Софийска епархия

На 19 октомври Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. В този ден  гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век.
Празничният ден по традиция започна с архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града, възглави Негово Преосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп.
В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Ефрем Катунакиот от Света гора, столични духовници, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля протойерей Людмил Иванов и трима дякони.
Храмът „Св. Йоан Рилски", в който се покои частица от нетленните мощи на Рилския чудотворец, беше изпълнен с богомолци, които искаха да приемат духовното благословение на светеца.
В св. Литургия взеха молитвено участие областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския, кметът на Перник Вяра Церовска и нейният заместник, депутати, общински съветници, кметове на различни селища в областта, общественици и др. държавни лица.
В края на литургията молитвено участие взе и Негово Светейшество патриарх Неофит, който специално пристигна за празника на Перник, тъй като бе номиниран за почетен гражданин.
Номинацията на Българския патриарх е на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова и се базира на изключителния принос на Негово Светейшество за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Предложението е мотивирано и с грижите, полагани от патриарха за осигуряване на духовни ръководители на християнското население, с приноса му в обучението по религия в българското училище и др.
Инициаторите обясняват, че подтик за номинацията е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения. Преди десет години, по случай 80-та годишнина от обявяването на Перник за град, перничани посрещнаха с радост частица от мощите на своя закрилник св. Иван Рилски. Затова, според инициативния комитет е важно през 2019г., по случай 90-годишнината на града, да бъде продължена линията на духовна свързаност на местните жители.
На специална церемония в община Перник бе връчено отличието: „Почетен гражданин“ на Българския патриарх Неофит. С кратки приветствия се към присъстващите се обърнаха епископ Поликарп, журналистът Бойко Василев и почетният гражданин на Перник академик Антон Дончев.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е девическа св. обител. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.).

Вечерта на 17 октомври, в София се състоя съвместен концерт на известния псалт- архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският свещенически хор.

Стотици любители на византийската църковна музика се насладиха на концерта, който се проведе в столичния храм „Св. София“. Той бе организиран в чест на 74-годишнината от рождението на Българският патриарх Неофит.

Концертът на известния гръцки духовник успя да събере в храма, посветен на Божията премъдрост многобройна и разнородна публика. Още в следобедните часове към старинна църква заприиждаха десетки християни, които пътуваха от различни краища на страната. Специално за музикалното събитие в София пристигнаха автобуси от Гърция, Румъния и Сърбия.

Храмът, преобразен с различно осветление и озвучаване, разкрасен с множество ароматни кошници цветя, очакваше началото на концертното изпълнение.

Сред присъстващите бяха Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички еп. Сионий, игумен на Троянската и Бачковската света обител, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, монаси, монахини и голямо множество духовници от София и страната. Сред тях бяха посланикът на Гърция у нас, кметски служители и общественици, възпитаници на Софийската и Пловдивската духовни семинарии, заедно със техните преподаватели и възпитатели и още мн. др.

Негово Светейшество патриарх Неофит бе тържествено посрещнат от дълъг  шпалир от хора и видимо впечатлен от голямото множество той   се поздрави с духовенството, благослови народа и бе дадено и началото на празничната вечер.

Тя започна с  кратко слово на Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който приветства многобройната и пъстра  публика с добре дошли.

Програмата, водена от Юлиан Периклиев включваше песнопения изцяло в духа на източно-църковната традиция. Те бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, с диригент ик. Кирил Попов и архимандрит Никодимос Каварнос, с неговия певчески екип.

Трудно може да се разбере как византийската (източно-църковна) музика може да събере толкова много почитатели и още по-трудно би било да се опише преживяването от  концерт, с такова неповторимо изпълнение.

Отец Каварнос за пореден път показа, този път и на българската публика, как може да звучат и дълбоко да въздействат древните църковни песнопения,  как може те да бъдат изпълнявани с помощта на съвременната техника  и то така, че да докоснат и сърцето.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

 

Приветствие при откриването на концерта, посветен на 74-та годишнина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. София“ – 17.10.2019 г.1

 

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Позволете ми да Ви приветствам в тази величествена базилика, посветена на Божията Премъдрост - „Св. София“, по повод предстоящия концерт от Византийска църковна музика, в изпълнение на архимандрит Никодимос Кабарнос от Гърция и с участието на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов.

Концертът се организира от Софийска света митрополия, с финансовата подкрепа на г-жа Татяна Попова, по повод 74-ия рожден ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който тържествено бе отбелязан в Троянската света обител на 15 октомври.

Като благодарни Божии чеда, с този концерт изразяваме нашата огромна почит, уважение и преклонение пред нашия духовен отец и владика, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, като му благодарим за неговите непрестанни молитви, търпение, грижи, всеотдайност и любов към всички нас, но най-вече за молитвеното му застъпничество пред Бога.

Като човек на музиката – писател, композитор и великолепен певец, който знае „че е благоразумно човек да се занимава с музика…“, „…защото и материята на Вселената е смесена хармонично с музика2, счетохме за уместно да поздравим нашия духовен отец с концерт от византийска църковна музика, с участието на църковния певец от Гърция, архимандрит Никодимос Кабарнос, световно известен изпълнител на източно-църковната музика, както и с творби от личното музикално творчество на Негово Светейшество, чрез които да се изтъкне неговият бележит принос в музикално-певческата църковна традиция в България, изпълнени от Софийския свещенически хор.

Църковната византийска музика е част от нашия духовен живот, с нея са закърмени нашите предци, нея са ни предали нашите духовни отци, от нея се вдъхновяваме по пътя към спасението. Нека я предадем и на идните поколения, за да бъде в полза на благочестивия ни православен народ, който чрез нея да преуспява и се изгражда като Божии народ, близо до Божията благодатта и любов.

В този момент, позволете ми да изкажа благодарност на всички, които се потрудиха за организирането на концерта – г-н Иван Тупаров, технически сътрудник към Духовно-просветния отдел на Софийска света митрополия, Негово Високоблагоговейнство иконом Кирил Попов, г-жа Татяна Попова за нейната всегдашна помощ и подкрепа във всяко добро и полезно дело на светата ни митрополия, на всички изпълнители и участници, на техническите екипи, както и на вас, които така многобройно сте изпълнили всечестния храм.

Особена благодарност изказваме на Негово Блаженство, Еладския Архиепископ Йероним, за това, че даде своето благословение, архимандрит Никодимос и неговия певчески екип да бъдат сред нас.

Нека Бог щедро въздаде на всички за труда и любовта.

Ваше Светейшество,

Приемете този концерт - дар от всички нас, които Ви обичаме и почитаме, и които искаме с това празнично събитие да Ви покажем, че сме до Вас и със скромни усилия се стремим да Ви бъдем полезни в нелекото и отговорно служение в полза на светата ни църква и Христолюбивия ни народ.

На многая и благая лета, Светейши владико!

Честит и благословен рожден ден!

 

Пожелавам на всички приятни минути с празничния концерт!

Благодаря Ви за вниманието!

 

1.     Произнесено от Белоградчишки епископ Поликарп на 17 октомври 2019 г., в храм „Св. София“, гр. София

2.     Павсаний, с. 632, Голяма теория на музиката, Хрисант, издание на Манастирско издателство.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Негово Светейшество Патриарх Неофит се срещна днес с известния гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос, който тази вечер ще изнесе концерт в столичния храм "Св. София".

На приема в сградата на Софийска митрополия Светейшият владика разговаря с гръцкия отец и неговия професионален екип за първите впечатления от София и предстоящия им концерт.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Кирил Дидов, който от името на Софийска митрополия придружава гръцките псалти.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ОБИЧНИ ОТЧЕ И ВЛАДИКО,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийка епархия, която така мъдро, отговорно и достойно управлявате, всесърдечно да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия рожден ден.

Това е благодатен повод, в който всички ние изказваме чувства на радост и благоговение и Ви засвидетелствуваме, обич и преклонение, както и сме в молитвен вопъл към Бога и Света Богородица – „Троеручица“, да пребъдете в здраве и дълголетие, за да ни водите по пътя на духовното съвършенство, служейки ни за пример в смирението, търпението и любовта.

С архиерейска света Литургия бе отбелязан храмовият празник на старинния митрополитски храм „Св. Петка Стара” в столицата. Стотици християни се стекоха в сърцето на София, за да вземат участие в празничното богослужение. С дарове, молитва и приношения софиянци почетоха св. Параскева-Петка и нейния празник.

Празничното богослужение бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, с когото съслужиха четирима ставрофорни иконома: Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, Николай Николов, предстоятел на старинния храм „Св. Петка Стара“, Александър Величков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, както и митрополитския протодякон Иван Петков.

На 14 октомври Православната Църква чества паметта на българската подвижница св. Петка-Параскева Търновска (Епиватска).

В чест на празника, на 13 октомври вечерта, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена вечерня с архиерейско предстоене в старинния храм „Св. Петка Стара“ в сградата на Софийска света митрополия.

На 13 октомври с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, бе извършен тържествен водосвет в манастира „Св. Петка“ в с. Пенкьовци, Трънска духовна околия – осветено беше монашеско крило с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Силуан от манастирското братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св. Теодор Стратилат" край с. Балша, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Петър Петров, предстоятел на храма "Св. прор. Йеремия", гр. София, свещеник Михаил Станкович, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Трън и и. д. игумен на Пенкьовския манастир, свещеник Тома Попов от храма "Св. София" в столицата, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Захарий и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

На 13 октомври с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, храм „Св. Петка“ в гр. Трън посрещна неделята преди своя храмов празник с тържествена архиерейска св. Литургия.

Богослужението в старинния храм оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, йеромонах Силуан от манастирското братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша, ставрофорен иконом Гоце Христов от българската църква "Св. Йоан Рилски" в гр. Лисабон, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник, протойерей Николай Пешов, предстоятел на храм "Св. Николай" в гр. Трън, свещеник Михаил Станкович, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Трън, свещеник Тома Попов от храма "Св. София" в столицата, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Захарий и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

На 12 октомври, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, архиерейска св. Литургия бе отслужена в храма „Св. Петка“, в китното с. Луково, община Своге – по случай наближаващия храмов празник.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Росен Андонов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

Един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от XIV век - Томичовият псалтир, гостува на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН). Откриването на изложбата се състоя на 10 октомври и е посветена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ - както са я нарекли организаторите представя за първи път в България  толкова важен в културно-историческо отношение български ръкопис.