В чест на Деня на детето – 1 юни, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети „Специализирана болница за рехабилитация Банкя“ АД, база „Ясен“.
Болницата, която има повече от 40-годишна история и е утвърдила името си сред лечебните заведения за профилактика и рехабилитация у нас, има свое обособено отделение за деца с церебрална парализа.

През месец май в София се проведе 11-тото издание на фестивалът за православни църковни песнопения и духовни песни "Осанна във висините!", чието мото са думите Христови: „...оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене...”. За пореден път той бе организиран от Фондация „Дарби”, Църковното настоятелство на храм „Св. Параскева” и подкрепата на Софийската св. митрополия, с благословението на  Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На 28 май, в зала „Лаура“ на Националния дворец на културата, се състоя празнична вечер, на която официално бе представена автобиографичната книга на протодякон Иван Петков „Да живееш с вяра“ – книга, тясно свързана с живота на българската църковна община в Цариград.

Събитието събра многобройна пъстра и разнородна публика, обединена от приятелско чувство на уважение към автора, когото мнозина наричат „Иван Цариградски“ и който  в този ден отбелязва кръгла годишнина, навършвайки 60 години.

Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с г-н Богдан Паташев, посланик на Р България във Ватикана и семейството му. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в него участва и Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В аулата на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” се състоя защита на докторска дисертация на г-н Андрей Иванов Касабов, редовен докторант в Богословския факултет. Темата на неговата работа бе: „Музикалното творчество на йеромонах Неофит Рилски – лични творби” за присъждане на образователна и научна степен "доктор" по професионално направление 2.4 – Религия и Теология.

На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка” тържествено бе отпразнуван денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски, чието „мъчениково дърво”, на което е посечен светецът, се съхранява в храма.

На 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа през 1555 г.

По този повод на 26 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния храм „Св. Петка - Стара“, гр. София, бе отслужена Архиерейска вечерня.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит упражни правото си на глас в провеждащите се днес избори за Европейски парламент.

На 26 май честваме св. мчк Георги Софийски Най-нови. В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик.

Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото, където има предание, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови, а другия е ротондата "Св. Георги", където е погребан Христовият страдалец.

На 24 май - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост, гр. Сливница отбелязва своя празник.

По този повод на 23 май, в навечерието на празника на града, в Арена „Сливница“, гр. Сливница се проведе празничен концерт и бе дадено тържествено начало на празника на героичния град.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В молитвеното последование участваха Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополияархим, архимандрит Флавиан, архим. Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В сградата на Софийска митрополия се състоя среща между Светейшия Български патриарх Неофит и Нейно Превъзходителство посланика на Р Албания у нас г-жа Доника Ходжа.

Нейно Превъзходителство благодари за оказаната чест и внимание от страна на Светейшия предстоятел на БПЦ-БП, като по време на приема тя сподели, че България и Албания са страни с много близко минало и почти обща история. „Албанската църква е по-млада от Вашата, която пък е една от най-старите в Европа с много традиции във времето и разпространението на доброто сред хората”, каза посланик Доника Ходжа, като сподели още, че повече от 26% от гражданите на Албания са част от Православната църква, а храмовете вече са над 1000.

На 26 май /неделя/ честваме св. мчк Георги Софийски Най-нови. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги“ – Ротонда, в чест на софийския светец.

Начало на литургията - 9,00 часа.

Вечерта, на 26 май в старинен храм „Св. Петка“ софийският викарий ще отслужи Архиерейска вечерняв чест на настъпващия празник на св. Терапонтий Софийски.

Начало на вечернята 17,00 часа.

На 27 май /понеделник/ще бъде отслужена  празничната литургия в чест на св.Терапонтий Софийски в в старинен храм „Св. Петка“. Тя ще бъде възглавена от Белоградчишки  еп. Поликарп.

Начало на литургията- 9,00 часа.

 

На 22 май, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети гр. Перник, а впоследствие и с. Дивотино, по случай 7 години от земетресението, което разклати земните основи, а и вярата на жителите на Пернишка община и област през 2012 г.

На 21 май, Православната църква почита паметта на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети новостроящия се храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин, където отслужи празничен водосвет и благослови присъстващите православни християни.

На 21 май Църквата чества паметта на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена.

Единственият храм в София, посветен на светите равноапостолни е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане” вече близо двайсет години събира под своя купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

Днес се състоя среща между Светейшия Български патриарх Неофит и Негово Блаженство архиепископът на Кипър Хризостом II, който е на кратко посещение у нас. По време на приема бяха споделени чувства на братска любов и приятелство между Българската православна църква и Кипърската архиепископия.

За осемнайсти пореден път т. г. се проведе Националният конкурс „Бог е любов”, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и се осъществява с подкрепата на Регионалните управления по образование.
В първото му издание (което бе през учебната 2001/2002 година) се включиха преди всичко деца, които изучават предмета „Религия“ в училище. Днес за него творят деца от по-широк кръг, но които имат отношение към християнските нравствени ценности и култура.

На 19 май – 4 Неделя след Пасха – на Разслабления, в храм „Възнесение Господне“, кв. Гниляне, Нови Искър, бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 18 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, в сградата на Софийска св.митрополия се проведе годишна среща и работен семинар за учителите по Религия от София и областта, под надслов: “Да учим като Христос”.
Срещата, която има за основна цел да обмени опит между отделните участници в религиозното образователно дело в България, е по инициатива на Софийска митрополия. Като организатори на събитието взеха участие Духовно-просветният отдел към Софийска митрополия и Центърът за образователни инициативи Двери.

На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. В София, на улица „Пиротска“ се намира единственият храм, посветен на софийския светец.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, празничната св. Литургия бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В навечерието на празника на софийския мъченик св. Николай Софийски, на 16 май бе отслужена вечерня с петохлебие в едноименния столичен храм, посветен на светеца, който се намира на ул. "Пиротска".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, тя бе предстоявана от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство и повече от тридесет предстоятели на столични храмове и софийски духовници.

На певницата песенна възхвала към родния ни Божи угодник отправи сборна група певци от цяла София, ръководени от д-р Любомир Игнатов и Андрей Касабов. С особена възторженост те изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца. Към тях се присъединиха възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от йеромонах Милетий и йеромонах Никодим.

...

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с Негово Превъзходителство посланика на Р Словения г-н Анжей Франгеш. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. Митрополия, а в нея участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

В сградата на Софийска св. Митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Владимирския и Суздалски митрополит Евлогий от Руската православна църква.

В срещата участие взеха Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Мелнишки епископ Герасим и архим. Михаил, игумен на Чекотинския манастир.

В денят  когато Православната ни църква почита Светите равноапостолни братя Методий и Кирил - създателите на нашата азбука, от обяд на поляните край Шишмановския манастир "Успение Богородично" с голямо многокатово хоро започна първият фолклорен фестивал под надслов "България е жива!" с любезното съдействие на Настоятелството на Светата обител.

В началото архиерейският наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев отслужи тържествен водосвет и благослови организаторите и участниците с прощъпулника на фолклорния фестивал, след което освети и специално приготвения за празника пролетен курбан-чорба, организиран от манастирското настоятелство и безплатно раздаден на всички присъстващи.

...

„Словото, наречено живо” е инициатива на Ирена Соколова, областен управител на област Перник, която събра в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост и култура зрелостници, духовници и деятели на изкуството и науката.

Тематиката на събитието, състояло се в Художествена галерия „Любен Гайдаров”, на 14 май, бе свързана със Словото, буквите, езика и българските ценности като фундаменти на националното и световно културно многообразие.

На 12 май – 3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици, в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Трън бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 11 май Православната църква чества паметта на св. равноапостолни братя Методий и Кирил, учители и просветители славянобългарски.

Много храмове и манастири на територията на Софийска епархия са посветени на тези две светила на нашия народ.

Един от големите храмове посветени на св. равноапостолни братя се намира в гр. Сливница, който навършва и 140 години от построяването си и който през изминалата година бе ремонтиран и обновен.

На 10 май, в навечерието на празника, посветен на св. братя Кирил и Методий, в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий”, в кв. „Красно село“ бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит патриарх Български  Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 9 май, когато Църквата чества Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит владиката извърши обновление на средновековния параклис „Св. Николай Мирликийски“, който се намира в градския парк, в центъра на града.