Софийска св. митрополия съобщава, че на 16 декември 2019 г. се престави в Господа ставрофорен иконом Венцислав Иванов Шияков.

Упокоилият се духовник е роден на 15 март 1939 г. в с. Коняво, обл. Кюстендил, от благочестивите родители Иван и Параскева Шиякови. Основно образование завършва в родното си селище, а средно образование придобива в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Миланка Шиякова, от която има една дъщеря - Силвия.

Ръкоположен е за дякон на 28 май 1978 г., а за свещеник на 29 май с. г. – от Левкийския епископ Партений. На 26.12.1997 г. е удостоен с офикия "иконом" от Софийския митрополит и Български патриарх Максим в гр. Кюстендил, а на същата дата след четиринадесет години е отличен за ставрофорен иконом от Знеполския епископ Йоан (26.12.2011 г.).

...

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Измина още една година от дългия низ на времето, което Господ Бог ни е дарувал, за да възрастваме и да се спасяваме в Него. Да възрастваме във вярата и добродетелите, в следването на Господния път, в нашето богоуподобяване и в съграждането на Църквата, която Господ ни е оставил като сигурен спасителен кораб сред бурите на житейското море. Църква “славна..., която няма петно, или порок..., света и непорочна” (Еф. 5:27). Църква, в която според Божието обещание неизменно и всякога обитава Духът на Истината, Когото Господ изпрати някога над Своите апостоли, за да ги наставлява във всяка истина (вж. Йоан. 14:16-17, 26) и Който пребъдва сред нас, уповаващите се в Господа и спасителните Му заповеди.

В края на изминалата и началото на новата година ние благодарим на Бога за всичките Негови щедрости, за великата Му милост и дълготърпение към нас,

...

На 31 декември Църквата почита паметта на св. преподобна Мелания Римлянка.

По този повод, в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“, с. Ресилово, Дупнишка духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Паметта на св. преподобна Мелания Римлянка тържествено, от десетилетия, се отбелязва в Ресиловския манастир, поради това, че игуменията на светата обител отбелязва своя имен ден.

На 30 декември Църквата отбеляза Неделя след Рождество Христово.

По този повод, в храм „Рождество Христово“, гр. София, кв. Младост, бе отслужена Архиерейска света Литургия. По традиция, в Неделя след Рождество Христово, храмът отбелязва своя патрон.

На 27 декември Църквата чества паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан.

По този повод, в едноименния храм в гр. Драгоман, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който посети гр. Драгоман и оглави тържествената света Литургия по повод храмовия празник на енорийския храм на Драгоман.

В храм „Св. Пророк Илия”, намиращ се в полите на Витоша - в софийския квартал Княжево, след като бе отслужена празнична св. Литургия в съслужение на храмовото духовенство и бе прочетено Синодалното рождественско послание, председателят на храма свещеноиконом Дилян Цветков с топло обръщение посрещна и представи гостуващия дамски хор "Кантика", с ръководител Милена Драганова, към Народно читалище "Братя Миладинови-1917".

На 26 декември, в деня след Рождество Христово, в който се чества Събор на Света Богородица и паметта на св. Йосиф Обручник, св. цар Давид  и св. Яков, брат Господен, в митрополитския храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

В деня, когато цялата Църква се радва и тържествено възвестява, че между нас човеците се е родил Синът Божий, в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” стотици православни християни, почетоха родилия се Богомладенец. Рождественската св. Литургия бе възглавена от първойерарха на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит.

"От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28), като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12)", се обърна към богомолния народ Българският патриарх Неофит в рождественското си послание.

“Нечувано тайнство днес се извършва ­

Бог става човек и естеството се обновява”

(Стихира, гл. 8)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Църковното богослужение изобилства с похвални песни, които откриват вечната, непреходна и спасителна истина. Истина, която повече от 2000 години разкрива смисъла и назначението на дивното и спасително събитие на Боговъплъщението. Преди повече от 2000 години ангелите изпяха дивната песен: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лу¬ка. 2:14), и тази песен никога не заглъхва в нашите църковни богослужения.

Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; тайнство, което беше предвъзвестено още на праотците (Бит. 3:15). Богоизбраните мъже на ветхозаветния Израил трепетно очакваха изпълнението на това обещание. И днес се прекланяме пред Великата Тайна на благочестието: “Бог се яви в плът” (1 Тим.

...

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, бяха отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, последованията бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

„Чистая Дево“, глас 5, текст: св. Нектарий Егински. Изпълнява: Софийският свещенически хор. Диригент: иконом Кирил Попов.
Превод от гръцкия оригинал и музикална адаптация: д-р Любомир Игнатов и Божидар Христов. Редакция, транскрипция на западна нотация и калиграфия: Български патриарх Неофит.

На 23 декември, в храм „Рождество Богородично“, бе извършено опелото на иконом Борис Стоянов, който се престави в Господа на 21 декември 2018 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, чина на опелото извърши Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Радослав Трайков, протойерей Илиян Алексиев, протойерей Дилян Цветков, протойерей Иван Иванов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. Дружба и оглави празничната света Литургия.

На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 22 декември посети столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. Дружба и оглави вечерното богослужение.

Навръх Игнажден 30-сет членове на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня се събраха в своя уютен клуб и заедно отбелязаха християнския празник в чест на Свети свщмчк Игнатий Богоносец. За втора поредна година традицията бе спазена и за полазник или пръв гост бе поканен не кой да е, а енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Софийска св. митрополия съобщава,че на 21 декември 2018г. се представи в Господа ик. Борис Георгиев Стоянов, свещеник при столичния храм „Рождество Богородично“.

Упокоилият се свещеник е роден на 12 август, 1936г. в гр. Търговище. Основно образование получава в родния си град. Продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, която завършва 1955г. Придобива висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1962г.

Чстито Рождество Христово от Драгалевския манастир, мили приятели! Нека любовта на Богомладенеца да намери пристан във всяко сърце и във всеки дом! Нека Неговата светлина и Неговият мир да радват и да топлят душите ни, когато навън е мрачно и студено! Христос се роди! С една уста и с едно сърце да хвалим и да възпяваме нашето Слънце на правдата и нашия Изгрев от висините - Предвечния Бог и Спасител! Амин!

На 20 декември Православната Църква почита паметта на св. свещеномъченик Игнатий Богоносец и на св. Йоан Кронщадски.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Самоков и отслужи тържествена света Литургия в митрополитския храм „Успение Богородично“.

Не отказвай да сториш добро ономува, който се нуждае, кога ръка ти има сила да го стори“ (Прит. Сол. 3:27).

Скъпи приятели, братя и сестри, благодарим сърдечно на всички от вас, които се отзоваха на призива ни за подпомагане на благотворителната акция за закупуване на апарат за ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” и оповестяваме, че благодарение на помощта ви са събрани повече от 20 000 лв. Благотворителната ни акция продължава.

На 19 декември, в обновената зала на Софийска св. митрополия се състоя празничен концерт, посветен на настъпващия празник Рождество Христово. В него взеха участие ученици, изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие от софийски училища.

На 19 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия посетиха I АГ „Св. София“, гр. София.

На 19 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Николай Иванович Пирогов“, ЕАД.

При днешното си посещение в Перник - 18 декември, Белоградчишкият епископ Поликарп, областният управител на област Перник Ирена Соколова и кметът на община Перник Вяра Церовска посетиха и поздравиха участниците в тринадесетата кулинарна изложба "Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня от Никулден до Сирни Заговезни", който се проведе в гр. Перник.

На 18 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Перник.

На 25 декември, Рождество Христово от 11,00 часа, в столичния храм "Св. пророк Илия" ще се проведе празничен концерт.

Той се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

В програмата ще вземе участие Дамски хор "Кантика"  от Народно читалище "Братя Миладинови".

Църковното настоятелство при храма отправя покана към християните да влязат в Рождественската радост на княжевската енория.

На 17 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Социално училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ - София.

В навечерието на на големия християнски празник Рождество Христово, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" се откри нова Социална кухня "Не хаби - дари". Тя се организира по инициатива и под потронажа на Омбудсмана на Република България - г-жа Мая Манолова, с подкрепена от БЧК и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В неделния ден на 16 декември, когато Църквата чества Неделята на св. Праотци, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Елин Пелин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ и извърши свещеническо  ръкоположение.

И тази година в съботата преди Неделя на св. Праотци бяха отслужени Заупокойна св. литургия и панихида в памет на починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква в Синодния параклис "Св. цар Брис-Михаил".