Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
1044
Брой прегледи на статиите
940423

Новини от Софийска епархия

При днешното си посещение в Перник - 18 декември, Белоградчишкият епископ Поликарп, областният управител на област Перник Ирена Соколова и кметът на община Перник Вяра Церовска посетиха и поздравиха участниците в тринадесетата кулинарна изложба "Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня от Никулден до Сирни Заговезни", който се проведе в гр. Перник.

На 18 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Перник.

На 17 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Социално училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ - София.

В навечерието на на големия християнски празник Рождество Христово, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" се откри нова Социална кухня "Не хаби - дари". Тя се организира по инициатива и под потронажа на Омбудсмана на Република България - г-жа Мая Манолова, с подкрепена от БЧК и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В неделния ден на 16 декември, когато Църквата чества Неделята на св. Праотци, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Елин Пелин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ и извърши свещеническо  ръкоположение.

На 14 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Специално училище за ученици с увреден слух „проф. д-р Дечо Денев“ - София.

На 14 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

На 17 декември 2018 г., понеделник, златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова ще открият от 11.30 часа в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ /ул. „Георг Вашингтон“ № 47, на Женския пазар/ социална кухня „Не хаби – дари“.

На 14 ноември Софийска света митрополия, в лицето на своите два отдела  „Милосърдие и благотворителност“ и „Духовно-просветен“ даде началото на благотворителна кампания „От деца за деца - 2018“, която бе насочена към учениците изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие на територията на Софийска епархия, да подготвят пакети с подаръци, които да бъдат раздадени от служители при Митрополията на нуждаещи се деца в навечерието на Рождество Христово. Акцията приключи на 6 декември.

На 13 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Дом за медико социални грижи за деца “Св. Иван Рилски”, гр. София, кв. Лозенец.

На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунски Чудотворец.

На територията на Софийска епархия име един единствен храм посветен на Кипърския чудотворец и той се намира в с. Алдомировци, община Сливница.