Българска Православна Църква
Софийската Света Митрополия
Поклонническо-просветен център „Св. Йоан Рилски

организира поклонническо пътуване до:

ПРАЗНИК НА ДРЯНОВСКИЯ МАНАСТИР „Св. Архангел Михаил“

Велико Търново – „Св. св.Петър и Павел“, „Св. 40 мъченици“, крепостта Царевец - Храмове и забележителности в Дряново

07.11.2019 - 8.11.2019

2 дни / 1 нощувка

ЦЕНА:  75 лв.

Водач и лектор: Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

За записване и информация:

Офис на Поклонническия център – София, ул. „Цар Калоянˮ № 9 В,

тел. 0700 18 244 и 0878 958 468; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; www.poklonnik.bg

ПОКЛОННИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 ДЕН:  07.11.2019 Четвъртък: Отпътуване от София в 7,30 часа –Велико Търново - Дряново

Велико Търновопосещение на църквите „Св. 40 мъченици“, Св. ап. Петър и Павели Царевец.

Църквата „Св. 40 мъченици“е разположена на левия бряг на река Янтра, построена и стенописана в чест на победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9/22 март 1230 г. Предполага се, че в края на ХІІ в. Асеневци изграждат  около  църквата  манастир,  един от най-важните средновековни столични манастири в Търново, споменаван в източници от ХІІ–ХІV в. като „Великата лавра” и „Царски манастир”.

Храм „Св. св. ап. Петър и Павел“ - разположен  в  северното  подножие  на  крепостта  Царевец.  Построен в  началото  на  ХІІІ  век  по  време  на  царуването  на  цар  Калоян.  В  него  са пренесени мощите на св. Йоан  Поливотски.

Хълмът Царевец

Настаняване в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“. Участие във вечерната служба. Вечеря в ресторанта до манастира. Нощувка.

Векове наред Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово.

Дряновският манастир е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). За първи път манастирът е построен на 2 км от мястото, на което се намира сега. През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, през ХVІ век местните хора го възстановяват на другия бряг на реката, но и този път светата обител е разрушена.

На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. Кърджалиите (разбойници, действащи обикновено на групи в Османската империя) опожаряват манастира за трети път, но след това той отново е възстановен.

През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.

2 ДЕН:  8.11.2019 ПетъкПразнична света Литургия в Дряновския манастир – Разглеждане на Дряново - София.

Разглеждане на музейната експозиция на манастира. Обяд. Разходка в Дряново - Храм “Света Троица” е един от трите в град Дряново, най-стар от съществуващите днес. Построен е през 1845-1847 г. на мястото на по-стар, носещ същото име. Храм “Свети Никола” в Дряново е построен през 1851 г. от знаменития майстор Колю Фичето. Възрожденските къщи, мостът и стената на Колю Фичето.

 

Отпътуване за София.

Цената включва:

Цената не включва:

- автобусен превоз;

- 1 нощувка в Дряновския манастир в стаи за 6, 7 и 8 човека. Стаите се отопляват с печки на твърдо гориво. За настаняване в двойна стая се доплащат по 8 лева на човек.

- водач и беседи на български език по целия маршрут;

- медицинска застраховка с покритие 1 000 лв.;

 

- лични разходи;

- входни такси за Търновските храмове;

- храна.

 

 

Настаняването в автобуса става по реда на записване.
Условия за записване:

Необходими документи: лична карта; Депозит в размер на 30% от сумата на човек.
Доплащане до 20 дни преди заминаването.

Анулацияи неустойки:
В случай на отказ от пътуването, Поклонник.Бг възстановява заплатената сума при следните удръжки:
до 30 дни преди датата на отпътуване - без неустойка
от 29 дни до 20 дни - депозитът
от 19 до 15 дни - 75 % от общата цена на пътуването
по-малко от 15 дни преди датата на пътуването - 100% от общата цена на пътуването.

Туроператорът си запазва правото на промянапри необходимост на часовете на заминаване или промени в реда на програмата;промени на мястото на спане;при увеличаване стойността на транспортните разходи, в т. ч. на горивото, както и увеличаване размера на такси, свързани с ползвани услуги по договора.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ:


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.


Адрес на Поклонник ЕООД: гр. София, 1000 район „Средецˮ, ул. „Калоянˮ №9 „Вˮ                                          (в двора на храм „Св. Петкаˮ, до житарната); тел. 0700 18 244, 0878 958 468.
Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Застраховка „Отмяна от пътуванеˮ: ПОКЛОННИК ЕООД  предоставя възможност за сключване на допълнителна  застраховка Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Допълнителна информация се предоставя в офиса на фирмата.

Туроператор ПОКЛОННИК.БГЕООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗАД ОЗК-Застраховане“АДсъс застрахователна полица 0703-200-2019-00012/ 03.06.2019

Удостоверение за Туроператор № 5008 и Турагент № РК-01-7065