БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Софийската Света Митрополия

Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване

Освещаване на параклиса на връх Петровски кръст

Чепън планина, връх Петровски кръст – пешеходно изкачване. Водосвет на новия параклис „Св. св. апостоли Петър и Павел“. Неделишки манастир“Свети Атанасий Александрийски“

6.10.2019

ЦЕНА: 27 лв.

! Молим поклонниците да бъдат подготвени за планински преход (3 часа)с подходящо облекло и обувки.

Водач и лектор:

 
 

За записване и информация:

офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 „Вˮ,

тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.poklonnik.bg

 


Поклонническа Програма:

 

7:00 ч. – Тръгване с автобус от площад „Св. Александър Невски“.

Пристигане в Драгоман. Поклонение в храм „Св. Стефан“ и участие в утринна служба с отец Асен.

10:00часа - Пешеходно изкачване на връх Петровски кръст в Чепън планина. Намира се в западната част на България, близо до границата със Сърбия. В подножието на Чепън е Драгоманското блато. Петровски кръст е обзорен връх на 1206 метра надморска височина. През желязната епоха на там функционира скално светилище посветено на култа към бог Сабазий-Дионис.

Средновековният манастир „Св. св. ап. Петър и Павел“  започва своето съществу-ване през ранното Средновековие, когато свещеното място е наследено от идващите християни, които построяват тук Петропавловския манастир. По време на падането на Търновското царство под османско владичество, манастирът е разрушен, а оцелялото християнско население поставя на това място каменен кръст, който е запазен и до днес. Християните построяват църквата „Св. св. ап. Петър и Павел“ през XIX в. върху останки от античния храм. Църквата обаче е разрушена и до днес от неяса останали само руини.На 13 май 2019 г. църковното настоятелство на храма сключва договор за изработка на иконостаса, който ще бъде от желязо, а иконите на него – от цветна мозайка и топено стъкло. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи тържествения водосвет в 12 часа.

 

Слизане до Драгоман. Отпътуване за манастира с автобуса.

Поклонение в манастира Свети Атанасий Александрийски“на 17 км от Драгоман в местността Синджирица. Името на местносттасе предполага, че е останало след разбиването на войските на цар Самуил от ВасилийII Българоубиец при Ключ през 1014 г. Част от местните ослепени войници били настанени по хълма Свети Никола над манастира. Те слизали до чудодейното аязмо да търсят облекчение на раните си.Пътеката била маркирана с желязна верига и плетени конопени въжета,от които е останало и името на местността. През XIX век е бил най-значимият манастир в Драгоманския край, но следват години на забрава. Особено интересни са каменните релефи, включени в южната и западната фасада на църквата, изобразяващи светии и митологични същества. В църквата са съхранени и царските двери от по-стар дърворезбен иконостас. В манастира е основано първото килийно училище в региона, което по-късно става класно и просъществува до средата на ХХ в. Днес Неделишкият манастир е изцяло обновен и реставриран, както църквата, така и монашеското крило. Игумен на манастира е отец Макарий.

 

Отпътуване за София. Пристигане в София не по-късно от 19 часа.          

    Цената включва:

Цената не включва:

- автобусен превоз;

- водач и беседи на български език по целия маршрут;

- медицинска застраховка с покритие 1 000 лв. и планинска застраховка.

 - лични разходи;

 - входни такси;

 - храна.

 

Настаняването в автобуса става по реда на записване.

Условия за записване:

Необходими документи: валидналична карта; законово изискуемите документи при пътуване на непълнолетни деца и такива с двойно гражданство http://www.mfa.bg
Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
Доплащане до 20 дни преди заминаването.

Анулацияи неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
от 29 дни до 20 дни - депозитът
от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.

Туроператорът си запазва правото на промянапри необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;промени на мястото на спане;промени на цените в случай на значително повишение на валутните курсове, при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора, като летищни, пристанищни и други такси.

        ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:

Минимален брой участници: 25 записани възрастни поклонницидо 10дни преди пътуването!

МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Добра физическа форма за изкачване на връх и с подходящо облекло за планински преход за сезона и метеорологичните условия. Времетраене около 3 часа.

Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване

на допълнителна  застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за

туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.   

Туроператор ПОКЛОННИК ЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД „ОЗК – Застраховане“АД, със застрахователна полица № 0703200201900012 / 03.06.2019

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065