На 27 ноември бе положен основен камък на храм, посветен на софийския светец св. Пимен Зографски. Той се намира в столичния район „Изгрев“, в градинката зад КАТ и ще бъде разположен на 200 кв. м.

Председателят на църковното настоятелство отец Антоний Милушев разказва, че той живее в близост до този квартал и от години мечтае да има църква в квартала, тъй като това е единственият район в София, в който няма енорийски храм. След като е ръкоположен за духовник, той се заема да организира храмостроителство, твърдо решен да преодолее всички последвали административни трудности.

Първата копка е поставена на 06.06.2019 г. Предвидено е новият храм да бъде разположен на 200 кв. м., а строежът е поверен на фирма „Респект Билд“. В работата активно се включват Столичната и районната община, както и местни дарители.

Отец Антоний разказва, че има още един храм и параклис, посветени на св. Пимен. Църквата се намира в Бургас, но със значително по-малки размери и училищен параклис в 51 СОУ в София. За архитект се е отзовал същият специалист, който е проектирал и бургаския храм. Специално за полагане на основите на строежа е донесен камък от пещерата на св. Козма в Света Гора, в която за известно време се е подвизавал самият св. Пимен.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит църковното последование бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Антоний Милушев, председател на църковното настоятелство при новостроящия се храм, протойерей Костадин Тренев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Събитието бе уважено от президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и зам. кмета Тодор Чобанов, кмета на район „Искър“, много кметски и общински служители, местни бизнесмени, много журналисти и др.

С поздравително слово към присъстващите се обърна районния кмет д-р Делян Георгиев.
На това място се срещнаха волята, приемствеността, родолюбието и вярата, за да се построи храм и в последния софийски район, останал без църква, и да се чуят църковните камбани. Благодарим на всички, които дадоха своя принос в това свято дело“ - каза в словото си кметът.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на всички, които са взели участие в работата по строежа и отбеляза, че това е последният от петте храма в столицата, изградени през последните години по програма на Столичната община.
Имаме нужда от вяра, имаме нужда децата ни да се учат на добро. И с този храм се надявам да ги подпомогнем в това духовно образование. Нека всички жители на София да сме обединени и да си помагаме в тези трудни времена“ – завърши словото си столичният кмет.

Президентът  Румен Радев също поздрави събралите се десетки официални лица и софийски жители.
За мен е чест да присъствам на това паметно събитие. Съзиждането на нов храм е радост за всички вярващи и светъл духовен знак към цялото ни общество. Защото символичното полагане на камък днес на първия столичен храм, посветен на св. Пимен Зографски, укрепва вярата и дава силен израз и опора на нашето самосъзнание и самочувствие. Издигането на нов храм е винаги свързан с надежда и ни обединява като общност. Изказвам своята дълбока признателност към Българската православна църква, към Софийска община и към районната администрация за положените усилия за това благородно дело, това е пример за така необходимата ни приемственост в администрацията“ – каза в словото си президентът  и прикани:
„Нека днес си спомним за нашата родова памет, за нейното значение. Преди четири столетия св. Пимен Зографски възстановява множества духовни огнища, някои построява, а други ремонтира – стотици български църкви и манастири. В много от тях подготвя ученици, създава своя школа, оставя след себе си последователи, като посвещава своята кауза на една огромна цел - духовното българско възраждане. Този негов порив остава завинаги в нашата национална памет. Нека той ни дава пример и днес, че искрената вяра и родолюбие са най-светлият път за България. Нека заедно да вървим по този път!“
– призова в края на словото си българският президент.

След официалните слова бе извършен водосвет и епископ Поликарп положи първите три камъка в основите на бъдещия храм, а президентът Румен Радев вложи камък, донесен специално от Света Гора, от пещерата, където се е подвизавал св. Пимен Зографски. В основите бе положена за вечни времена и паметна капсула с подписите на официалните лица, след което отворът бе затворен с плоча, положена от владиката и от президента.

С поздравително слово се обърна към присъстващите и еп. Поликарп:
На 3 ноември се навършиха 400 години от успението на св. Пимен Зографски. В този ден ние поставяме основен камък за изграждането на първия в Софийска епархия храм в негова памет. Светият преподобен отец Пимен Зографски е роден в София, възжелава монашески живот на Света Гора, Атон. Изучил изкуство за изобразяването на свещени образи, той напредва в своята килия в добродетелност. На Бога е било угодно да го изпрати сред своя народ и да се потруди в храмостроителство, да изписва икони, да назидава към вяра, надежда и любов, особено в трудните години на робството. Ние имаме дълг да почитаме неговата памет, но най-вече да се ползваме от неговия пример, който бе да изгражда своята родина. Нека поставили основен камък за негов храм, получим неговото благословение, неговата закрила и неговото предстоене пред Божия престол за всеки един от нас и за нашия народ“- каза викарият на софийския митрополит и пожела: „Бог по Неговата велика милост в скоро време да ни събере на освещаването на този храм, посветен на св. Пимен Зографски“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК