Статистика

Потребители: Потребители
22
Статии
813
Брой прегледи на статиите
721642

Новини от Софийска епархия

На 15 август, след достойното отбелязване на празника Успение Богородично в Троянската света обител, бе отслужена и тържествена архиерейска вечерня с последованието на акатиста на Успение Богородично в съборния храм на манастира.

Вечернята и акатиста бяха оглавени с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

След богослужението, епископ Поликарп поздрави вярващите, изпълнили в голямо множество храма и им пожела да си отидат по домовете със силна вяра, надежда и любов и бъдат достойни православни християни.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

От ранни зори тържествен звън на църковните камбани възвести началото на 148-мия храмов празник на енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня. Стотици миряни от рилския град и околните селища, много деца, младежи и хора на преклонна възраст, цели семейства, както и много гости, летуващи през сезона в хотелите, туристическите комплекси и частните вили в подножието на Рила преминаха през целия ден през светата обител, която ги посрещна с красиви и пъстри гирлянди от цветя на входните врати. Всички те запалиха свещ пред иконата на Успението на Божията Майка, на самата Дева Мария и Господ Исус Христос и се помолиха за здраве и благополучие в семействата.

На 15 август Църквата Христова тържествено почита Успението на пречистата и преблагословена  Владичица Богородица и винаги дева Мария.

Празникът бе достойно отбелязан със съборна света Литургия в Троянската света обител, която на този ден почита своя патрон – Небесната Царица Пресвета Богородица.

По традиция на този ден, скъп гост на светата обител е Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в светата Литургия и отправи топъл поздрав и благословение към присъстващите духовници, вярващи, гости и честни поклонници.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и софийски митрополит Неофит Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничната св. литургия за празника Успение на Божията Майка в едноименния храм в столицата.
Митрополит Антоний съслужи с храмовото духовенство и дякони от столицата, а в края на св. Евхаристия причасти десетките православни християни, които се бяха подготвили за приемане на Св. Тайни Христови по време на изминалия Богородичен пост.

На 14 август, в навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично, се състоя тържествена празнична вечерня с опело на Света Богородица в храм „Успение Богородично“ в Троянската света обител.

Преди вечерното богослужение, в съборния храм на светата обител, тържествено бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

Вечерното богослужение, с благословението на Светейшия патриарх, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп оглави и чина на Опело на Света Богородица.

На 13 август Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит пристигна в Троянската света обител, за да оглави тържествата по отбелязването на храмовия празник на светата обител – Успение Богородично.

По традиция Негово Светейшество отбелязва великия Богородичен празник в светата обител, където е получил монашески постриг.

На 12 август в параклиса “Св. Максим Изповедник”, който се намира в строящия се храм “Св. Стефан” в столичния Южен парк бе отслужена празнична вечерня с петохлебие, в чест на св. Максим Изповедник.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от софийския викариен епископ- Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с владиката бяха столични свещеници, сред които и председателят на храма ик. Йоан Куков.

В неделния ден на 12 август, в митрополитската катедрала " Св. Неделя" бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Василий- протосингел на Софийска епархия, архимандрит Макарий от братството на Рилската св. обител, ставр. иконом Мина Минчев- предстоятел на храма-домакин, протоиерей Пантелей Иванов от Пловдивска епархия, свещенослужители от храмовото духовенство и от други софийски църкви, сред които и шестима дякони, ръководени от  митрополитския протодякон Иван Петков.

В петъчната вечер на 10 август, в столичния храм „Св. Богородица–Живоприемен източник“ бе отслужено последното за този Богородичен пост, съборно богослужение, в което се изпълнява Молебния канон към Пресвета Богородица
Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий- софийски протосингел, ставр. иконом Ангел Ангелов- духовен надзорник на епархията, храмовото духовенство во главе с предстоятеля протоиерей Симеон Иванов, столични свещеници и дякони.

На 9 август с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, посетиха гр. Самоков, където в митрополитския храм „Успение Богородично“ бе отслужена тържествена вечерня и Молебен канон към Пресвета Богородица.

На 15 юли 2018 г., когато св. Църква празнува Седмата Неделя след Петдесетница и паметта на св. мъченици Кирик и Юлита и св. благоверен княз Владимир, в столичния катедралния храм Св. Неделя се състоя и честване на един от най-големите български учени в областта на старобългаристиката и кирилометодиевистиката проф. доктор на филологическите науки Георги Попов по случай неговата юбилейна 75-годишнина от рождението.

По време на св. Литургия молитвено участие взе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит. Проф. Попов пристигна също за молитва в храма, придружаван от своя най-малък роден брат иконом Кирил Попов. Изключително възрадван и развълнуван проф. Попов се срещна в св. олтар със Светейшия ни Патриарх като получи неговото първосветителско благословение и специален поздравителен адрес, в който се казва: