Новини от Софийска епархия

На 19 април, в петъчния ден на шестата /последната/ седмица от Великия пост, в храм „Св. Георги“ – Ротонда бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение  влязоха ик. Йоан Куков, председател на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм "Св. Петка Самарджийска" и йеродякон Вартоломей.

На 17 април, в срядата на  шестата /последната/ седмица от Великия пост, в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовото духовенство: ик. Николай Нешков, предстоятел на храма, свещеник Атанас Георгиев, и йеродякон Вартоломей.

На 16 април се навършват 94 години от кървавия атентат в митрополитски храм „Св. Неделя“ от 1925 година.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма бе извършена заупокойна молитва, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 15 април, с тържествен концерт, бе почетен 18-ият рожден ден на смесения хор при храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман.

Концертът се състоя в малкия салон на Народно читалище „Слънце - 1879“ и се вля в празничната програма, по повод отбелязването на 140-годишншна от основаването на Читалището.

На 14 април, в Петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Петата велика вечерня в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София.

На 14 април, в петата неделя на Великия пост, посветена на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ бе отслужена Архиерейска Василиева света Литургия.

В съботния ден на петата седмица от Великия пост се отдава почит и възхвала на Божията Майка. Според мирския /Цариградския/ типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечерта, с Малко повечерие, но според манастирския /Иерусалимския/ типик, същият  Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден.  Затова той се нарича: Акатистова събота.

Стотици софиянци се стекоха в митрополитската катедрала „Св. Неделя” на 12 април, петъчната вечер на петата седмица на Великия пост, за да благодарят в съборна молитва на Божията Майка - закрилницата на човешкия род, и да изпросят за сетен път от нея помощ и закрила.

На 12 април, петият ден на петата седмица на Великия пост, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска Преждеосвещена литургия в столичния храм „Успение Богородично“, пл. „Ручей“.

На 11 април Църквата чества св. свщмчк Антипа, еп. Пергамски. По този повод в София тържествено бе отбелязан денят, посветен на светеца, който се счита за небесен покровител на стоматолозите.

В столичния храм „Преображение Господне“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена литургия, възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св. Трапеза застанаха ставр. ик. Василий Сарян, председател на храма, протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, протойерей Любомир Стоянов, председател на храм “Въздвижение на Честния Кръст Господен“, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

В сряда, 10 април, в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе отслужено  Малко повечерие и прочетен целият Покаен канон на св. Андрей Критски, както се полага според богослужебния типик през петата седмица от Великия пост.