На 31 декември Църквата почита паметта на св. преподобна Мелания Римлянка.

По този повод, в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“, с. Ресилово, Дупнишка духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Паметта на св. преподобна Мелания Римлянка тържествено, от десетилетия, се отбелязва в Ресиловския манастир, поради това, че игуменията на светата обител отбелязва своя имен ден.

На 30 декември Църквата отбеляза Неделя след Рождество Христово.

По този повод, в храм „Рождество Христово“, гр. София, кв. Младост, бе отслужена Архиерейска света Литургия. По традиция, в Неделя след Рождество Христово, храмът отбелязва своя патрон.

На 27 декември Църквата чества паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан.

По този повод, в едноименния храм в гр. Драгоман, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който посети гр. Драгоман и оглави тържествената света Литургия по повод храмовия празник на енорийския храм на Драгоман.

В храм „Св. Пророк Илия”, намиращ се в полите на Витоша - в софийския квартал Княжево, след като бе отслужена празнична св. Литургия в съслужение на храмовото духовенство и бе прочетено Синодалното рождественско послание, председателят на храма свещеноиконом Дилян Цветков с топло обръщение посрещна и представи гостуващия дамски хор "Кантика", с ръководител Милена Драганова, към Народно читалище "Братя Миладинови-1917".

На 26 декември, в деня след Рождество Христово, в който се чества Събор на Света Богородица и паметта на св. Йосиф Обручник, св. цар Давид  и св. Яков, брат Господен, в митрополитския храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

В деня, когато цялата Църква се радва и тържествено възвестява, че между нас човеците се е родил Синът Божий, в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” стотици православни християни, почетоха родилия се Богомладенец. Рождественската св. Литургия бе възглавена от първойерарха на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит.

"От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28), като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12)", се обърна към богомолния народ Българският патриарх Неофит в рождественското си послание.

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, бяха отслужени Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, последованията бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

„Чистая Дево“, глас 5, текст: св. Нектарий Егински. Изпълнява: Софийският свещенически хор. Диригент: иконом Кирил Попов.
Превод от гръцкия оригинал и музикална адаптация: д-р Любомир Игнатов и Божидар Христов. Редакция, транскрипция на западна нотация и калиграфия: Български патриарх Неофит.

На 23 декември, в храм „Рождество Богородично“, бе извършено опелото на иконом Борис Стоянов, който се престави в Господа на 21 декември 2018 г.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, чина на опелото извърши Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Радослав Трайков, протойерей Илиян Алексиев, протойерей Дилян Цветков, протойерей Иван Иванов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. Дружба и оглави празничната света Литургия.

На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, на 22 декември посети столичния храм „Св. Наум Охридски“ в кв. Дружба и оглави вечерното богослужение.

Навръх Игнажден 30-сет членове на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня се събраха в своя уютен клуб и заедно отбелязаха християнския празник в чест на Свети свщмчк Игнатий Богоносец. За втора поредна година традицията бе спазена и за полазник или пръв гост бе поканен не кой да е, а енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Софийска св. митрополия съобщава,че на 21 декември 2018г. се представи в Господа ик. Борис Георгиев Стоянов, свещеник при столичния храм „Рождество Богородично“.

Упокоилият се свещеник е роден на 12 август, 1936г. в гр. Търговище. Основно образование получава в родния си град. Продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, която завършва 1955г. Придобива висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1962г.

Чстито Рождество Христово от Драгалевския манастир, мили приятели! Нека любовта на Богомладенеца да намери пристан във всяко сърце и във всеки дом! Нека Неговата светлина и Неговият мир да радват и да топлят душите ни, когато навън е мрачно и студено! Христос се роди! С една уста и с едно сърце да хвалим и да възпяваме нашето Слънце на правдата и нашия Изгрев от висините - Предвечния Бог и Спасител! Амин!

На 20 декември Православната Църква почита паметта на св. свещеномъченик Игнатий Богоносец и на св. Йоан Кронщадски.

С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Самоков и отслужи тържествена света Литургия в митрополитския храм „Успение Богородично“.

Не отказвай да сториш добро ономува, който се нуждае, кога ръка ти има сила да го стори“ (Прит. Сол. 3:27).

Скъпи приятели, братя и сестри, благодарим сърдечно на всички от вас, които се отзоваха на призива ни за подпомагане на благотворителната акция за закупуване на апарат за ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” и оповестяваме, че благодарение на помощта ви са събрани повече от 20 000 лв. Благотворителната ни акция продължава.

На 19 декември, в обновената зала на Софийска св. митрополия се състоя празничен концерт, посветен на настъпващия празник Рождество Христово. В него взеха участие ученици, изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие от софийски училища.

На 19 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия посетиха I АГ „Св. София“, гр. София.

На 19 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Николай Иванович Пирогов“, ЕАД.

При днешното си посещение в Перник - 18 декември, Белоградчишкият епископ Поликарп, областният управител на област Перник Ирена Соколова и кметът на община Перник Вяра Церовска посетиха и поздравиха участниците в тринадесетата кулинарна изложба "Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня от Никулден до Сирни Заговезни", който се проведе в гр. Перник.

На 18 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Перник.

На 17 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Социално училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ - София.

В навечерието на на големия християнски празник Рождество Христово, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" се откри нова Социална кухня "Не хаби - дари". Тя се организира по инициатива и под потронажа на Омбудсмана на Република България - г-жа Мая Манолова, с подкрепена от БЧК и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В неделния ден на 16 декември, когато Църквата чества Неделята на св. Праотци, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Елин Пелин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ и извърши свещеническо  ръкоположение.

И тази година в съботата преди Неделя на св. Праотци бяха отслужени Заупокойна св. литургия и панихида в памет на починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква в Синодния параклис "Св. цар Брис-Михаил".

На 14 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Специално училище за ученици с увреден слух „проф. д-р Дечо Денев“ - София.

На 14 декември, с Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия, посетиха Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

На 17 декември 2018 г., понеделник, златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова ще открият от 11.30 часа в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ /ул. „Георг Вашингтон“ № 47, на Женския пазар/ социална кухня „Не хаби – дари“.

На 14 ноември Софийска света митрополия, в лицето на своите два отдела  „Милосърдие и благотворителност“ и „Духовно-просветен“ даде началото на благотворителна кампания „От деца за деца - 2018“, която бе насочена към учениците изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие на територията на Софийска епархия, да подготвят пакети с подаръци, които да бъдат раздадени от служители при Митрополията на нуждаещи се деца в навечерието на Рождество Христово. Акцията приключи на 6 декември.