Архиерейски богослужения

В навечерието на Националния празник на Република България пред Докторския паметник в София бе отслужена панихида за загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри и санитари.
Заупокойното последование и тържественото отдаване на почит на загиналите медицински работници по традиция се организира от ръководството на Българския червен кръст. Тази година поради епидемиологичната обстановка в страната нямаше официална церемония, но бе отслужено заупокойно последование и бяха поднесени венци и цветя.

На 1 март тържествено бе открито с празничен водосвет ново отделение по педиатрия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Детското отделение с ръководител доц. д-р Ирен Цочева е формирано преди две години, като му е предоставена стара база, която веднага е започнала да се реновира. Отделението по педиатрия е обновено благодарение на 720 000 лева държавни пари и много частни дарения.

За тържественото откриване на отделението в двора на Пирогов, непосредствено пред вратите му се събраха целият лекарски екип и всички служители на отделението, както и много гости-лекари от други направления.

На 28 февруари, в Неделята на блудния син, бе отслужена архиерейска св. Литургия в гр. Банкя, в храм „Св. св. Кирик и Юлита“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ставрофорен иконом Милко Топузлиев от енорийското духовенство, иконом Васил Топузлиев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествен водосвет. Поводът е приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.  С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. На радостното събитие присъстваха министърът на финансите Кирил Ананиев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът на община Брезник Васил Узунов, секретарят на Софийската света митрополия Ангел Младенов, председателят на бизнес сдружението КРИБ-Перник Георги Милев, църковни спомоществуватели и редица граждани. 

На 24 февруари 2021 г., когато Църквата отбелязва първото и второто намиране честната глава на св. Йоан Кръстител, се навършват осем години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. На този ден в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов също от храма „Св. вмчца Неделя“, както и митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Гавриил Николов, дякон Лука Младенов и дякон Йоан Кръстителски.

На 23 февруари честваме празника на св. мъченик Поликарп, епископ Смирнески – ученик на св. Йоан Богослов и учител на св. Ириней Лионски.

Днес своя имен ден отбелязва Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и йеродякон Поликарп.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в старинния столичен храм „Св. София“. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха 22-ма духовника: архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма „Св. София“, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“, йеромонах Спиридон от Църногорския манастир, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, протойерей Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храма „Св. София“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петко Дишков, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Расник, свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен, свещеник Георги Читалов, свещеник Петър Славов, както и митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Тасев и дякон Гавриил Николов.

На 22 февруари, в навечерието на празника на св. мъченик Поликарп, епископ Смирненски, в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужена архиерейска вечерня.

Поводът е именият ден на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и на йеродякон Поликарп.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе възглавена от Негово Преосвещество Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, духовенството на храма в състав иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев и протойерей Васил Танев, както и протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Любомир Тасев.

„Всичко се състои в нашите задружни сили“ – това написа Васил Левски през 1871 г.

„...От никоя страна [за] нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия“ – казва най-обичаният наш патриот, наречен Апостола на свободата, от чиято гибел тази година се навършват 148 години. Датата на смъртта не повод за честване, но е повод за размисъл и равносметка.

Благодарният български народ засвидетелства на 19 февруари своята почит и уважение към този, който 148 години е пример за жертвоготовност и безпрекословна любов към народ и родина, и е вдъхновение за смелост, всеотдайност и братска любов! Затова преклонението пред паметника на Васил Левски в столицата денонощно бе обсипван венци, букети и цветя, поднесени от малки и големи родолюбци.

На 17 февруари, в деня на св. вмчк Теодор Тирон, президентът на Република България г-н Румен Радев посети гр. Самоков. Той посети града по покана на г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков.

В Самоков президентът посети сградата на общината, където се срещна с кмета г-н Владимир Георгиев и представители на общинското ръководство, както и Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“, като разговаря с изтъкнати културни дейци от региона. По-късно през деня той разгледа графичната база в града.

Снимка: Министерски съветНа 17 февруари, на редовно заседание на Министерския съвет, кабинетът отпусна 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири, както и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка, община Две могили в Русенска епархия. Светата обител е една от най-старите, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклонически и туристически обект в района. Средствата ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес средства са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично". „Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. „Успение Богородично“ е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена“, акцентира председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

На 14 февруари Православната църква чества успението на светия наш равноапостолен отец Константин Философ, просветител на българи и славяни. Както разказва житието на светеца, той е пращан от Цариградския патриарх св. Фотий на редица просветителски мисии до различни народи, а в последствие съставя заедно със своя брат св. Методий славянобългарската азбука, като превежда на старобългарски Светото Евангелие и редица богослужебни книги. Заедно с брат си защитават пред римския епископ правото на българи и славяни да извършват богослужения на родния си език, благодарение на което 25 години по-късно старобългарският става официален богослужебен и книжовен език в Българската православна църква и в Българската държава. В Рим светецът приема монашество с името Кирил и 50 дена по-късно се преставя в Господа – през 869 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" в пернишкото с. Ковачевци.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", архимандрит Евтимий, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Гоце Христов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, йеродякон Захарий и дякон Гавриил Николов.