Предстоящи събития

Енорийски живот

На 9 март 2019 г. (събота), в деня,  когато православната Църква почита Четиридесетте  мъченици Севастийски, в старинния храм на манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река беше отслужена света Литургия. по повод храмовия празник за първи път след десетилетно прекъсване беше възобновено богослужението в църквата, която е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.

По стара отколешна традиция дните от седмицата между големите християнски празници Месни Заговезни и Сирни Заговезни са отредени за Прошка. Затова и тази седмица се нарича седмица на Прошката. В тези дни младите искат прошка от своите родители, целувайки ръка, младоженците от своите кумове и кръстници и др.

Панихида в памет на жертвите и пострадалите от комунистическия режим у нас  беше отслужена в Църногорската света обител на 1 февруари 2019 г. На този ден през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на трима регенти и 67 депутати,  министри, офицери, интелектуалци, издадени от т. нар. Народен съд. Преди 9 години по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов денят е определен като паметен за пострадалите от комунистическия режим.

С 12 000 лв. дърводобивникът Венцислав Стоименов от самоковското село Радуил вдигна параклис. Той е сгушен сред живописна борова гора и носи името "Рождество Христово”. Материалите са доставени от Солун, църквичката е сглобена в двора на търговския обект на бизнесмена.
„С много вяра, с благословия реших да го направя. Вътрешно чувство ми говореше, че трябва да си направя параклис тук на това място. Всяка година на Петровден правех и дарявах курбан за здраве на местните хора, поддържах църквата.“, споделя Венци и добавя, че всичко, което е постигнал, е благодарение на семейството му.

С тържествен звън на църковните камбани бяха посрещнати иконата и чудотворните мощи на свети Ефрем Нови в храм "Покров на Пресвета Богородица" на Девическия манастир в Самоков. Цял ден тя беше избложена в светата обител за поклонение от миряните.
Майка Пелагия - игуменка на манастира и иконом Михаил Колев - архиерейски наместник на Самоковска духовна околия предвождаха иконата на светеца по време на тържествената лития около храма. Десетки самоковци, както и миряни от Долна баня, станаха съпричастни на паметното събитие. Пред чудодейните мощи и иконата на свети Ефрем Нови през целия ден се поклониха и докоснаха десетки миряни от близо и далеч, а в късния следобед пред тях бе отслужен и молебен за здраве и душевно спасение на християните.