Новини от Софийска епархия

В съботния ден - 15 юни, когато св. ни Църква е определила да се прави помен за всички наши починали, в митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена Заупокойна св. Литургия.
В този ден отбелязваме 179 години от рождението и 104 години от блажената кончина на Екзарх Йосиф, един от най-бележитите български църковници и дипломати.

На 14 юни Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети с. Кладница, където извърши водоосвещение и положи основен камък за изграждането на православен храм.

На 12 юни Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Православната частна детска градина „Успение Богородично“.

Частната детска градина се намира в двора на храм „Успение Богородично“, гр. София, кв. Малашевци и е част от църковните инициативи, които се развиват в енорията.

Епископ Поликарп посети детската градина по покана на ръководството на детското заведение и взе участие в годишното тържество, на което малките възпитаници показаха какво са научили през учебната година, като представиха стихчета, песнички и различни игри.

На 12 юни в района на дирекция „Жандармерия“ - София, на специална церемоня бяха осветени 200 нови автомобила за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Водоосвещението, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. След освещаването на автомобилите, той поздрави присъстващите с новите придобивки и подари за всеки автомобил икона с образа на Господ Иисус Христос, за здраве и благословение.

На 11 юни Църквата почита паметта на св. апостоли Вартоломей и Варнава, Света Богородица – „Достойно есть“ и св. Лука Изповедник, архиепископ Симферополски.

По този повод в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“,, гр. София, кв. Горубляне бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Денят 11 юни, в който се почита паметта на св. ап. Вартоломей особено се почита в Горубляне, поради това, че от незапомнени времена празник на населеното място е именно денят на св. ап. Вартоломей. До храма е изграден и параклис посветен на апостола, а от 2017 г. енорията е облагодатена и от донасянето, за постоянно, и частица от светите мощи на св. ап. Вартоломей.

На 11 юни Църквата прославя иконата на Света Богородица, наречена „Достойно есть“.

По този повод, на 10 юни, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия, в който храм се съхранява икона на Света Богородица - „Достойно есть“, бе отслужена тържествена архиерейска вечерня. Празникът „Достойно есть“ се явява като втори храмов празник на църквата.

На 7 и 8 юни в големия салон на Софийска света митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана по почин на Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

На 9 юни според богослужебния църковен календар Църквата се намира в седма неделя след Пасха и почита паметта на светите Отци от Първия вселенски събор.

По този повод в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 8 юни Православната църква почита паметта на св. великомъченик Теодор Стратилат. Светият мъченик се явява небесен покровител на Балшенския манастир, намиращ се край с. Балша, общ. Нови Искър.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, в салона на Софийска света митрополия се провежда двудневна международна конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“.

На Възнесение Господне в митрополитската катедрала „Св. Неделя" бе отслужен тържествено молебен за Деня на хлебаря и сладкаря. Той се състоя по инициатива на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).