На 1 октомври Православната Църква почита празника Покров Богородичен.

По този повод, на 30 септември, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие в храм „Покров Богородичен“, гр. София (зад хотел „Родина“).

На 29 септември в с. Гара Елин Пелин, Софийска област, бе извършено пълното освещаване на голям новоизграден и богато украсен храм в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

По данни на местните жители в близост до мястото през 1923 г. е бил построен и благоукрасен храм от руски бежанци-белогвардейци, осветен от св. Серафим Софийски Чудотворец, но през 1952 г. той е изцяло разрушен от атеистичната власт. От тогава в с. Гара Елин Пелин няма действащ православен храм, но днес след даренията на множество християни, между които и дядо Добри от с. Байлово, на мястото вече се намира най-големият храм на Българската православна църква в Софийска област.

През 2019 г. година се навършват 739 години от рождението на най-бележития български църковен певец и композитор св. Йоан Кукузел, чийто празник заедно със св. Роман Сладкопевец Православната Църква отбелязва на 1 октомври.

В тази връзка с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на 28 септември се проведе Събор на клиросните певци от Софийска епархия.

Първо издание на Седмицата на православната култура ще се проведе в София, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, през втората седмица на октомври.

Организатор е издателството за православна литература „Омофор“ със съдействието на Министерството на културата.

Седмицата между 7 и 13 октомври включва изложби, концерти, литературни четения, кинопрожекции, публични лекции и дискусии, посветени на православната вяра, които имат за цел да разкрият християнските корени на съвременната българска култура и нейната връзка с общоевропейското културно наследство. Входът на всички събития от Седмицата е свободен.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

От 11 до 13 октомври в Кремиковския манастир „Св. Георги“ ще се проведе обучителен семинар на тема „Да учим като Христос" 2 част.

Проявата се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се организира от Софийска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“.

По случай предстоящия празник на 1 октомври в чест на св. Йоан Кукузел и Покрова на Пресв. Богородица, Софийска света митрополия издаде печатното издание "Служба и житие на преподобния и богоносен наш отец Йоан Кукузел".

Книгата се издава с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Печатното издание е с твърди корици и включва служба на св. Йоан Кукузел и на Пресв. Богородица за 1-ви октомври, житието на българския светец в превод на еп. Партений Левкийски, както и тропар на преподобния - в нотиран вид и с невмена нотация. Цената на книгата е 4,50 лв.

На 26 септември Православната Църква почита Преставянето в Господа на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, отслужи празнична св. Литургия в столичния храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“, който се намира в квартал „Левски – Г“ и празнува своя втори храмов празник. В съслужение с Негово Високопреподобие в богослужението бяха: ставрофорен иконом Михаил Михайлов, председател на църковното настоятелство при столичния храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“, ставрофорен иконом Кирил Дидов, председател на църковното настоятелство при столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“, протойерей Симеон Иванов, председател на църковното настоятелство при столичния храм „Св. Богородица Живоприемни източник“, иконом Лазар Георгиев, председател на църковното настоятелство

...

На 26 септември Православната Църква чества Преставянето на св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

На този ден, за храмовия празник на храм „Св. Йоан Богослов“ в с. Овчарци, Дупнишка духовна околия, бе отслужена архиерейска света литургия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

На 26 септември Православната Църква чества Преставянето на св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

По този повод в навечерието на празника, на 25 септември в столичния храм „Св. Йоан Богослов“ в кв. Левски Г бе отслужена архиерейска вечерня, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, предстоятел на храма, свещеник Румен Стойчев и свещеник Георги Черганов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин и дякон Спас Рангелов.

...

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с д-р Джейн Муита, която е новият Представител на УНИЦЕФ за България. Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

На 24 септември в салона на Софийска света митрополия архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, представи своя сборник с беседи и проповеди, озаглавен „Слова за духовно израстване в Христа“.

Книгата се издава с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и е преведена на български език от г-жа Анула Христова, по инициатива на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, който представи височайшия гост на вечерната беседа.

На 24 септември Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, приеха на среща архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир „Успение Богородично“, йеромонах Мардарий, игумен Погановския манастир „Свети Йоан Богослов“, както и монаси и приближени лица до манастирските братства.

На 23 септември 2019 г. се престави в Господа свещеник Атанас Запрянов Аргилашки, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в с. Казичане.

На следващия ден, 24 септември от 14:00 ч., в храма „Св. Николай Мирликийски“ бе извършено опелото на свещеник Атанас Аргилашки.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, иконом Стефан Иванов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в с. Чурек, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Методи Корчев, предстоятел на храм "Св. Николай Мирликийски" в кв. Връбница, протойерей Васил Шопов, свещеник Лъчезар Попов, предстоятел на

...

На 24 септември Православната Църква чества паметта на св. Силуан Атонски от руския светогорски манастир „Св. Панталеймон“.

На св. Силуан е посветен новопостроен храм-параклис в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ край с. Гигинци. По този повод в параклиса бе отслужена архиерейска св. Литургия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български .

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

Софийска св. митрополия съобщава, че на 23 септември 2019г. се престави в Господа свещеник Атанас Запрянов Аргилашки, енорийски свещеник при енорията в кв. Казичене, гр. София.

Упокоилият се духовник е роден на 3 март 1960 г. в гр. Съединение.

Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Таня Георгиева Аргилашка, от която има един син – Кубрат Атанасов Аргилашки.

Ръкоположен е за дякон на 25.03.1986 г., от Велички епископ Галактион, викарий на Врачанския митрополит, а същата година от Врачански митрополит Калиник и за свещеник.

На 23 септември Православната Църква чества Зачатието на последния пророк - св. Йоан Кръстител, от неговите святи родители Захарий и Елисавета.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Рождество на св. Йоан Кръстител“, кв. Обеля, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Иван Динков, предстоятел на храма, протойерей Николай Николов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин, дякон Сотир Христов и дякон Спас Рангелов.

...

През 2019 година се навършват 45 години от провъзгласяването на Земен за град, събитие, което се е случило през 1974 г.

По този повод, за да бъде отбелязана достойно тази годишнина, от Община Земен, в лицето на г-н Димитър Сотиров, кмет на Земен, бяха организирани различни духовни и културно-развлекателни инициативи.

На 22 септември, в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, бе отслужен тържествен водосвет за здравето и благоденствието на жителите и гостите на Земен.

На 21 септември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, чества своя рожден ден.

Днес, когато Руската православна църква - Московска патриаршия чества Рождество на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, света Литургия в руското патриаршеско подворие в храм "Св Николай Чудотворец" оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан, предстоятел на храма "Св. Николай", архимандрит Евтимий, свещеник Димитър Тухчиев, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков и дякон Лука Китин.

По повод 280-та годишнина от рождението на св. Софроний, епископ Врачански, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация, Възнесенският храм "Св. Софроний Врачански" във Враца стана център на духовните тържества. Днес там бе отслужена св. Божествена литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон от Гърция, архиепископа на Ръмник-Вълча Варсануфий от Румъния и Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Видински митрополит Даниил, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, архимандрит Василий,

...

През 2019 г. година се навършват 739 години от рождението на най-бележития църковен певец и композитор св. Йоан Кукузел.

В тази връзка с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, на 28 септември (събота) се организира Събор на клиросните певци от Софийска епархия.

През последните 100 години не е правено подобно църковно мероприятие, а то би се отразило благотворно на връзката между Софийска света митрополия и клиросните певци от епархията. Музикоучителят Петър Сарафов в книгата си „Ръководство за практическото и теоретическото изучаване на восточната църковна музика“ още през далечната 1910 г. пише, че по инициатива на столичните църковни певци се е организирал Първи конгрес, който е основал Певческо дружество под патронажа на св. Йоан Кукузел.

...

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Софийската Света Митрополия

Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване

Освещаване на параклиса на връх Петровски кръст

Чепън планина, връх Петровски кръст – пешеходно изкачване. Водосвет на новия параклис „Св. св. апостоли Петър и Павел“. Неделишки манастир“Свети Атанасий Александрийски“

6.10.2019

ЦЕНА: 27 лв.

! Молим поклонниците да бъдат подготвени за планински преход (3 часа)с подходящо облекло и обувки.

Водач и лектор:

В продължение на четири дни с разнообразни прояви жителите и гостите на Долна баня празнуваха 45 години от обявяването на селището за град.
 
Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника на града отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужение с долнобански свещенници, след което освети и специално изработената за юбилея нова четвърта камбана за местната църква "Успение на Пресвета Богородица".


На 17 септември Православната Църква отбелязва паметта на светите мъченици София с дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов. В тяхна чест столичният град София, също именуван на Божията Премъдрост, чества своя празник.

Първият учебен ден, който тази година е на 16 септември, бе отбелязан с тържествени водосвети в сградите на Регионалните управления на образованието за София-град и София-регион.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, водосветите бяха отслужени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Мелетий, заместник-ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и свещеник Костадин Тренев.

ОБИЧНИ УЧЕНИЦИ,

Настъпи денят, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българската духовна школа - училището, мястото, където ще ви бъдат преподадени множество полезни знания. Приемайте тези знания с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина.

Благопожелаваме на всички вас Бог, Който е извор на всяко добро знание и единствената ни истинска надежда, да Ви съпътства в нелеките, но градивни мигове по пътя на вашето обучение. Напредвайте в знанието и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, възраствайте с любов към Него и ближния, бъдете пример в нраствен и морален аспект. Вие сте бъдещето на България.

...

ВАЖНО!

         Ръководството на Софийска света митрополия предупреждава, че напоследък са зачестили обажданията по телефона до църкви и манастири от Софийска епархия с цел да бъдат рекламирани в търсачката на Google срещу заплащане.

         Софийска света митрополия от съображение за сигурност препоръчва да не се приема и заплаща тази услуга, в противен случай вероятността да бъдат измамени е голяма.

В неделния ден на 15 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит посети енорията в столичния квартал „Владая“.
В новопостроения храм „Успение Богородично“, който се намира почти в центъра на квартала, владиката отслужи празнична Литургия.

Заедно с него в богослужбата взеха участие иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „ Св. Параскева“, йеромонах Тимотей от манастира край с. Балша, протоиерей Георги Георгиев, предстоятел на храма, свещеник Костадин Тренев и дяконите: Петър Славов, Георги Читалов и Лука Китин.
Неделните литургийни песнопения бяха изпълнени от певци на Смесения църковен хор при храм „Св. Параскева“, с диригент Нели Трошева.

...

Днес празнуваме празника Въздвижение на Честния Кръст. В софийския квартал "Лозенец" се намира новопостроен храм, посветен на св. Кръст. Тази година векиколепният нов храм чества за втори път своя храмов празник, след като на 15 октомври, 2017 г. бе осветен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
И ако през 1878 г. нашите деди са  въздигнали високо светия Кръст на възвишение в столичния квартал „Лозенец“- в знак на признателността си към Бога за възвърната ни след вековете на робството свобода, то с построяването на храма, мястото се превърна в свещена земя за постоянно славословене и благодарене на Бога от страна на всички които живеят и работят в града на Божия Премъдрост.

На 14 септември Православната Църква отбелязва Въздвижението на Светия Кръст Господен.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, в столичния храм „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“ в кв. Лозенец бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.