С благословението на Негово Светейшество
† Неофит    
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Софийската Света Митрополия

Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски”
организира поклонническо пътуване до

ГРУЗИЯ
29.04.2019 – 07.05.2019
9 дни / 7 нощувки
ЦЕНА: 1200 лв.

Водач и лектор: Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев
Духовник: свещ. Стоян Димитров

За записване и информация:
офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоян“ № 9 „В“,
тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; www.poklonnik.bg; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 


Акценти на програмата:

  • Кутаиси (манастир Моцамета, манастир Гелати, катедрала Баграти)
  • Ахалцихе (манастир Сапара, манастир Зарзма, манастир Вардзия, крепостта Рабат)
  • Мцхета (катедрала Светицховели, м-р Самтавро, м-р Св. Шио Мгвимски, м-р Джвари)
  • Тбилиси (катедрала Самеба, църква Метехи, базилика Анчисхати, катедрала Сиони)
  • Кварели (манастир „Св. Давид Гареджи“, манастир Бодбе)
  • Кахетия (манастир Некреси, манастир Греми, м-р Икалто, м-р Алаверди)


ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА

ДЕН ПЪРВИ: 29.04.2019, ПОНЕДЕЛНИК: София – Солун   
Тръгване от храм „Св. Александър Невски“, гр. София в 23:30 ч.
Отпътуване за Солун.
ДЕН ВТОРИ: 30.04.2019,  ВТОРНИК: Кутаиси – манастир Моцамета – манастир Гелати –  Ахалцихе
Полет от гр. Солун 8:35 – 12:10 ч. Пристигане на летище Кутаиси.
Посещение на манастирски комплекс Моцамета (Манастир на мъчениците), където се пазят мощите на св. св. Грузински князе Давид и Константин, които в неравна борба с арабите през VIII в. не приели исляма и загинали мъченически. Разглеждане на манастира Гелати от XII в., построен от цар Давид IV  и посветен на Пресвета Богородица. В пределите на манастирския комплекс е била издигната Гелатската академия, където са били събрани трудовете на известни учени от онова време. Трансфер до Ахалцихе. Настаняване в хотел. Вечеря.

Манастир Моцамета                                                                  Манастир Гелати

ДЕН ТРЕТИ: 01.05.2019, СРЯДА: Манастир Сапара – манастир Зарзма – манастир Вардзия – крепост Рабат
Закуска. Отпътуване за манастир Сапара в околностите на гр. Ахалцихе, просъществувал от Χ до XVI в. Главният храм от ΧΙΙΙ в. е посветен на св. Сава, чието име е приел при монашеско пострижение основателят на манастира княз Саргис Джакели. Фреските на храма  са запазени добре, въпреки турските нашествия. Посещение на Преображенския манастир Зарзма (средновековен православен център), построен през VIII в. от монаха Серапион.

Манастир Сапара                                           Манастир Зарзма

Разглеждане на древния пещерен манастирски комплекс Вардзия, изграден през периода 1156 – 1205 година, при управлението на Георги III и неговата дъщеря царица Тамара. Вардзия представлява град, издълбан в скалите на средно 13 нива. Изсечени са улици, крепост, манастир, тронна зала, бани, библиотеки, аптека, жилища, трапезарии, съкровищница и др. Това са над 600 помещения, съединени с входове. През  XII - XIII в. (Златният век на страната) Грузия е най-мощната държава в Близкия изток и е носител на най-добрите културни постижения. Разцвет бележи и средновековната грузинска стенопис.
Образците са ярки и оригинални - значително се различават от византийските паметници от онова време. Във Вардзия са запазени  стенописи на св. Тамара като ктитор с текст, написан на най-старата грузинска азбука.
Посещение на средновековната крепост Рабат - една от най-известните в Грузия, която с внушителните си размери прилича на втори Йерусалим. През 1628 г. е превърната от турските власти в  Ацалсихски пашалък. Сред най-важните обекти са цитаделата, християнският храм, галериите в мавритански стил, джамията „Ахмедие“, музеят „Самцхе-Джавахети“. Връщане в хотел в Ахалцихе. Вечеря.

Манастир Вардзия                                                    Крепост Рабат

ДЕН ЧЕТВЪРТИ: 02.05.2019, ЧЕТВЪРТЪК: Мцхета –  катедрала Светицховели – манастир Самтавро – манастир св. Шио Мгвимски – манастир Джвари – Тбилиси
Закуска. Заминаване за Мцхета – древната столица на Грузия (IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.), богата на археологически и исторически паметници. Поклонение в катедралата Светицховели (“животворен стълб“) - духовна съкровищница в центъра на Мцхета. Най-голямата светиня на храма е Хитонът Господен. Първата църква е построена през IV в. от св. цар Мириян, запазени са останки в пода на храма. Мястото за строежа на църквата се е намирало в царската градина, където според преданието е била погребана св. Сидония с Хитона Господен, а за 300 години на гроба й израснал огромен кедър.
Тъй като новопостроеният храм многократно се разрушавал, строителите отсекли кедъра, за да направят от ствола му опора на купола. Св. Нина се молела за Божествена помощ. На разсъмване Ангел Господен се приближил до Стълба и го издигнал във въздуха. Така било посочено мястото на Светия Хитон. Нарекли го Светицховели (т.е. животворящ стълб). Това събитие е изобразено на иконата "Прослава на Грузинската църква“, поставена днес във всички грузински храмове. Започнало да изтича благовонно миро. Днес на мястото на кедъра е издигнат четириъгълен каменен стълб. Мироточенето е продължило 1200 години, до 1524 г., когато шах Тамасп със свитата си осквернил храма. На мястото на мироточенето е поставено кандило. Съвременният храм е построен през XI в. по заповед на Патриарх Мелкиседек и е най-големият запазен средновековен християнски паметник на културата. Централният престол е в чест на „Дванадесетте апостоли“, левият престол е на „Св. Илия“, а десният - на „Св. Никола“.

Катедрала Светицховели                                    Град Мцхета

Поклонение в манастира Самтавро (на  300 м. от Светицховели). Сред многочислените светини на девическия манастир „Преображение Господне“ са мощите на преподобния св. Авив Некрески (от 13-те сирийски монаси покръстители на Грузия), частица от „животворящия стълб“, иконата на св. Нина с вградени мощи на св. Шио Мгвимски, списък на чудотворните копия на Иверската Богородица и др. В  храма се намират и гробовете на св. цар Мириян и неговата съпруга св. царица Нана – покръстители на грузинския народ. В манастирската камбанария е прекарал последните години от живота си св. Гавриил (Ургебадзе), причислен към лика на светиите от Грузинската православна църква на 20.12.2012 г. Той е роден по времето на съветската власт, 1929 г. и се е представил на Господа на 02.11.1995 г. в Самтавро, където се намира и неговият гроб и свети мощи.

Манастир Самтавро                             
Посещение на манастира св. Шио Мгвимски (Симеон Мгвимски- VI в.), който се намира на 10 км. западно от Мцхета и представлява своеобразен архитектурен паметник (без аналог в Грузия) с интересната постройка на църквата и множество монашески килии, изкопани  в пещерите на околните планини. Поклонение в манастира Джвари (Св. Кръст) - една от големите забележителности на Грузия, издигнат над дървен кръст, поставен от св. равноапостолна Нина в чест на  приемането на християнството по тези земи през 326 г. Светият кръст се смята за чудотворен и се почита от всички кавказки християни. Настаняване в хотел в Тбилиси. Вечеря.

Манастир св. Шио Мгвински                                           Манастир Самтавро

ДЕН ПЕТИ: 03.05.2019, ПЕТЪК: Тбилиси – катедрала Самеба – църквата Метехи – базиликата Анчисхати – катедралата Сиони – крепост Ниракала –  храм Св. Александър Невски
Участие в  св. литургия. Разглеждане на забележителноситте на Тбилиси.
Новата катедрала  –„Св. Троица“ (Самеба), най-голямата в Мала Азия. В нея са изградени 5 подземни и 4 назeмни църкви. Посещение на църквата Метехи (XIII в.) и старата катедрала Сиони (VI-XIII в.). В дясната част на иконостаса на храма, в специален кивот е поставен кръста на св. Нина, който и е подарен по чудесен начин от св. Богородица и изтъкан от лозови пръчки. Този кръст тя носи, когато проповядва в Иверските земи.

Катедрала Сиони                                                                           Кръст на св. НинаМанастир Самтавро

Крепостта Ниракала, е средновековно укрепление, разположено на един от хълмовете край Тбилиси. Зад крепостните стени могат да се видят както новата църква, така и сгради и кули от различни епохи, където е използвана интересна строителната техника.
Поклонение в руския  храм св. Александър Невски (1864 г.), където се съхраняват различни светини - редки икони и частици от мощите на св. Мария Магдалина, св. Нина,    св. Никола и др. През 1913 г. там е построен параклис, посветен на Божията Майка в чест на 300-годишнината от династията Романови. От 1950 г. до 1982 г. настоятел на църквата е бил митрополит Зиновий (Мажуга), погребан на северната стена на храма и наскоро канонизирана от украинската църква за светия. В двора на катедралата е погребан и схиархимандрит Виталий Сидоренко (1928 г. -1992 г.), подвижник на XX в. Роден в Росия, в тежки времена на гонения за вярата, той прекарал дълги години в Грузия, която много обичал. Израснал в традициите на Глинската пустиня, последовател на великите старци, той преминал суровия път на  послушание и станал монах-отшелник. Като истински християнин, схиархмандрит Виталий сам изпълнил Евангелието с целия си живот и станал пастир на много Христови овце. Затова всеки  ден вярващи идват на гроба му и се молят с надежда.
Патриархът на цяла Грузия Илия II не случайно нарича църквата „св. Александър Невски“- „клон на Глинската пустиня”, защото там са служили Глинските старци: митрополит Зиновий  (Мажуга), схиархимандрит Серафим (Романцов), Андроник (Лукаш) и Виталий (Сидоренко). Вечеря. Нощувка в хотела в Тбилиси.

Крепост Ниракала                                                          Храм св.Александър Невски


ДЕН ШЕСТИ: 04.05.2019, СЪБОТА: Манастир св. Давид Гареджи – манастир Бодбе – Кварели
Закуска.
Посещение на скалния манастир св. Давид Гареджи VI в. (гроб на светеца), поклонение в манастира Бодбе. Преди смъртта си, св. Нина се оттеглила в Бодбе, и не след дълго починала през 347 г., на 67-годишна възраст, след 35 години апостолско служение на Бога.
По искане на крал Мириан над гроба на Св. Нина е построен храм в чест на Св. Георги - покровител на Грузия, а до него се появява манастир.
Най-голямата светиня в обителта са мощите на св. равноапостолна Нина, където са се случили много чудеса и знамения.
Отпътуване за Кварели. Настаняване в хотел в града. Вечеря.

Манастир св. Давид Гареджи                                   Манастир Бодбе

Манастир Бодбе

ДЕН СЕДМИ: 05.05.2019, НЕДЕЛЯ: Манастир Некреси – манастир Греми – манастир Икалто – манастир Алаверди – Кутаиси
Пакетирана закуска. Света литургия в манастир Некреси, област Кахетия  - един от най-важните културни центрове в Грузия. Състои се от няколко сгради, построени през различни епохи. Най-стар е параклисът на малката базилика, издигнат през IV в., по време на царуването на крал Търдат, внук на крал Мириан.
Посещение на Греми - средновековен град-крепост с манастирски комплекс. Манастир Икалто (VI-XIII в.) и манастир Алаверди (VI в. – XII в.), където се намира най-високата катедрала в Грузия. Вечеря и Нощувка.

Манастир Некреси                                                  Манастир Икалто

ДЕН ОСМИ: 06.05.2019, ПОНЕДЕЛНИК: Катедрала Баграти – град-крепост Нокалакеви – манастир Хоби –Зугдиди – Кутаиси
Света литургия в катедралата Баграти (в гр. Кутаиси) -„ Успение на Пресвета Богородица“- шедьовър на средновековната грузински архитектура. Разглеждане на крепостта Нокалакеви (Археополис), някога древен град. Крепостта е разположена на брега на река Теури, в близост до термални извори. По пътя за гр. Зугдиди посещение на древния манастир Хоби (XIII-XIV в.), където по предание се е пазела ризата на света Богородица.
Вечеря. Нощувка в Кутаиси.

Катедрала Баграти                                                     Крепост Нокалакеви

ДЕН ДЕВЕТИ: 07.05.2019, ВТОРНИК: Кутаиси –  Солун – София
Отпътуване за летище Кутаиси в 3:30 ч. Полет за Солун в 6:10 ч. Пристигане в 8:00 ч. Поклонение в храм „св. Димитрий Солунски“.
Отпътуване за България. Пристигане на мястото на тръгване.

Цената включва:
- Самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун  с редовен полет на авиокомпания Wizz Air  с включен ръчен багаж до 10 кг. и размери до 40х30х20 см.;
- Летищни такси;
- 2 нощувки с 2 закуски и 2 вечери в Ахалцихе, хотел 2*;
- 2 нощувки с 1 закуска и 2 вечери в Тбилиси, хотел 3*;
- 1 нощувки с 1 закуска и 1 вечеря в Кварели, хотел 3*;
- 2 нощувки с 2 вечери в Кутаиси, хотел 3*;
- Водач и беседи на български език по целия маршрут;
- Медицинска застраховка асистънс ЗАД "АРМЕЕЦ" АД, с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:
- Допълнителен багаж за самолета до 20 кг. (40 евро за двете посоки);
- Входна такса за Крепост Нокалакеви, Вардзия и др. – до 5 евра;
- Допълнителен транспорт до обектите по програмата, ако се наложи - 1 евро на курс;
- Лични разходи;

Полетно разписание:

 

L Солун 8:35 ч. Кутаиси 12:10 ч.
L Кутаиси 6:10 ч. Солун 8:00 ч.Хотели по програмата:
 

Местонахождение Хотел Брой нощи
Ахалцихе Rio Hotel 2 * https://rio-akhaltsikhe-ge.book.direct/   или  подобен 2
Тбилиси Kolkhi Palace 4*Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или подобен 2
Кварели   1
Кутаиси   2


Вид използван транспорт: Самолет, Автобус
Часово време: България 12:00 ч.; Грузия 14:00 ч.
Валутен курс: 1 лев = 1,55 Грузинската Lari (GEL) (приблизително според валутния курс)

Условия за записване:
- Начин на плащане: депозит – 500 лв., копие от лична карта или валиден международен паспорт,
Доплащане (700 лв.) – до 30 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи: лична карта или валиден задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните такси:
- До 60 работни дни от датата на заминаване – без такси
- От 59 работни дни до 30 дни – такса с размера на депозита ( 500 лв. )
- От 29 работни дни до деня на отпътуване – такса 100% от стойността на пътуването

  • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
  • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 31 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
  • Информация относно здравните изисквания:  няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуването.
  • Пътуване на лица с ограничена подвижност:  Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.


Условия на пътуването:
Необходими документи: валиден задграничен паспорт  или лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
Туроператорът си запазва правото за промяна на реда на програмата при необходимост: на часовете на заминаване; промяна на хотела и мястото на спане; промени на цените в случай на значително повишение във валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.
Забележка: пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 лв. за щатски долар към 2019 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 8 % в периода до началото на туристическото пътуване, фирмата си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.

Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район "Средец", ул. "Калоян" №9 В (в двора на храм "Св. Петка", житарната); тел. тел. 0700 18 244; 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. / Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.
    
Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в „ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, със застрахователна полица № 0800003937 / 03.06.2018
Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065