Храмов празник отбеляза манастирът „Св. Три светители“, край с. Чепинци. На 30 януари, денят установен от Църквата да се почитат заедно тримата велики учители на Христовото учение – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, светата обител тържествено отбеляза своя патрон.

С благословението на Софийския кириарх - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей  Ириней Митов, ефимерий на манастира, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин.

На 30 януари Църквата чества паметта на Тримата светители и велики богослови на Църквата - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. В Софийска епархия има два манастира посветени на този празник. Това са: манастирът "Св. Три светители“ в кв. Орландовци и Чепинският манастир "Св. Три светители".

На 30 януари Църквата чества празника на св. Три светители - Василий Велики, Йоан Златоуст и Григорий Богослов.

По този повод Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи архирейски богослужби.

На 29 януари /вторник/  ще бъде отслужена Архиерейска вечерня в манастир "Св. Три светители", гр. София, кв. Орландовци

Начало на вечернята - 17:30 ч.

На 30 януари /сряда/ ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в Чепинския манастир "Св. Три светители".

Начало на литургията -  9:30 ч.

На 29 януари, в навечерието на празника на св. Три Светители, в академичния параклис на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ за първи път бе отслужена Яковова св. Литургия. Древното последование, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП, бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в св. богослужба взеха участие протойерей Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис, свещеник Захарий Димитров и свещеник Сава, йеродякон Вартоломей и дякон Асен Каньов. Древните литургични песнопения бяха прекрасно изпълнени от Източния хор при Богословски факултет, с ръководител д-р Любомир Игнатов.

...

На 29 януари в академичния параслис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена Якова св. Литургия. Древният чин на литургийното богослужение ще бъде отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит в съслужение с ефимерият на параклиса гл. ас. д-р Сава Кокудев.

Начало на литургията - 8,30 часа.

Посрещане на епископа - 8,10часа.

В неделния ден на 27 януари, когато Църквата чества Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит  посети енорията на  храм „Св. Николай“ с. Вакарел, Ихтиманска духовна околия. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия и награди двама свещеника.

В неделния ден на 27 януари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп ще възглави празничната литургия в храм " Св. Николай", с. Вакарел, Ихтиманска духовна околия.

Начало на литургията - 9,30 часа.

Храмът "Св. Николай Чудотворец" в с. Вакарел е построена в периода 1902 - 1903г., със средства на местното население. Намира се в центъра на селището.
Храмът е правоъгълен, трикорабен и е сред най-големите в Софийска епархия. Първоначално църквата е била с три кубета, но в средата на XX век дървената конструкция на кубетата се срутва, след което е направен сегашният покрив. През 2005г. покривът на храма е обновен.
В двора на църквата е запазена олтарната стена на стария храм св. Николай (1836г.). Зографисан е само олтарът. Олтарната зография и иконостасните икони се дело на Сотир Костадинов Вальов, един от последните представители на Самоковската иконописна школа.
...

На 25 януари църквата почита св. Григорий Богослов, един от тримата богослови, които се считат за основните "стълбове на православието". Те не само в дълбочина разбирали богословската наука, но ясно и точно формулирали богословските понятия и догмати.

В този ден столичния храм "Св. Йоан Богослов“ в квартал "Левски-Г"  отбеляза своя годишнина. Тази година се навършват 10 г. от построяването на храма. По този повод Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска св. Литургия.

На 7 февруари 2019 г. в Енорийския ни център от 18,00 ч. ще бъде изнесена беседа на тема "ТЮТЮНОПУШЕНЕТО И ШАМАНИЗМЪТ СПОРЕД ПРАВОСЛАВНИЯ СВЕТОГЛЕД".

Лекцията ще води д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при храм "Св. св. Кирил и Методий".

Темата ще обхване историята на тютюнопушенето, чиито корени са в ритуалното пушене при шаманите в различни религии, страни и култури по света. Лекторът ще говори както за вредата от тютюнопушенето, нанасяна върху тялото и душата на човека, така и за десакрализацията на това занимание днес, която, обаче, по никакъв начин не го прави по-безобидно. В беседата ще бъдат посочени и модерни религиозни движения и секти, които се опитват да възвърнат "мистичния чар" на тютюна и халюциногените, а също и да ги реабилитират като приемливи средства за "лечение", посвещение, "духовно усъвършенстване" и контакт с духовния свят.

Беседата се организира по молба на православни християни, които

...

На 21 януари с радост отбелязахме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит отпразнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”.

С уважение и братска обич всички архиереи от Светия Синод се събраха в катедралния храм, за да изпросят съборно застъпничеството на св. мъченик Неофит и да поднесат на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит своите поздравления и благопожелания по повод имения му ден. Да изразят своята синовна почит, в храма дойдоха и десетки свещеници от Софийска епархия. Впечатляващо бе присъствието на всички предстоятели на столични храмове, към които се присъединиха архиерейските наместници на всички софийски околии.

 

...

На 21 януари Църквата почита паметта на св. мъченик Неофит. Св. Неофит е духовен покровител и патрон на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит.

По този повод сътрудниците при Софийска света митрополия, клирът, благочестивият и верен народ на епархията най-сърдечно поздравяват Негово Светейшество патриарх Неофит и му пожелават много здраве, радост и духовни сили, та както досега, така и занапред, по молитвите на св. мъченик Неофит, да води Софийска епархия и Православната ни църква към духовен просперитет и придобиване на Божията благодат и милост. Да бъде пример за подражание и утеха на всички, който са възлюбили Господа Иисуса Христа.

Честит и благословен имен ден, Светейши Владико!

На многая и благая лета!

...

На 20 януари, Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. Българската църква особено тържествено отбелязва деня посветен на св. Евтимий, последният патриарх преди падането на България под турско робство.

По традиция в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“, и в който храм в годините на изгряващата демокрация / 90-те години на м. в./ бе организирано специално честване, което винаги завършва с литийно шествие до паметника на светеца /на бул. „Патриарх Евтимий“/.

На 19 януари бе извършено опело и погребение на свещеник Валентин Михайлов, свещеник при столичния храм „Св. Троица“, жк. „Гео Милев“.

Отец Валентин внезапно почина в следобедните часове на 17януари, след като бе взел молитвено участие в св. Литургия в храм „Св. Троица“.

На 18 януари Църквата почита паметта на св. Атанасий Велики.

По този повод, в храм „Св. Атанасий Велики“, с. Лозен, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 17 януари почина свещеник Валентин Михайлов, свещеник при столичния храм „Св. Троица“, жк. „Гео Милев“.

Свещеник Валентин Михайлов е роден на 11 февруари 1963 г. в с. Рогозен, Врачанско.

Основното си образование завършва през 1978 г., в 108 СУ – София, а средното си образование завършва през 1985 г. в ТПФ „Ю. Фучик“ – София. През 1988 г. завършва I-ви паралелен курс на Софийската духовна семинария при гара „Черепиш“, след което, през 2006 г. завършва Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

На 17 януари Църквата почита паметта на св. преподобен и богоносен Антоний Велики.

По този повод, в Кремиковския манастир „Покров Богородичен“, където се намира параклис посветен на св. Антоний, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С генерал-лейтенант Рубен Гарсия Серверт, на който се пада честта да пази военовъздушното пространство над страна ни и над цяла Южна Европа, се срещна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Генерал Серверт потърси благословението на Светейшия предстоятел на БПЦ-БП, за да може да изпълни добре всичките си поети ангажименти в охраняването на небето на поверените му въздушни граници. Той изрази вярата си в Спасителя, като сподели, че бъдещето ни трябва да бъде с ориентир към Него. "Христос създава бъдещето на света. Той ни е казал да служим за мир в света, доколкото е възможно да бъдем в мир с всички", каза от своя страна патриарх Неофит.

Светейшият Български патриарх Неофит се срещна днес с председателя на Сметната палата г-н Цветан Цветков. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а повод за него бе 139-годишнина на държавното учреждение. Цветан Цветков изрази своите благопожелания към Светейшия патриарх Неофит за настъпилата нова 2019 г., както и сподели инициативите, които ще съпрожодат отбелязването на годишнината на Сметната палата. По време на срещата бе разгледан въпросът за новоприетия закон за Вероизповеданията, като г-н Цветков изрази своето желание да бъде в помощ на Българската православна църква, като допълни, че държавното учреждение ще бъде насреща при нужда от помощ на БПЦ-БП.

На 16 януари Православната църква почита и се покланя на Честните вериги на св. ап. Петър. В този ден се отбелязва още паметта на преп. Ромил Видински и св. свщмчк Дамаскин Габровски. По този повод бе отслужена Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“, разположен на  бул. “Константин Величков“.

На 15 януари в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, гр. София, се проведе тържество посветено на доброто – дарителството и човечността.

По покана на проф. Асен Балтов, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети болничното заведение и отслужи водосвет за здравето и благоденствието на всички трудещи се и лекуващи се в Пирогов.

За поредна година представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Мароко, Алжир, Либия, Сирия, Ливан и прадставителя на посланика на Катар и представителя на посланика на Египет поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата нова 2019 г.

В неделния ден на 13 януари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит посети гр. Сапарева баня. Той възглави възкресното богослужение в храм „Св. Георги“, който се намира в кв. "Гюргево" в града.

На 7 януари, когато празнуваме събора на свети Йоан Кръстител, протойерей Божидар Маринов, енорийски свещеник при храм "Въздвижение на светия Кръст Господен", гр. София, бул. "Черни връх", се срещна с ученици от дванадесети клас в столичното 21 СУ „Христо Ботев“.

На 7 януари, деня след Кръщението на Господ Иисус Христос – Богоявление, Църквата почита паметта на св. Йоан Кръстител.

По този повод, в храм „Св. Йоан Кръстител“, гр. София, кв. Обеля, бе отслужена Архиерейска света Литургия и така бе тържествено отбелязан хромовия празник на църквата.

За трета поредна година навръх големият християнски празник Богоявление, наричан още Йордановден, голямо мъжко хоро се виеше в ледените води на река Долнобанска Бистрица. Традицията бе спазена, благодарение на ловците на 120-сет годишното Ловно-рибарско сдружение "Сокол - 1898" в Долна баня с председател Станислав Рименов, както и на рокерите от местния Офроуд клуб с председател Костадин Тодоров и техни приятели и съмишленици. За целта бе заприщена с голям бент водата в реката до църквата, където след великия Богоявленски водосвет и освещаване на водата, именно тук във вира енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров хвърли Божия кръст.

На 6 януари – Богоявление, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Спортен комплекс "Силвър Сити", гр. София, се проведе духовно тържество за най-малките духовни чеда на епархията.

На 6 януари – Богоявление - Великият богоявленски водосвет и тази година събра стотици софиянци на западния кей на езерото в кв. "Дружба". За пореден път Столична община заедно със Софийска света митрополия организира ритуалното хвърляне на кръста в езерните води, като преди това бе отслужен празничния Велик водосвет.

В 8:30 ч. започна тържествената архиерейска св. литургия по повод празника Богоявление в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Мелнишския епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", ик. Николай Георгиев, нач. отдел "Връзки с обществеността", иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, протодяконите Александър Нешев, Любомир Братоев, Иван Петков, дякон Деан Коруноски и йеродякон Вартоломей.

...

На 5 януари, Водици, деня преди Господския празник Богоявление, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бяха отслужени архиерейска св. Литургия и Велик водосвет, предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха софийският протосингел архимандрит Василий, храмовото духовенство: ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Антон Вълчанов, ставроф. ик. Тоско Казакин, иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, свещеници, които са на стаж в катедралния храм и петима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

За трета поредна година навръх големият християнски празник Богоявление, наричан още Йордановден, голямо мъжко хоро се вие в ледените води на река Долнобанска Бистрица.