Прието от Св. Синод в заседанието си на 13.11.2019 г., прот. № 11, пълен състав.

СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО: новоприетия Закон за социалните услуги и промени в други нормативни актове, променящи реда за осъществяване на социалното подпомагане в Република България

Светият Синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., на Закона за закрила на детето, Закона за предучилищното и училищното образование и др. Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

...

В Деня на народните будители от печат излезе брой 20 на официоза на Българската православна църква - "Църковен вестник".

В новия брой ще прочетете новини и материали от живота на Българската патриаршия, а основната тема на броя е голямата годишнина от пренасяне мощите на св. Йоан Рилски. В края на октомври в Рилската св. обител бе отбелязана паметта на всебългарския покровител. Повече за иконографското богатство от образи на преподобния Йоан Рилски, както и за съвременното светийство може да откриете на стр. 4-5.

В броя специално интервю за "Църковен вестник" духовно чедо на прославения за светец старец Ефрем Катунакиот, говори за духовните стремежи, подвизите и монашеското служение на Св. Гора. За предложените за канонизация атонски старци също ще прочетете в новия 20 брой на стр. 6 и 7.

...

Излезе от печат специализираният брой 18 / 2019 г. на „Църковен вестник” на тема „СЕЯЧИ НА СЛОВОТО БОЖИЕ – интервюта с деятели на православната книга”

По повод провеждането във Варна през изминалия месец на единствения църковен книжовен форум у нас – Седмица на православната книга, 2019 г., в броя ще се запознаете отблизо с три видни личности, на три различни възрасти и служения в Църквата, които са посветили себе си на мисията да проповядват в слова и проповеди истината на Христовото слово.
Трите ИНТЕРВЮТА разкриват дълбоката, многостранна и проникновена мисъл на тези всеотдайни и дългогодишни труженици на Словото Божие.
Първите двама – Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) и доцент д-р Мариян Стоядинов от ВТУ бяха и основните гости на Седмицата във Варна 2019 г.
Архимандрит Вартоломей (Газетас), който е игумен на каноничното братство

...

На 30 ноември Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети столичния храм „Св. Андрей Първозвани“, ул. „Опълченска“ и оглави тържествената света Литургия по повод храмовия празник на църквата.

На 30 ноември Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 29 ноември посети столичния храм „Св. Андрей Първозвани“, ул. „Опълченска“ и оглави вечерното богослужение.

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на целия Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Преподаватели, студенти и гости, лично и дълбоко свързани с Богословския факултет, изпълниха академичния параклис в неделния ден, на честващата днес своя празник висша богословска школа. Тази година се навършват 95 г. основаването й, и 130 г. от създаването на Софийския университет.

На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на висшата ни богословска школа, както и на целия Софийски университет.

В навечерието на празника, в академичния параклис на Богословския факултет бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие.

На 24 ноември, в навечерието на празника на св. Климент Охридски - патрон на Софийския университет и на Богословския факултет, в аулата на висшата богословска школа се състоя тържествена сесия. Тя бе посветена на 130- годишнината от основаването на Университета и 95- годишнината от откриването на Богословския факултет. На тържеството бе връчено високото академично отличие на Софийския университет: „Почетен знак "Св. Климент Охридски“ със синя лента“ на проф. дбн  Емил Трайчев.

На 25 ноември Православната църква отбелязва паметта на дивния български покровител и първи епископ на българския език, св. Климент Охридски.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети храм „Св. Климент Охридски“, гр. София, кв. Люлин и оглави светата Литургия по повод храмовия празник на столичния храм.

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. В столичния квартал "Орландовци" се намира единственият софийски храм, посветен на св. Екатерина. Той е построен през 2011 г., в непосредствена близост до храм "Св. Петка", върху основите на стар параклис.

С архиерейска св. литургия бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с главния изпълнителен директор и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

На 22 ноември в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, гр. Самоков, се проведе връчването на наградите от Националния конкурс за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов“.

На 22 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по вече утвърдена програма, в гр. Самоков, Самоковска духовна околия, се проведе концерт, посветен на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и учаща се православна младеж.

На 21 ноември в София се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство.

Тя се организира от Софийската света митрополия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично присъства на празничния концерт, който тази година се проведе в зала „България“. Светейшият владика пристигна придружен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата.

В празничния 21 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска св. Литургия в столичния храм.

Въпреки студеното и дъждовно време от ранни зори енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня се изпълни с миряни за големият християнски празник в чест на Пресвета Богородица и денят, в който нейните родители я въвели в християнската вяра. Празникът "Въведение Богородично", известен и като Ден на християнското семейство и на православната младеж, по традиция е особено тачен и почитан от долнобанци и местните родове. Сред богомолците в храма  отново имаше деца и младежи от рилския град, дори цели семейства.

На 21 ноември Православната църква отбелязва Въведение Богородично.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 20 ноември посети столичния храм „Въведение Богородично“ в кв. Дружба и оглави вечерното богослужение.

На 20 ноември в София се проведе симпозиум на тема: „Обучението по Религия от 1 до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН“. Събитието се състоя в зала „Европа“, в сградата на КНСБ в центъра на града.
Инициатор на форума бе Богословският факултет към СУ, в лицето на проф. д-р Божидар Андонов от катедра „ Практическо богословие“. Организатори бяха Бог. факултет, Центърът за изследване на катехизическото и религиозно обучение, фондация „Дарби“ и Софийска св. митрополия.
В представителната зала се събраха професори, представители на МОН, преподаватели във висши учебни заведения, експерти, сред които и  членове на Експертния съвет по религия към министъра на образованието и науката, директори и  учители от цялата страна.  Сред присъстващите бяха Ангел Младенов, началник на, Духовно- просветния отдел на Софийска митрополия, митрополитски служители и експерти от Културно-просветния отдел на Св. Синод.

...

На 19 ноември, в залата на Софийската св. митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополитсе срещна с представители на Фондацията за регионално развитие.

На 19 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Кюстендилска духовна околия се състоя празничен концерт, посветен на Деняна християнското семейство и православната младеж.

В неделния ден на 18 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Трънска духовна ооколия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ в гр. Трън и присъства на организирания, в чест на Деня на християнското семейство празничен концерт.

По повод 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благославя във всички храмове и манастири в диоцеза на Софийска епархия, след света Литургия, да бъдат отслужени заупокойни молитви в памет на всички загинали участници в движението по пътищата на Република България по указания ред:

„Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, волному же и неволному.“

В съботния ден на 17 ноември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на храм „Св. пр. Илия“ в столичния кв. Дружба. Епископът възглави св. Литургия, която отслужи с иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева", протойереите  Емилиан Костадинов, предстоятел на храма и Димитър Москов, свещеник Костадин Тренев и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Тодор Костов, преподавател в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

На 16 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по вече утвърдена програма, в гр. Ихтиман, Ихтиманска духовна околия, се проведе концерт, посветен на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и учаща се православна младеж.

Концертът бе организиран по идея и насърчение от Софийска света митрополия, чрез Архиерейско наместничество гр. Ихтиман и Народно читалище „Слънце - 1879“.

На 14 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофитв Радомирска духовна околия се състоя празничен концерт, посветен на Деняна християнското семейство и православната младеж.

Това е вторият поред концерт, организиран по предложение на Софийска св. митрополия, в чест на Богородичния празник, определен и за Ден на християнското семейство.

На 13 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по вече утвърдена програма, в гр. Годеч, Годечка духовна околия, се проведе тържествен концерт, посветен на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и учаща се православна младеж.

Първият по този повод концерт, в гр. Годеч, премина с особена тържественост и приповдигнат дух и бе посрещнат с овации и вдъхновение.

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ и на когото са посветени много храмове, манастири параклиси.

В този благодатен и паметен ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети покрайнините на с. Крайници, Дупнишка духовна околия, където благочестив християнин и неговото семейство и местния свещеник протойерей Радослав Ваклин, са изградили параклис посветен на св. великомъченик Мина.

На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ.

Обрадовският манастир, край София, носи името на този дивен Христов войн и мъченик.

Поради това, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети светата обител и оглави тържествената света Литургия, в чест на Възкресение Христово и празника на св. великомъченик Мина.

На 11 ноември, когато Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий, столичният храм „ Св. Георги“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ т. г. отбеляза свой юбилей- 100г. от освещаването на храма.

По този повод в благолепния софийски храм, който преди шест години бе изцяло обновен с нова стенопис бе отслужена архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх.