На 13 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сливница, Софийска духовна околия.

Повод за посещението на владиката бе покана от ръководството на СУ „Св. Кирил и Методий“, което пожела епископът да посети открит урок по Религия, който се провежда в чест на 1150 г. от Успението на св. Константин Кирил Философ /14 февруари/ и по повод 150 г. от основаването на  училището.

Преди началото на урока, Негово Преосвещенство посети храма „Св. Георги“, който се намира в съседство на училището, и се запозна с възстановителните работи в просторната и  красиво устроена църква. Той посъветва енорийския свещеник  Георги Иванов как да продължи работа по обновлението на храма и уточни детайлите за неговото завършване.

Придружен от йеродякон Вартоломей и г-н Иван Тупаров, сътрудник на Духовно-просветния отдел при Софийска митрополия, владиката се отправи към училището „Св. Кирил и Методий“, което през тази година отбелязва 150г. от основаването и изграждането си.

Еп. Поликарп бе сърдечно посрещнат от директора г-жа  Евгения Анакиева и преподавателския състав, след което бе поканен в устроения кабинет по Религия, където го очакваха двайсетина деца от втори клас, заедно със своята учителка  Женя Методиева.

Гости на открития урок бяха още: г-н Марин Павлов, председател но Общинския съвет в Сливница, г-жа Маргарита Божкова, завеждаща ресора „Култура и образование“ в общината, протойерей Желязко Симонов, енорийски свещеник на околните селища.

Урокът бе посветен на живота и делото на св. Кирил Философ. Всички гости с вълнение проследиха великолепно подготвения от г-жа Методиева мултимедиен урок, както и активното, радостно участие на децата в него.

Учителката разказа на децата за живота, възпитанието и развитието на бъдещия ревнител на православната вяра, като подчерта и неговия принос в създаването славянската азбука. По време на часа децата получиха листче с изписана буква от кирилицата и имаха задача да я напишат на дъската. Приповдигнати от заданието те се надпреварваха да се изявят и покажат своите умения.

Урокът се превърна в своеобразен празник, който напомни на учители и гости, колко е важно в младите души да се посяват семенцата на Христовата ни православна вяра.

В края на часа, еп. Поликарп, който е известен със своето топло и сърдечно отношение към децата, проявено при всички негови църковни послушания, се обърна към децата и на техния език обобщи научено в този час. Той акцентува на основните християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта и ясно очерта пред децата стремежът и необходимостта от тях.

Владиката преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит и им раздаде подаръчета – книжки и кръстчета.

Викарият поздрави преподавателката по Религия за развиваната духовно-просветна работа с децата и приветства директорката г-жа Анакиева за поощряването и подържаното духовно и нравствено развитие на поверените й деца чрез преподаването на Религия.

+++

Преподавателката Жени Методиева работи 34 години като начална учителка. Привлечена е за религиозното възпитание на децата от енорийския свещеник Георги Иванов, който през 90- те години на м. в. е преподавател по Религия в двете училища в града. През 2007г. тя завършва Богословският факултет на Софийския университет като наред с обучението си и работата си като учителка,  преподава и предмета Религия.

С радост забелязва, че интересът към предмета расте и през години нараства дотолкова, че почти всички ученици го предпочитат, което я стимулира да работи още по- усърдно за духовното възпитание на децата. Учениците с голям интерес посещават часовете по Религия, и с нетърпение очакват посещението в енорийският храм. Срещата между деца и по-възрастни хора от енорията винаги е умилителна и запомняща се.

В часовете пък по Религия те изработват картички за църковните празници: Благовещение, Рождество Христово и Възкресение Христово, които предлагат в училищните базари.

С получените средства закупуват нови материали, с които участват в други инициативи. През изминалата 2018 г. година са се включили в инициативата на Софийска св. митрополия " От деца за деца“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова