На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ и на когото са посветени много храмове, манастири параклиси.

В този благодатен и паметен ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети покрайнините на с. Крайници, Дупнишка духовна околия, където благочестив християнин и неговото семейство и местния свещеник протойерей Радослав Ваклин, са изградили параклис посветен на св. великомъченик Мина.

В двора на храма, при стечението на множество благочестиви християни, епископ Поликарп отслужи празничен водосвет и освети новоизградения храм на св. Мина, както и поръси всички присъстващи за здраве и духовни сили.

Бе осветен и празнична обща софра, в чест и памет на патрона на новия храм св. Мина.

На водоосвещението присъстваха ктитора на храма и неговото семейство, енорийския свещеник протойерей Радослав Ваклин, протойерей Архангел Ваклин, свещеник Димитър Филибев и йеродякон Вартоломей.

Песнопенията на водоосвещението изпълни г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

След богослужението епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с живота и мъченичеството на св. Мина, както и изказа благодарност на ктиторите и духовенството, за духовната грижа, която полагат за духовното израстване на нашия народ.

Гост на празника бе и кмета на Община Дупница, кметовете на съседните населени места, както и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК