Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/mitropolia/www/www/plugins/content/youtubeplugin/youtubeplugin.php on line 49

Прието от Св. Синод в заседанието си на 13.11.2019 г., прот. № 11, пълен състав.

СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО: новоприетия Закон за социалните услуги и промени в други нормативни актове, променящи реда за осъществяване на социалното подпомагане в Република България

Светият Синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., на Закона за закрила на детето, Закона за предучилищното и училищното образование и др. Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

...

На 14 ноември 2019 г. в гр. Прага почина след дълго боледуване обслужващият българската православна общност в чешката столица духовник протойерей Пламен Василев Тодоров.

Пламен Василев Тодоров е роден на 18 януари 1952 г. в гр. Дупница.

След като завършва средно образование в родния си град, той следва в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр. София, по време на ректорството на епископ Йоан Драговитийски.

След завършването и на богословското си висше образование, Пламен Тодоров е ръкоположен за свещеник в гр. Дупница.

В Деня на народните будители от печат излезе брой 20 на официоза на Българската православна църква - "Църковен вестник".

В новия брой ще прочетете новини и материали от живота на Българската патриаршия, а основната тема на броя е голямата годишнина от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски. В края на октомври в Рилската св. обител бе отбелязана паметта на всебългарския покровител. Повече за иконографското богатство от образи на преподобния Йоан Рилски, както и за съвременното светийство може да откриете на стр. 4-5.

В броя специално интервю за "Църковен вестник" духовно чедо на прославения за светец старец Ефрем Катунакиот, говори за духовните стремежи, подвизите и монашеското служение на Св. Гора. За предложените за канонизация атонски старци също ще прочетете в новия 20 брой на стр. 6 и 7.

...

Излезе от печат специализираният брой 18 / 2019 г. на „Църковен вестник” на тема „СЕЯЧИ НА СЛОВОТО БОЖИЕ – интервюта с деятели на православната книга”

По повод провеждането във Варна през изминалия месец на единствения църковен книжовен форум у нас – Седмица на православната книга, 2019 г., в броя ще се запознаете отблизо с три видни личности, на три различни възрасти и служения в Църквата, които са посветили себе си на мисията да проповядват в слова и проповеди истината на Христовото слово.
Трите ИНТЕРВЮТА разкриват дълбоката, многостранна и проникновена мисъл на тези всеотдайни и дългогодишни труженици на Словото Божие.
Първите двама – Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) и доцент д-р Мариян Стоядинов от ВТУ бяха и основните гости на Седмицата във Варна 2019 г.
Архимандрит Вартоломей (Газетас), който е игумен на каноничното братство

...

На 30 ноември Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети столичния храм „Св. Андрей Първозвани“, ул. „Опълченска“ и оглави тържествената света Литургия по повод храмовия празник на църквата.

На 30 ноември Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 29 ноември посети столичния храм „Св. Андрей Първозвани“, ул. „Опълченска“ и оглави вечерното богослужение.

В навечерието на Рождество Христово, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Духовно-просветният отдел при Софийска света митрополия организира Рождественски концерт.

В концерта ще се включат ученици изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие от софийските училища.

Рождественският концерт ще се състои на 19 декември от 18:00 ч., в салона на Софийска света митрополията.

Приканваме всички, които имат желание и възможност да заповядат на празника, та с едно сърце и едни уста да възхвалим и почетем Рождението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и подкрепим трудовете на учители и ученици преподаващи и изучаващи предмета Религия.

За контакти: Иван Тупаров, тел. 0878895309

...

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит +НЕОФИТ на 30 ноември от 18:30 ч., в сградата на Софийската света митрополия (ул."Калоян" 7, ет.2), ще бъдат представени книгите за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец.

Автор на книгите е журналистът от Тв Европа Ангел Бончев, който през миналата година популяризира живота и знаменитите открития в медицината на свети Лука Кримски с филма си "Светителят хирург" и детската книга за Кримския чудотворец "Свети Лука Доктора". Премиерата на книгите "Св.вмчк. и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица" ще бъде съпътствана от интерактивното представяне на някои от чудесата в книгите чрез прожекция, както и личния разказ на някои от преживелите чудо по молитвите на свети Ефрем Нови чудотворец. Поздравителен адрес ще бъде прожектиран от митрополита на Кифисия, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диозец се намира манастира "Благовещение" в Неа Макри, Гърция, където е

...

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на целия Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Преподаватели, студенти и гости, лично и дълбоко свързани с Богословския факултет, изпълниха академичния параклис в неделния ден, на честващата днес своя празник висша богословска школа. Тази година се навършват 95 г. основаването й, и 130 г. от създаването на Софийския университет.

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на висшата ни богословска школа, както и на целия Софийски университет.

В навечерието на празника, в академичния параклис на Богословския факултет бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие.

На 24 ноември, в навечерието на празника на св. Климент Охридски - патрон на Софийския университет и на Богословския факултет, в аулата на висшата богословска школа се състоя тържествена сесия. Тя бе посветена на 130- годишнината от основаването на Университета и 95- годишнината от откриването на Богословския факултет. На тържеството бе връчено високото академично отличие на Софийския университет: „Почетен знак "Св. Климент Охридски“ със синя лента“ на проф. дбн  Емил Трайчев.

На 25 ноември Православната църква отбелязва паметта на дивния български покровител и първи епископ на българския език, св. Климент Охридски.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети храм „Св. Климент Охридски“, гр. София, кв. Люлин и оглави светата Литургия по повод храмовия празник на столичния храм.

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. В столичния квартал "Орландовци" се намира единственият софийски храм, посветен на св. Екатерина. Той е построен през 2011 г., в непосредствена близост до храм "Св. Петка", върху основите на стар параклис.

С архиерейска св. литургия бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

На 22 ноември в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, гр. Самоков, се проведе връчването на наградите от Националния конкурс за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов“.

На 22 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по вече утвърдена програма, в гр. Самоков, Самоковска духовна околия, се проведе концерт, посветен на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и учаща се православна младеж.

На 21 ноември в София се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство.

Тя се организира от Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично присъства на празничния концерт, който тази година се проведе в зала „България“. Светейшият владика пристигна придружен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата.

В празничния 21 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска св. Литургия в столичния храм.

Въпреки студеното и дъждовно време от ранни зори енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня се изпълни с миряни за големият християнски празник в чест на Пресвета Богородица и денят, в който нейните родители я въвели в християнската вяра. Празникът "Въведение Богородично", известен и като Ден на християнското семейство и на православната младеж, по традиция е особено тачен и почитан от долнобанци и местните родове. Сред богомолците в храма  отново имаше деца и младежи от рилския град, дори цели семейства.

На 21 ноември Православната църква отбелязва Въведение Богородично.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 20 ноември посети столичния храм „Въведение Богородично“ в кв. Дружба и оглави вечерното богослужение.

На 20 ноември в София се проведе симпозиум на тема: „Обучението по Религия от 1 до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН“. Събитието се състоя в зала „Европа“, в сградата на КНСБ в центъра на града.
Инициатор на форума бе Богословският факултет към СУ, в лицето на проф. д-р Божидар Андонов от катедра „ Практическо богословие“. Организатори бяха Бог. факултет, Центърът за изследване на катехизическото и религиозно обучение, фондация „Дарби“ и Софийска св. митрополия.
В представителната зала се събраха професори, представители на МОН, преподаватели във висши учебни заведения, експерти, сред които и  членове на Експертния съвет по религия към министъра на образованието и науката, директори и  учители от цялата страна.  Сред присъстващите бяха Ангел Младенов, началник на, Духовно- просветния отдел на Софийска митрополия, митрополитски служители и експерти от Културно-просветния отдел на Св. Синод.

...

На 19 ноември, в залата на Софийската св. митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополитсе срещна с представители на Фондацията за регионално развитие.

На 19 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Кюстендилска духовна околия се състоя празничен концерт, посветен на Деняна християнското семейство и православната младеж.

В неделния ден на 18 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Трънска духовна ооколия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ в гр. Трън и присъства на организирания, в чест на Деня на християнското семейство празничен концерт.

По повод 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благославя във всички храмове и манастири в диоцеза на Софийска епархия, след света Литургия, да бъдат отслужени заупокойни молитви в памет на всички загинали участници в движението по пътищата на Република България по указания ред:

„Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, волному же и неволному.“

В съботния ден на 17 ноември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на храм „Св. пр. Илия“ в столичния кв. Дружба. Епископът възглави св. Литургия, която отслужи с иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева", протойереите  Емилиан Костадинов, предстоятел на храма и Димитър Москов, свещеник Костадин Тренев и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Тодор Костов, преподавател в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще се състои традиционния празничен концерт по повод празника Въведение на Божията Майка и Ден на православната християнска младеж - 21 ноември (сряда).

В концерта участие ще вземат Национален филрхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров, Смесен хор на БНР с диригент проф. д-р Адриана Благоева, Ансамбъл "Драгостин фолк национал" с ръководител Стефан Драгостинов, Софийски свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов и Певчевска група от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" с ръководител йером. Мелетий.

Встъпително слово ще изнесе свещеник Захарий Димитров.

Концертът ще се проведе в Зала "България" от 18:00 ч. Вход свободен.

...

На 16 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по вече утвърдена програма, в гр. Ихтиман, Ихтиманска духовна околия, се проведе концерт, посветен на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и учаща се православна младеж.

Концертът бе организиран по идея и насърчение от Софийска света митрополия, чрез Архиерейско наместничество гр. Ихтиман и Народно читалище „Слънце - 1879“.