На 17 декември 2020 г. се навършват 40 дни от блаженото упокоение на столичния духовник ставрофорен иконом Христоско Казакин.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена панихида в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов и иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, иконом Йоан Куков, предстоятел на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, свещеник Василий Русев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в с. Желява, свещеник Петър Славов от духовенството на катедралния храм, както и дяконите Юлиан Периклиев и Лука Младенов.

Песнопенията за панихидата бяха изпълнени от смесения хор на храма, ръководен от протопсалт Георги Миков. Заедно с духовенството и певците, редица близки, духовни чеда и познати на отец Тоско се помолиха за упокоението на душата му.

Епископ Поликарп изказа съболезнование на близките и на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова да се молим за покойния духовник: „Бог да приеме душата му пред Своя престол като молитвена свещ за всеки един от нас, за да намери онази радост пред Бога, която живееше, която проповядваше и която благовестеше о. Тоско“.

+++

Ставрофорен иконом Христоско Петров Казакин е роден на 12 януари 1943 г. в гр. Батак, в семейството на Петър и Катерина Казакини. Началното и прогимназиалното си образование получава в родния си град, а през 1963 г. завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. Шест години по-късно придобива висше образование в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр София.

Създва семейство, венчавайки се със Стефка Русева Казакина. Радостта им са две дъщери – Катерина и Петя.

От 1972 до 1980 г Христоско Казакин работи в архива на Св. Синод на БПЦ, като същевременно през последната година е и сътрудник в Църквно-историческия музей, намиращ се в сградата на Духовната академия.

На 21.04.1980 г. е ръкоположен за дякон от Левкийския епископ Партений, а шест дни по-късно и за свещеник. След изминалия стаж отец Христоско бива назначен на енорийско служение в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" в столицата.

 През 1982 г. бива изпратен от Св. Синод за енорийски свещеник и представител на Българската православна църква в гр. Лондон, Англия където създава българска църковна общност. Това послушание той изпълнява с радост в продължение на близо 5 години.

След завръщането си в България през 1986 г. отец Христоско отново поема длъжността енорийски духовник в митрополитския храм „Св. Неделя“ и там всеотдайно служи до последния ден от живота си, за което е удостоен с най-високото свещеническо звание "ставрофорен иконом".

Бог удостои със славата и достойнството на свещенството о. Христоско в продължение на 40 г., от които 36 г. той служи в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“.

Вечна и блажена да бъде паметта му!

_PAM8420

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК