Предстоящи събития

На 23 ноември, когато Светата Православна църква отбелязва паметта на св. благоверен княз Александър Невски, Патриарската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи своя храмов празник. По този повод в Храм-паметника ще бъде отслужена архиерейска св. литургия от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на църк. настоятелство при Патриаршеската катедрала.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе молитвено участие.

С БЛАГОСЛОВЕНИЕТО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ НЕОФИТ
СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ОРГАНИЗИРА
ВИКТОРИНА С НАГРАДИ
ЗА УЧЕНИЦИ ПО РЕЛИГИЯ-ПРАВОСЛАВИЕ ОТ 1-ВИ ДО 4-ТИ КЛАС

 

По повод 550 г. от връщане на мощите на св. Йоан Рилски ще се проведе състезание с ученици, изучаващи Религия – Християнство-Православие от училища на територията на Софийска епархия. В празника ще вземат участие ученици от първи до четвърти клас.

По традиция всяка година Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ организира празнични събития и конференции, посветени на българския светец-покровител на Университета - в дните около неговото честване:

12-13 ноември от 09:00 до 16:00 ч. (зала 8 на БФ) -  Международна научна конференция "Свидетелство, служение и богослужение на Църквата" и Международен семинар, съвместно със сдружение "Св. Георги", за военното свещенство

18 ноември от 10:00 ч. (фоайе на БФ) - Изложба "По пътя на Етерия. Святост, богослужение, мисия"

18 ноември от 11:00 ч. (зала 8 на БФ) - Представяне на сборник "Дневникът на Етерия. Поклонение до светите земи"

21 ноември от 08:00 ч. (параклис на БФ "Св. Климент Охридски") - Св. Литургия за празника на Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж

22 ноември от 09:00 ч. (зала 8 на БФ) - Свето Климентови докторантски четения - Програма