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети новопостроения параклис „ Св. Йоан Рилски“, изграден високо в планината над гр. Костенец, Ихтиманска духовна околия.

Община Костенец изобилства от природни и културни забележителности: надгробни могили, могилни некропола, стари християнски оброчища, топли минерални извори, крепостта Траянови врата и големи, добре уредени православни храмове. Местното население, въпитавано през годините от добри  духовници в християнски дух и живот, до ден днешен предава православната вяра на следващите поколения, които от своя страна също възпитават децата си и живеят според нея. Затова не е чудно, че хората в Костенец подържат своята християнска вяра, а всеки който е произлязал от там се връща, за да почерпи сили от корените си.

В съботния ден на 13 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети гр. Костенец, Ихтиманска духовна околия.
За радост на енорията на храм „Свети великомъченик Георги Победоносец", викарният епископ отслужи св. Литургия в храма, който през 2014 г. бе изцяло обновен с помощта на Държавен фонд "Земеделие" по програмата "За развитие на селските райони".

На 11 октомври, по повод 20 годишнината от създаването на Библейската библиотека към Богословския факултет на СУ, в столичния храм „Св. София“ бе отслужен молебен, с който бе дадено началото на тридневна програма, свързани с кръглата годишнина.

Тя се организира от Директора на библиотеката доц. д-р Ивайло Найденов, който е и зам. декан на Богословски факултет.

На 10 октомври Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофитсе се срещна и разговаря с областния управител на Перник Ирена Соколова.

Двамата обсъдиха новите насоки за по-всеобхватно включване на децата в групи за изучаване на предмета Религия-Православие в българските училища. Мисията има активната подкрепа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и личното одобрение на министър-председателя Бойко Борисов, подчерта Соколова.

Игуменът на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит, бе гост на тържественото честване на 115- годишнина от откриването на най-старото училище в Перник, носещо името на св. Иван Рилски.

Адрианополският епископ Евлогий преподаде пастирски поздрав от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и благопожела на учителите, учениците и родителите да са здрави и успешни под небесната закрила на патрона на училището.