Панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски, ще бъде отслужена утре, 19 февруари, от 17, 00 ч. в храм „Света София - Премъдрост Божия”.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит панихидата ще  бъде отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ  Поликарп, викарий на Софийския митрполит,  в съслужение със столични свещеници. По традиция,  в 17, 40 ч. от храма ще тръгне литийно шествие до паметника на Васил Левски.

Възпоменателната церемония по повод 147 години от обесването на Йеродякона ще започне в 18, 00 ч. пред паметника на Апостола.

В сградата на Софийска св. митрополия се състоя днес среща между Негово Светейшество патриарх Неофит и г-н Богдан Паташев - бъдещ извънреден и пълномощен посланик на Република България във Ватикана.

Днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Превъзходителство посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

На срещата присъстваха Негово Високопреосвещество Старозагорският митрополит Киприан, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Днес, 26 февруари, тържествено отбелязваме паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец. Това е най-новият канонизиран български светец, чието прославление се състоя през 2016 г., и бе съвместно подготвено от две поместни църкви – Руската и Българската.

В Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" бе отслужена  архиерейска св. Литургия в чест на един от най-обичаните съвременни светци на Църквата и Софийски Чудотворец- св. Серафим Богучарски, чието успение честваме днес.

Днес в старинния столичен храм "Св. София" бе отслужено опелото на Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Йоан, който се престави в Господа на 22 февруари т.г.

Заупокойното богослужение бе водено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в съслужение с него бяха Видинският митрополит Даниил, Мелнишки епископ Герасим, Тивериополски епископ Тихон, Белоградчишки епископ Поликарп, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужението.

В синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Високопреосвещнество Владимирски и Суздалски митрополит Тихон от Руската православна църква, който е на посещения у нас във връзка с празника на св. Серафим Софийски.

С тържествена архиерейска св. литургия бе отбелязана шестата годишнина от интронизацията и избора на Светейшия патриарх Неофит за предстоятел на родната ни поместна православна църква.

Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а в съслужение с него бяха Техни Високопреосвещенства Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и Констинтийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението участие взеха и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в

...

Двама игумени на манастири от Света гора уважиха с присъствието си имения ден на Преосвещения епископ Поликарп. Игуменът на манастира "Пантократор" архимандрит Гавриил и архимандрит Алексий, игумен на манастира "Ксенофонт", заедно с игумения Якова и монахини от манастира "Св. Йоан Предтеча" в гръцкото село Акритохори (метох на "Ксенофонт" съвсем близо до българската граница) молитвено участваха в архиерейската света Литургия, оглавена от дядо Поликарп.

На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на  Софийския  митрополит.

По този повод, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от празнуващия епископ. Заедно с него, в тържествена богослужба взеха участие архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, множество предстоятели на столични храмове и свещенослужители, сред които девет дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

На 23 февруари Православната църквата почита паметта на св. Поликарп, епископ Смирненски.

По този повод в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София, на 22 февруари, бе отслужена Архиерейска вечерня.

Снимка: източник - http://velikotarnovo.comАнтон Живков Шапков, син на архимандрит Сергий Шапков се нуждае от животоспасяваща трансплантация на бъбрек в Турция.

Младият мъж страда от хронична бъбречна недостатъчност и през миналата година започва хемодиализа - три пъти в седмицата по 4 часа. Поради продължителната хемодиализа, обаче, се увреждат и другите органи, което налага в момента спешна трансплантация на бъбрек в Турция, на стойност 120 000 лв.

До момента са събрани едва около 10% от необходимите средства.

На 23 февруари св. Църква чества паметта на св. Поликарп еп. Смирненски.

В този ден Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит празнува своя имен ден и ще отслужи архиерейски богослужби.

На 22 февруари /петък/ от 16:00 ч. ще бъде отслужена  Архиерейска вечерня с петохлебие в катедралния храм „Св. Неделя“.

В празничния ден на 23 февруари /събота/ от 9:00 ч. ще бъде отслужена  Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. Неделя“.

 

На 19 февруари се изпълниха 146 години от кончината на най-обичания наш национален герой - йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойно последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, множество предстоятели на столични храмове, софийски свещенослужители и дякони.

В неделния ден на 17 февруари, който т.г. съвпада с неделята на Митаря и Фарисея, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Дупнишка духовна околия.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит викарният епископ отслужи Архирейска св. Литургия в храм "Възнесение Господне", с. Бистрица.

Панихида в памет на жертвите и пострадалите от комунистическия режим у нас  беше отслужена в Църногорската света обител на 1 февруари 2019 г. На този ден през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на трима регенти и 67 депутати,  министри, офицери, интелектуалци, издадени от т. нар. Народен съд. Преди 9 години по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов денят е определен като паметен за пострадалите от комунистическия режим.

В неделния ден на 17 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще посети Дупнишка духовна околия.

С благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит ще бъде отслужена Архирейска св. Литургия в храм "Възнесение Господне", с. Бистрица. Тя ще бъде възглавена от Белоградчишки еп.Поликарп и ще е в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия.

Начало на литургията - 9,30 часа.

На 14 февруари, когато отбелязваме 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски, в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която официално бе променено името на Националната гимназия за древни езици и култури. Училището, наричано още Национална българска класическа гимназия „Константин-Кирил Философ“ е открито на 10 октомври 1977 г. в София.

На 14 февруари отбелязваме Успението на св. Кирил Славянобългарски и преп. Авксентий. По този повод в столичния храм „Св. София“ бе отслужена Архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство  Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с викарния епископ в богослужбата взеха участие храмовото духовенство: ик. Йоан Карамихалев и свещеник Васил Танев и девет дякона: доц. д-р Иван Иванов, йеродякон Вартоломей, Тома Попов, Асен Каньов, Георги Читалов, Лука Китин, Димитър Николов, Борислав Борисов и Георги Марков.

С 12 000 лв. дърводобивникът Венцислав Стоименов от самоковското село Радуил вдигна параклис. Той е сгушен сред живописна борова гора и носи името "Рождество Христово”. Материалите са доставени от Солун, църквичката е сглобена в двора на търговския обект на бизнесмена.
„С много вяра, с благословия реших да го направя. Вътрешно чувство ми говореше, че трябва да си направя параклис тук на това място. Всяка година на Петровден правех и дарявах курбан за здраве на местните хора, поддържах църквата.“, споделя Венци и добавя, че всичко, което е постигнал, е благодарение на семейството му.

На 13 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сливница, Софийска духовна околия.

Повод за посещението на владиката бе покана от ръководството на СУ „Св. Кирил и Методий“, което пожела епископът да посети открит урок по Религия, който се провежда в чест на 1150 г. от Успението на св. Константин Кирил Философ /14 февруари/ и по повод 150 г. от основаването на  училището.

С тържествен звън на църковните камбани бяха посрещнати иконата и чудотворните мощи на свети Ефрем Нови в храм "Покров на Пресвета Богородица" на Девическия манастир в Самоков. Цял ден тя беше избложена в светата обител за поклонение от миряните.
Майка Пелагия - игуменка на манастира и иконом Михаил Колев - архиерейски наместник на Самоковска духовна околия предвождаха иконата на светеца по време на тържествената лития около храма. Десетки самоковци, както и миряни от Долна баня, станаха съпричастни на паметното събитие. Пред чудодейните мощи и иконата на свети Ефрем Нови през целия ден се поклониха и докоснаха десетки миряни от близо и далеч, а в късния следобед пред тях бе отслужен и молебен за здраве и душевно спасение на християните.

...

На 11 февруари Църквата отбелязва паметта на св.свщмчк Власий, еп. Севастийски и св. мчк Георги Софийски, Нови.

По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Св. Марина“. В богослужението взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На 10 февруари, Православната църква почита свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец и св. мъченица Валентина. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Самоков и отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Успение на св. Богородица“, чийто северен престол е посветен на св. Харалампий.

На 9 февруари, в навечерието на празника на св. Харалампий, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на с. Богданлия, община Елин Пелин.

Той отслужи празнична вечерня в храм "Свети Харалампий" в селото, което посреща храмовия си празник с обновление.

На 13 февруари се навършва 1 година от кончината на обичния на всички ни Дядо Добри /Добре Димитров Добрев/, известен още като „светецът от Байлово“.

По този повод в съботния ден на 9 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи заупокойна света Литургия в храм "Св. Кирил и Методий" в село Байлово.

Дядо Добри почина на 13 февруари 2018 година, на 103 годишна възраст. Тялото му беше погребано в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово, в близост до малка къщичка, в която прекара последните години на живота си.

На 8 февруари св. Църква отбелязва паметта на св.вмчк Теодор Стратилат и св. прор. Захария Сърповидец. По този повод в манастира "Св. Теодор Стратилат", който се намира в близост до софийското село Балша, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от преосвещения Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участие взеха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян“, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ик. Христо Попов, и. д. игумен на манастира, протойерей Георги Янев и йеродякон Вартоломей.

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария у нас. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а повод за нея бе желанието на посланик Коен да се представи пред Светейшия Български патриарх и да изрази задоволството си от добрите отношения между България и Швейцария. Според Мюриел Коен българите имат нужда от подкрепа, за да съхраняват и запазват националното си достойнство и родолюбие.

На 9 февруари /събота/, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще посети енории на община Елин Пелин.

Викарният епископ ще отслужи Архиерейска заупокойна света Литургия в с. Байлово по повод една година от кончината на дядо Добри.

Начало на литургията - 9:30 ч.

В следобедните часове еп. Поликарп ще посети с. Богданлия и ще отслужи Архиерейска вечерня в храм „Св. Харалампий“.

Начало на вечерното богсолужение - 16:00 ч.

 

На 8 февруари /петък/, Църквата чества св. великомъченик Теодор Стратилат.

По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще посети манастира „Св. Теодор Стратилат" край с. Балша.

Той ще отслужи Архиерейска света Литурги, която ще започне в 9:30 ч.

 

 

Икона на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи пристига и ще престои само ден в Самоков на 7 февруари - четвъртък.

Посрещането на иконата на светия великомъченик и чудотворец Ефрем Нови ще бъде в 9:00 часа  и ще бъде изложена за поклонение в Девическия манастир “Покров на Пресвета Богородица”  и всеки, който иска да се поклони на светеца е добре дошъл, съобщи майка Пелагия - игуменка на светата обител. В 16.00 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните и ще бъде извършена лития в манастира. За Св. Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Чудесата на Свети Ефрем Нови не познават граници.

...