Първо издание на Седмицата на православната култура ще се проведе в София, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, през втората седмица на октомври.

Организатор е издателството за православна литература „Омофор“ със съдействието на Министерството на културата.

Седмицата между 7 и 13 октомври включва изложби, концерти, литературни четения, кинопрожекции, публични лекции и дискусии, посветени на православната вяра, които имат за цел да разкрият християнските корени на съвременната българска култура и нейната връзка с общоевропейското културно наследство. Входът на всички събития от Седмицата е свободен.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

ПРОГРАМА:

7 октомври (понеделник)
какво: Публична лекция на проф. д. а.н. арх. МАРГАРИТА КОЕВА (ВСУ „Любен Каравелов, Варненски свободен университет) и дискусия на тема ОЛТАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ
кога: 16 ч.
къде: Музей за християнско изкуство (крипта на храм-паметника „Свети Александър Невски”)

какво:ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА СЕДМИЦАТА

Представяне на книгата ЦАРСТВОТО ВЪТРЕ В НАС на Диоклийския митрополит Калистос (Уеър)
В книгата митрополит Калистос води читателя по пътя към скришните стаи на човешката душа, „тъй като царството вътре в нас и Царството на бъдещия век са едно и също нещо“, към тайнството на православния опит от покаянието, към чудото на вярата като усещане на удивление, но и към някои богословски проблеми, свързани с православния праксис, с богослужението на Църквата, с изпитанията на духовното наставничество и молитвата.
кога: 18.30 ч.
какво: Концерт на хор СПАСЕНИЕ при столичния храм „Св. Параскева“
кога: 19.30 ч.
къде: Софийска градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко“ 1)

8 октомври (вторник)
какво:Прожекция на документалния филм СВЕТИТЕЛЯТ ХИРУРГ (2017, 72‘)
Филм за живота и чудесата на свети Лука Войно-Ясенецки. Хирургът в расо (1877-1961) е провъзгласен през 2000 г. за светец на Православната църква. Във филма зрителят ще чуе разказите на двама живи роднини на светеца, както и свидетелства за чудотворни изцеления след поклонение пред неговите мощи. Режисьор: Ангел Бончев.
кога: 17 ч.
къде: Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37)

9 октомври (сряда)
какво: Представяне на книгата ПРАЗНИКЪТ УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧ­НО В ПРАВОСЛАВНАТА БОГОСЛУЖЕБНА ТРАДИЦИЯ на отец доц. д-р Стоян Чиликов
Книгата представя изследване върху богословското съдържание на празника Успение на Божията майка на базата на химнографията и словата на отците. Авторът е свещеник в храм „Св. Георги” в столичния квартал „Дървеница“ и преподавател в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски”.
кога: 18.30 ч.
къде: Ателие-книжарница „Къща за птици”
(ул. Проф. Асен Златаров 22)

10 октомври (четвъртък)
какво: Откриване на изложбата ЗОГРАФИ ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ и публични лекции на проф. д-р ЕЛЕНА ГЕНОВА (Институт за изследване на изкуствата, БАН) и доц. д-р ВАНЯ САПУНДЖИЕВА (Православен богословски факултет на Великотърновския университет), посветени на Самоковската и Тревненската иконописна школа
кога: 18.30 ч.
къде: Галерия „Алма Матер“ (Ректорат на Софийския университет, фоайе на Северно крило)

11 октомври (петък)
какво: Откриване на изложбата НЕ БОЙ СЕ, САМО ВЯРВАЙ на Юлия Станкова и лекция на тема ПРАВОСЛАВНАТА ИКОНОПИС – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМИЕ
кога: 18.30 ч.
къде: Музей „Борис Христов“ (ул. Цар Самуил 43)

12 октомври (събота)
какво: Концерт с православни песнопения на квартет ХЕРУВИМ
какво: Прожекция на документалния филм ПЕСЕН И МОЛИТВА (2014, 64‘).
Документален разказ, посветен на църковната музика и литургията. Насочен най-вече към младото поколение зрители, филмът ни повежда по мистичния път на православната вяра. Режисьор: Слави Георгиев.
кога: 14 ч.
къде: Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37)

какво: Представяне на сборника ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА на Ангел Иванов с разкази за вярата, смисъла, или „истории за пътя към Пътя“
Книгата е отличена с голямата награда за проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2019, авторът е носител и на тазго­дишната награда в Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ с „Добрият християнин“, включен в сборника.
кога: 18.30 ч.
какво: Прожекция на документалния филм ГРАДИНАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА (2018, 65‘).
Филмът разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир. Камерата повежда зрителя в най-съкровените кътчета на светата обител в откровен разговор с монасите, към един напълно различен свят – уединен и изпълнен с молитви, но и много динамичен. Режисьор: Борислав Павлов.
кога: 20 ч.
къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“
(ул. Проф. Асен Златаров 22)

13 октомври (неделя)
какво:Откриване на фотоизложбата ПРАВОСЛАВИЕТО – СВЕТЛИНАТА ОТВЪТРЕ
кога: 18.30 ч.
какво: Представяне на книгата СЕЛЕНИЯТА НА ЦЪРКОВНАТА МУ­ЗИКА на Ивайло Борисов.
В този сборник читателят ще открие широк кръг от въпроси, посветени на църковната музика, отвеждащи от нашата съвременност до раннохрис­тиянското време и обратно – от мъдростта на миналото към актуалните проблеми на днешния ден.
кога: 19 ч.
какво: Четене на християнска лирика от антологията НЕБЕ ЗА ЗЕМЯТА с музиката на група ТОЧКА БГ
ЗАКРИВАНЕ Н А СЕДМИЦАТА
кога: 20 ч.
къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“
(ул. Проф. Асен Златаров 22)

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.