Св. Синод на БПЦ - БП отново напомня и призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус - COVID-19, като почтително и настоятелно Ви молим да се съобразите с предходните предписания на Св. Синод и във връзка с предстоящия Велики петък, разпореждаме:

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

Напомняме също, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

 

...

Възкресение Христово наближава и радостта от празника вече се усеща. Наближава времето, в което ще се поздравим с „Христос Воскресе“ и червени яйца.

Преди това от вкъщи, но заедно, ще боядисаме пасхални яйца. Децата от столичния храм "Въздвижение на Св. Кръст Господен" в кв. Лозенец и екипът на сайта "Вероучение за учители и ученици" ви канят на традиционно боядисване на яйца, урок и интерактивно творчество на Велика събота от 12 часа.

На 10 април с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, столични храмове получиха от Софийска света митрополия общо 5000 защитни маски за лице като превантивна мярка против пренасянето на зараза с КОВИД-19. Така посетителите на храмовете, които не разполагат със защитни маски, ще имат възможност да получат от съответния храм. Маските са дарение от фирма Булреал АД за нуждите на Софийска епархия.

На 29 април в столичния храм „Св. Параскева“ Хорът на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева изнесе традиционния си Великденски концерт.

Той бе организиран от Софийската св. митрополия с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и със съдействието на Сдружение „Хор на софийските момчета“. Концертът бе предаван на живо от БНТ 2.

На 29 април, Светли понеделник – втория ден на славното Христово Възкресение - Пасха, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в кюстендилския катедрален храм „Успение Богородично“ беше отслужена празнична пасхална св. Литургия.

Празнично пременени миряни изпълниха за Второ Възкресение Христово или Втора Пасха енорийския храм Успение на Пресвета Богородица в Долна баня.
След тържествената църковна служба вярващите се поздравяваха с Христос Возкресе, подаряваха си традиционните червени Великденски яйца, хапнаха и от вкусните козунаци, а децата бързаха да опитат своя борец в импровизираното състезание по чукане с Великденски яйца.

Стотици християни и множество софийски духовници съборно посрещнаха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” първия ден на Великден. Според църковния типик в този ден преди обяд се отслужва празнична възкресна вечерня за т. нар. "Второ Възкресение".

Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

"Пребъдвайки неизменно в тази радост и в това истинско Тържество на тържествата, днес ние отново ликуваме и, заедно с цялата Църква и цялото творение, пеем победната песен: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува!“ (Тропар на Пасха)", каза в словото си патриарх Неофит към стотиците православни християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала.

На Велика събота, последният ден от Страстната седмица, десетки миряни взеха молитвено участие в отслужената Вечерня със Света Василиева литургия в енорийския храм Успение на Пресвета Богородица в Долна баня от ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров.

За поредна година децата от храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“ кв. Лозенец боядисваха пасхални яйца.

Преди да започне боядисването на великденските яйца, в храма се проведе празничен концерт.

Концертът бе изпълнен от възпитаниците на неделното училище при храма, които през Великия пост научиха две празнични песни благодарение на труда и ръководството на музикалния педагог г-н Росалин Наков.

Днес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените-мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

Хилядно множество долнобанци и гости на рилския град съпреживяха на Велики петък или Разпети петък кръстната смърт на Исус Христос минавайки под Светата Плащаница.
След Царските часове и вечернята, отслужени в енорийския храм Успение на Пресвета Богородица от ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, миряните запалиха свещи на иконите на Света Богородица и на Спасителя, целунаха иконата на Разпятието, Светото евангелие и кръста, след което минаха под Кръста Господен и Плащанищата.

Разпети петък e най-траурният ден в църковно-богослужебния кръг на Христовата Църква. Това е денят, в който нашият Спасител в човешкото Си естество издъхва на кръста и слиза в ада, за да благовести спасението на праведниците. Това е денят, в който християните с умиление гледат към пътя, който отвежда към Голгота, където се издига Кръстът и откъдето през вековете се чува кънтежът от забиването на гвоздеите в пречистите ръце на Този, Който благославяше целия човешки род.

Според църковния устав вечерта на Велики петък след залез слънце се отслужва специално последование, което включва утреня и Опело Христово. По традиция на този ден вечерта в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено траурното последование, като в него се включиха голямо множество духовници и миряни.

...

Рано сутринта на Велика събота, официална българска църковна делегация ще отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм „Възкресение Господне”, който е построен на самия Гроб Господен.
Всяка година, преди Възкресение Христово, в светия град се събират хиляди християни от цял свят очакват да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос. Той е знак за Божията милост към нас човеците и ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият Син е предаден на кръстна смърт. В православния храм с евангелски четива и дълбокосъдържателни песнопения се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

Българският патриарх Неофит, софийско духовенство и вярващи се събраха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да се помолят пред св. Плащаница и молитвено да участват в утринното богослужение на Велики петък.

На Велики четвъртък, когато Църквата е отредила да се извършва специано последование, в което се четат дванадестте откъса от четирите евангелия, които разказват за последните дни на Спасителя.

И тази година богослужението бе предстоявано от Светейшия патриарх Неофит.

На Велики четвъртък, когато по традиция се боядисват великденски яйца, на площад „Св. Неделя“ се състоя доброволческо боядисване на яйца. В инициативата се включиха над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища, които боядисаха 1000 яйца.

Събитието, което се организира за първи път в такъв мащаб на централния столичен площад, е по идея на Софийска св. митрополия, възприета и осъществена, с помощта на Омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Днес е Велики четвъртък - денят, в който се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството Евхаристия. Господнята вечеря, на която Христос е явил на апостолите, че ще бъде предаден и на която е дал Новата заповед - тази за любовта към всички. На този ден Църквата е отредила да се служи св. Василиева литургия и веднага след това се прави Велик маслосвет, чието последование се изпълнява веднъж в годината за цялото църковно общество, и което включва четенето на седем апостола и седем св. Евангелия.

На 24 април, Велика сряда, в столичния храм "Св. Петка Самарджийска"  за последен път тази година, бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха ик. Йоан Куков, председател на храм "Св. Георги", протойерей Георги Спасов, председател на храма "Св. Петка Самарджийска" и двама дякони.

Тази вечер, Велики вторник, за последен път за тази година бе изпълнено "Последованието на Жениха", което по залез слънце бе отслужено във всички храмове на Софийска епархия.

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, това последование бе изпълнено съборно и особено тържествено.

В този ден, 23 април, бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия в столичния храм “Св. Седмочисленици“. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи със ставр. ик. Николай Коцев, протойерей Станко Дидов от храмовото духовенство и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) - пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. Тогава във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха - едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

Днес е ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК - първият ден на Страстната седмица. Църквата я нарича Страстна седмица, защото е посветена на възпоменаниe за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение. В първите дни, сутринта, в храмовете се отслужва Преждеосвящена литургия.

На 21 април, в навечерието на Велики Понеделник, Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи „Последованието на Жениха“ в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, с което започнаха богослуженията за Страстната седмица.

В Неделя Вайа, когато Православната църква отбелязва влизането на Христос в Йерусалим, точно преди приемането на спасителните страдания, кръста и гвоздеите, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Светейшият Български патриарх Неофит възглави тържественото богослужение.

На 20 април с благословението на Негово Светейшество митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено обновление на храм „Св. Николай Чудотворец“, в Кладнишкия манастир.

Обновлението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с игумена на манастира свещеник Орлин Алексиев, свещеник Георги Георгиев, свещеник Станислав Иванов и йеродякон Вартоломей.

На 20 април с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено бе осветен новоизграденият храм „Възкресение Лазарово“, в гр. София, намиращ се на територията на Гробищен парк „Бакърена фабрика“.

На 19 април, в петъчния ден на шестата /последната/ седмица от Великия пост, в храм „Св. Георги“ – Ротонда бе отслужена Архиерейска преждеосвещена св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение  влязоха ик. Йоан Куков, председател на храма, протойерей Георги Спасов, председател на храм "Св. Петка Самарджийска" и йеродякон Вартоломей.