С благословението на Негово Светейшество

Неофит   

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Софийската Света Митрополия  и Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване до

Софийска Света Гора Югозапад

27.07.2019
1 ден.
ЦЕНА:
15-25 лв.
( първата цена е с голям автобус, втората е с малък автобус, при липса на 35 души за голям автобус ще се пътува с малък)
Водач и лектор:
Духовник:

За записване и информация:

офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоян“ № 9 „В“,

тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.poklonnik.bg

 

Поклонническа програма:
8:00- Тръгване от храм „св. Александър Невски“.

Поклонение на Владайски манастир. Манастирът е бил двупрестолен, посветен на двете светици. Затова днес, носейки името на св. Петка, а в манастира са построени параклис и нова църква в чест на св. Неделя. Манастирът е основан през X век, процъфтява по време на Второто българско царство, а през 20 век – възобновен. Исторически факти свидетелстват, че на път за Рилския манастир в него е отсядал последният български цар от Втората българска държава Цар Иван Шишман, който носил дарове за светата обител.  В днешния си вид храмът „Св. Петка“ е възстановен през 1902 г. върху основите на старата църква.


Отпътуване до Мърчаевски манастир. Една легенда разказва, че кръстоносците които са минавали през местността, по време на кръстоносните походи, са открили в днешния двор на манастирския комплекс заровено златно сандъче с женски образ, за които има две версии. Според едната, върху него е била изобразена самата Богородица, а според другата изображението е било на Богинята на плодородието.  Според преданията, когато функционирал в него има около тридесет монаси, а при едно от нападенията на османлиите всичките монаси са изклани и манастира престава да съществува до Освобождението на България. Вярва се, че мястото на което е построен манастира е чудотворно.

Поклонение на Кладнишки манастир „Св. Николай“. Разположен в западните склонове на планината Витоша, на около 1 km североизточно от село Кладница. Основан е през 13 век, а по време на османската власт е разрушен. Възобновен е през 19 век (1841 г.) от дядо Спас от село Мърчаево и понастоящем е постоянно действащ.Църквата е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 г., а вътрешният ѝ притвор – през 1866 г. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Посещаване на Боянската църква. Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Най-старият строителен период е от края на Х век – началото на XI век. Това е малка едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Изключителни художествени достойнства имат световноизвестните стенописи от 1259 г.

Посещение на Драгалевски манастир. Основан е от цар Иван Александър като ставропигиален манастир (т.е. подчинен пряко на патриарха), освободен от данъци, тегоби и намеса на средечките или други градоначалник и владика. Опожарен и запустял след завладяването на София от османските турци през 1382 г. В 1476 г. софийският болярин Радослав Мавърподновява и зографисва църквата. Възстановен в средата на ХV век става средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В ХІV – ХVІ век е центърът на Софийската книжовна школа. През 1871 – 1872 при основаването и работата на софийския комитет Васил Левски многократно отсяда в манастира.

18:00- Връщане в София.

 

Цената включва: Цената не включва:
 • автобусен превоз;
 • водач и беседи на български език по целия маршрут;
 • медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;
 • лични разходи;
 • входни такси;

 

Настаняването в автобуса става по реда на записване.

Условия за записване:

Необходими документи: валиден задграничен паспортили лична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg

 • Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
 • Доплащане до 20 дни преди заминаването.

Анулацияи неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:

 • до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
 • от 29 дни до 20 дни - депозитът
 • от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
 • по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.

Туроператорът си запазва правото на промяна при необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;промени на мястото на спане;промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Минимален брой участници:35 записани възрастни поклонницидо 10дни преди пътуването!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ  (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.      

Туроператор ПОКЛОННИК.БГЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД ДаллБогг: Живот и Здравеˮ АДсъс застрахователна полица 0800003937/ 03.06.2018

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065