Енорийски живот

Десетки миряни изпълниха подредените от Православната църква два големи християнски празника в почивните дни енорийския храм Успение на Пресвета Богородица в Долна баня.
На Петровден след църковната служба празничен водосвет и молитва за здраве и благополучие в колектива и семействата на служителите и работещите в базата за отдих Секвоя /почивния дом на МВР/ в новото село Свети Спас отслужиха енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров.

От 30 юни, в Неделята на всички български светии, когато се празнува и Събор на светите  славни и всехвални 12 апостоли, в Църногорската света обител започна тазгодишното детско православно летуване. 20 деца от София, на различна възраст, организирани от презвитера Малтена Стойчева,  ще прекарат в манастира седмица, изпълнена с емоции и духовен смисъл.
Наред с часовете по православие,  малките гости на светата обител, ще се включат в ежедневието на братството и ще помагат в работата, като ще усвоят знания и сръчности по градинарство, пчеларство, обработка на мляко. Ще посетят и манастирската ферма.

С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на Дивотинската св. обител. Всяка година на празника Петдесетница и Св. Дух десетки православни християни се стичат към дворите на манастира, за да почетат Св. Троица.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, днес Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний възглави празничната св. литургия в храма „Св. Седемдесет апостоли”, намиращ се в Дивониската св. обител. Той бе в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Пахомий, игумен на св. обител, монаси и свещеници от Софийска епархия, както и дякон Слави Спасов. Песнопенията на богослужбата бяха водени от йеромонах Мелетий.

Тържествено бе почетен храмовият празник на Годечката света обител „Св. Дух“.

На 17 юни, в деня когато според църковния богослужебен календар, тази година, се отбелязва празникът Св. Дух, в Годечкия манастир бе отслужена тържествена света Литургия и така по достоен начин бе почетен патронния празник на светата обител.

Двайсет жени от Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня с председател инж. Светла Стоименова в горещия юнски ден, с почти летни температури, се отправиха на паметна и незабравима поклонническа екскурзия до Свети места на територията на Пловдивската Света Митрополия.

Рано сутринта групата посети Катедралният храм "Успение Богородично" в Пазарджик, където запалиха свещ за здраве и благополучие в семействата пред иконата на Божията Майка и измолиха от нея сили, кураж и дълголетие. Някои записаха имена за молитва за здраве или за помен на починали близки и роднини за голямата Черешова Задушница в събота срещу Петдесетница.