На 30 октомври Православната църква чества успението на св. крал Стефан Милутин, управлявал сръбската държава от 1282 до 1321 г.

В чест на днешния празник в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, където се покоят мощите на светеца, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на столичния храм „Св. Димитър“, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Юлиян Периклиев.

Богослужбата бе огласена с църковни песнопения от храмовия многогласен хор, ръководен и днес от д-р Стоян Малинов.

Въпреки делничния ден много столичани и гости от съседна Сърбия присъстваха на светата Литургия, за да съучастват молитвено на празничната богослужба.

В своята проповед eпископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и припомни за духовните висини, до които е достигнал св. крал Стефан Милутин: „От своя пост, от своето духовно състояние той даваше съвети на монасите, на монахините, на свещенството да бъдат съвестни и ревностни в своето служение... Да бъдат изрядни според своите сили и възможности, да учат народа на онова, което е добро, което е полезно; да вдъхновяват народа да върви по утъпкания път, който води към Царството небесно. Да насърчават всеки един да приеме в сърцето си, в живота си, в своето дихание Господа Иисуса Христа и да се поклони на Отца и Сина и Светия Дух.“

Благодарност от името на духовенството и богомолния народ отправи отец Николай на епископ Поликарп за благодатното присъствие и съвместна молитва, а чрез викария благодари и на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Предстоятелят връчи на владиката цветя и призова „да виждаме във всичко около нас красотата, а не трудността и проблематиката.“

_1940935

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК