На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в митрополитския старинен храм "Св. Петка".
В този храм от 2014 година се намира голяма икона на св. Спиридон и пантофка на Тримитунтския Чудотворец, осветена на мощите му в Керкира.

В празничния ден заедно с еп. Поликарп съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Николов, предстоятел на храма, свещеник Станислав Иванов от храмовото духовенство и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.
Църковните песнопения изпълниха клиросните певци при храма -  д-р Стоян Малинов и д-р Калин Кирилов.
В края на литургията еп. Поликарп благослови събралото се църковно изпълнение, дошло да потърси вяра и утеха при св. Спиридон и св. Петка. 
Той се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Спиридон. Владиката подчерта, че св. Спиридон не е бил образован, но със своята вяра, простота и чистота в сърцето превишил мнозина начетени.
Участвал е в Първия вселенски събор, когато Църквата се е предпазвала от ереста на Арий. Имало е отци, които се стараели той да не взема отношение по въпросите, тъй като бил неук и да не би да се опорочи вярата, но Бог го прославил. Случило се тъй, че трябвало и св. Спиридон да каже нещо. Той не бил подготвен богословски, но бил подготвен духовно и Светият Дух почивал върху него. Чрез немощния човек, Бог открил истината за св. Троица. Всички се удивили на това и благодарили на Бога, че имат сред тях такъв човек, който да учи на правотата на истината и да проповядва Христа чистосърдечно.“- каза в словото си епископът.
Той неуморно физически се е трудил сред своето паство, което още приживе го смятало за светец, и умира на полето, докато жъне и пасе своето духовно стадо, като проповядва Евангелието. Св. Спиридон оставя завет на всички: да бъдат изпълнени с духовна простота, за да почива върху тях Светият Дух. Със смирението и любовта, която има към Бога и хората, той наставлява паството си да има доверие в Христа, независимо как са подготвени. Да бъдат уверени, че Бог няма да ги изостави и ще им даде думи на премъдрост, срещу които никой няма да може да противостои. И това е така, за да се изпълнят думите на Христа: „не се грижете, как или що да отговорите или що да кажете; защото Дух Светий ще ви научи в същия час какво трябва да кажете.“ /Лука 12:11-12/ - каза в словото си владиката и преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК