На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ.

Обрадовският манастир, край София, носи името на този дивен Христов войн и мъченик.

Поради това, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети светата обител и оглави тържествената света Литургия, в чест на Възкресение Христово и празника на св. великомъченик Мина.

В светата Литургия съслужиха протойерей Борис Петров, игумен на манастира, иконом Лазар Георгиев, свещеник Васил Василев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Марков.

Клиросното пение бе изпълнено със сладкопение от богослови, които се грижат за ежедневните и празнични богослужение в светата Обрадовска обител.

След тържествената света Литургия, бе отслужено и водоосвещение, като всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве, радост и духовни сили.

Епископ Поликарп произнесе поучително слово, като призова всички в единомислие и любов, да прегърнат примера на св. Мина и подражавайки му в доброто и полезното, да вървят достойно по пътя на спасението и вечния живот.

По време на празника, бяха споменати всички загинали български войни през Първата световна война, както и бе направена молитва за края на тази жестока човешка трагедия, тъй като на 11 ноември се навършват 100 години от края на Първата световна война.

В 13:00 ч. камбаните на Обрадовския манастир „Св. Мина“, митрополитския храм „Св. Неделя“, старинен храм „Св. Петка“ и храм „Св. св. Кирил и Методий“, огласиха с празничен звън, края на Първата световна война - 100- годишнината от тази световна човешка трагедия.

Хиляди православни християни от столицата, околностите и гости се стекоха, за да почетат паметта на св. Мина и да благодарят на Бога, че име е дал такъм молитвен приятел, помощник и вдъхновител в радости и беди.

За всички, дошли на празника, манастирското ръководство бе приготвило обща трапеза.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов