Предстоящи събития

Енорийски живот

В денят  когато Православната ни църква почита Светите равноапостолни братя Методий и Кирил - създателите на нашата азбука, от обяд на поляните край Шишмановския манастир "Успение Богородично" с голямо многокатово хоро започна първият фолклорен фестивал под надслов "България е жива!" с любезното съдействие на Настоятелството на Светата обител.

В началото архиерейският наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев отслужи тържествен водосвет и благослови организаторите и участниците с прощъпулника на фолклорния фестивал, след което освети и специално приготвения за празника пролетен курбан-чорба, организиран от манастирското настоятелство и безплатно раздаден на всички присъстващи.

На големия християнски празник, в чест на св. вмчк Георги Победоносец, най-възрастната монахиня в България - сестра Херувима от Девическия манастир "Покров Богородичен" в Самоков навърши 99 години. Рожденият си ден тя посрещна в своята килия в смирение, молитви и хляб с шарена сол. За празника сестрите от манастира й направиха молитва за здраве, благополучие и достойно посрещане на вековния юбилей. В празничния за нея ден, сестра Херувима се радваше отново най-много на поднесените й красиви букети и цветя по време на посещенията и отправените поздравления.

"Днес цялата вселена се просвещава с лъчите на страстотерпеца, а украсена с цветове Христовата църква зове ти, Георги: „Угодниче Христов и горещ застъпниче, не преставай да се молиш за твоите раби.“
На 6 май, когато Българската Православна Църква е отредила да се чества паметта на свети великомъченик Георги Победоносец, десетки вярващи  се отправиха към енорийския храм носещ неговото име.

На Томина неделя (Антипасха), 5 май, за втора поредна година се проведе тържествен пасхален концерт. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празникът бе организиран от княжевската църква „Св. пророк Илия“, Столичната Община - Район "Витоша" и Народно читалище „Братя Миладинови – 1917”.
Поводът, както отбеляза и председателят на храма протойерей Дилян Цветков, е светлото Възкресение Христово и желанието да се обединят в съвместна дейност най-значимите институции за народа – Църквата, Общината, училищата и читалищата.

500 литра пролетен курбан сготвиха миряните от Долна баня с главен готвач Кирил Драганов по стара отколешна традиция за празника на Светли петък - Живоприемни източник.
По обяд той бе раздаден за здраве и благоденствие на долнобанци и техните гости на новата църква Света Петка край рилския град в подножието на хълма Градището. За приготвянето на вкусната курбан-чорба бяха дарени еднпа овца и четири агнета, както и десетки пилета и подправки от благочестиви християни. Сред дарителите са Димитър Стойнов, Ивайло Попов, Димитър Зашов и най-вече ревностната християнка и радетелка за приготвянето на този традиционен всяка пролет на Светли петък или Живоприемни източник празничен курбан.