Енорийски живот

В продължение на четири дни с разнообразни прояви жителите и гостите на Долна баня празнуваха 45 години от обявяването на селището за град.
 
Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника на града отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужение с долнобански свещенници, след което освети и специално изработената за юбилея нова четвърта камбана за местната църква "Успение на Пресвета Богородица".
 

Скоро ще бъде отворен Социалният дом „Свети Мина“, построен в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Радуил

Неговото строителство започва преди три години. Идеята е в него да се оказва помощ на бедни, както и да се даде възможност за срещи между миряните. Едновременно със строителните дейности, върви и сериозен ремонт на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, в чиито двор е построен социалният дом.

„Църквата не е място, в което се разговаря. Много често, дори по време на служба, хората си говорят. В църквата се стои тихо в молитва. Затова и направихме това помещение, там всички ще може да си общуват. Ще може да си пийнат чай, кафе или нещо разхладително“ – поясни енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков.

По стара отколешна традиция в неделята след храмовия празник на енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня, в двора на храма се приготвя голям Богородичен курбан - чорба.
Така беше и тази година, когато от ранни зори десетки деца, младежи, мъже и жени се събраха, за да приготвят месото от дарените животни и заленчуците за винаги вкусната лятна чорба. Запалени бяха и огньовете и закъкри Богородичното ястие, което за своя 149-ти храмов празник църковното настоятелство раздава безплатно за здраве и благополучие на долнобанци и техните гости.


На 15-ти август Искрецкият манастир "Успение Богородично" отбеляза своя храмов празник!

За първи път въстановеният Искрецки манастир отбеляза своя Панагир - в навечерието бе отслужена празнична вечерня, която възглави гостуващият архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски". 

С благословението на Светейшия Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол. От 12 до 17 август 2019 г. чудотворният лик на Пресвета Богородица - Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично".