На 27 май Православната църква чества паметта на св. Терапонтий Софийски, който пострадал мъченически за Христа през 1555 г.

По този повод на 26 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в старинния храм „Св. Петка - Стара“, гр. София, бе отслужена Архиерейска вечерня.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на храма, заедно с храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин.

По време на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на вярващите християни.

След молитвеното тържество, в чест и памет на св. Терапонтий Софийски, епископ Поликарп произнесе кратко слово, в което изтъкна радостта от факта, че по нашите земи са живели достойни хора, като св. Терапонтий, дали живота си за вярата в Христа и показали вярата жива, действена и спасителна, която вдъхновява и днешното поколение по Христовия път, мир и отдаденост.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК